ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Musiałem z Hong-kongiem pogadac a niestety u nich praca rozpoczyna sie o 3 w nocy naszego czasu ... Pograłem sobie też nocke aby sie umeczyc - wieczorem wypiłem 1L energetyka - It was bad idea ... Za to jak pójde w kimono dzisiaj o 22 to wreszcie zaczne może jak człowiek wstawać o 6 rano ... Co do akumulatora to chyba jednak mysle o kanach 1050x5cell bezposrednio ... I tak narazie bede miał jeden pakiet silnika a wiec mysle ze wiecej niż te 1050 na te 10 minut latania nie bede potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Dobrze, że zamieniłes pakiet na 6S. Przy 5S byłyby chyba trochę za małe obroty - mam taki silniczek TowerPro A4130/16 to odpowiednik AXI4130/16, czyli odpowiednik Twojego (kv385). Przy zasilaniu 8S2P4400 i 3 łopatowym śmigle MA 14x9 zmierzyłem takie dane: -pobór prądu 48A -obroty 7800obr/min; -ciąg 4,5kg; Mój model waży 4,2kg ale na razie nie latał :oops: Edit: Wszystko powyższe jest bez sensu, skoro masz zupełnie inny silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Sam paypal niestety liczy 1$ = 3,33zl na dzień dzisiejszy. Albo nie nadąża za kursem w pl albo mamy zakłamany kurs albo szykuje sie kolejny wzrost ceny $$$. ??? Na serio, taki Ci podało kurs wymiany na PLN? Dziwne :-/ Właśnie skorzystałem z konwertera walut dostępnego na PayPalu. Tam pokazało, że dzisiejszy kurs wymiany jest następujący 1 USD = 2,85 PLN a w drugą stronę 1 PLN = 0,3326 USD. Ciekawe :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Konwenter pokazuje jedno a rachunek co innego ... Jak bede miał ciąg 1:1 to i tak jak na moje bedzie git A silnik to http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7871 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 A silnik to http://www.hobbycity.com/...?idProduct=7871 Jak link się "zestarzeje" nikt nie zgadnie jaki to silnik Inna sprawa, że wcześniej nie zauważyłem, że teraz masz inny silnik i rozpisałem się bez sensu. Ciagnąc w tym okołosilnikowym temacie, naszło mnie takie pytanko: "sehr guter motor" - ciekawe co chciał autor powiedzieć, bo raz pisze 68A, a drugi raz 86A - nie znam niemieckiego, ale wszystkie pozostałe literki i cyferki w obu opiniach są identyczne, więc poza prądem nic się nie zmieniało :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Dla silnika TGY AerodriveXp SK Series 42-60 500Kv / 1475W (ten z linku) Na 6 celach ok. 3,5kg ciągu i śmigło 14x7, 48A na ziemi. (ok 1000W mocy pobranej) (pewnie ok 40A w powietrzu.) Będzie o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zaczynam zabawe bo serwa przyszły a tutaj odrazu kolejne schody - nie ma jak ARF bez instrukcji ... Na pudełku napisane 8-9 no to jak jedno od gazu odpada no to biore 8 ... A tutaj niespodziewajka, ja do składania modelu a tutaj mi jak nic brakuje serwa ... Rozwazam teraz SW na jedno serwo albo podwozie na jedno serwo albo dokupienie jeszcze jednego... Problemem jest to że połówki stery wysokości są nie sprzężone Zeby było śmieszniej mam 5 otworów na serwa z czego powinienem mieć max 4 zakłądając ze SW jest na 2 serwa ... Czyżby konstruktor proponował serwa od podwozia w kadłubie - ja tego nie widze ... Nie ważne które rozwiązanie wybiore i tak nie mam pojecia JAK zamontować zerwo od podwozia ... Jedyne rozwiazanie jakie mi nachodzi to wkleić je na styk z kesonem serwo podwozia i dokupić to jedno nieszczesne serwo ... Jakies propozycje ?? Wniosek nasuwa mi sie jeden że nie należy się sugerowac pudełkiem tylko jeszcze bardziej szczegółowo to wszystko zaplanowac :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 według fotek jak byk prosi się jedno serwo na podwozie. Po sklejeniu połówek płata, powinieneś mieć jakiś elemencik który wklejasz od góry jako półkę pod serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 A jakbym na styk do dzwigara [wypelnienia] dokleił hs-81 ?? Sam mechanizm posiada blokady a wiec siła żadna - jedyne ramie serwa musi byc duze ... Akurat mnie sie zmieści i mam 2 szt... Nie chciałbym tego wozić jako 1,6m skrzydła ... BTW nie mam w zestawie ośki [sztuk 2] do podwozia głównego. Gdzie szukać takie coś ?? Takie cuś co sie zakłąda na pręt 5mm, blokuje, zakłada koło i lock'a ... http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1759 Takie coś tyle że z dziurką i lockiem zamiast nakretek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Rozwazam teraz SW na jedno serwo albo podwozie na jedno serwo SW daj na 1 serwie (pobaw się popychaczami w kadłubie), podwozie na 1 serwie (to akurat jest oczywiste - jak już zauważył Motyl), SK i 4 serwa w skrzydle. Wychodzi 7 sztuk, jak dwa serwa do wysokości to 8sztuk, dodać gaz to rachunek się zgadza z opisem sklepu. Gorzej, że wg sklepu, kadłub miał być laminatowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Owiewka jest laminatowa ... SW przeboleje na tych 2 serwach std ale jakos mnie boli to podwozie. Zobacze co przez noc wymysle... Musze to przemyśleć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Sam mechanizm posiada blokady a wiec siła żadna Tu są zdania conajmniej podzielone Są specjalne serwa podwoziowe, w pozycjach zablokowanych na serwo nie działa żadna siła, wszystko idzie na dźwignię. Więc najprościej daj serwo podwoziowe (180 stopni) i kawałek sklejki do jego mocowania, potem trochę zabawy z regulacją popychaczy i śmiga (trochę za szybko, ale pewnie). Zalecają też oddzielne zasilanie dla tego serwa na wypadek przyblokowania goleni - jeden nasz znajomy przez to rozwalił Łosia Gdybyś coś jednak wymyślił, to się pochwal. PS Typowo (str 14): http://manuals.hobbico.com/top/topa0950-manual-v1_1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 S.13, zdjecie 2, element axles - gdzie szukać :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 S.13, zdjecie 2, element axles - gdzie szukać :| W woreczku z galanterią Albo tam, gdzie instrukcji - w sklepie, w którym kupiłeś model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 W woreczku z galanterią Albo tam, gdzie instrukcji - w sklepie, w którym kupiłeś model. I w woreczku i w sklepie brak, nie wiedze też u nikogo takiego elementu ... W miedzyczasie dojechał silnik i tutaj kolejny zonk bo łoże do silnika jest 2cm za długie i musze wytoczyć nowe pręty bo te uciac recznie to zapomnnieć ... Zreszta kawałek aluminium, tokarka i do roboty ... Dojechał także akku, tak jak sie spodziewałem pierwsze przymiarki wykazuja na kadłub jako miejsce ulokowania akku ... Wolałbym w maske ale to niemożliwe ... Zastanawia mnie łoże baterii - wykombinowałem sobie w głowie skrzynke z epp 25mm i rzep. Akumulator waży prawie 600g i raczej nie wskazane było by jego przemieszczenie sie w locie... Nie chciałbym także zeby sobie leżał w modelu na drewnie - wg. mnie jest to sklejka balsowa która jest strasznie delikatna ... BTW serwa w kadłubie i skrzydle zamontowne ale fotki później ... Nie mam tych osi do kół co mnie bardzo :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Sprawdź, czy nie dasz rady wygiąć drutu goleni (bez złamania go przy okazji). Jak się nie uda, możesz wytoczyć takie piasty przy okazji skracania łoża. A z serwem podwozia już wszystko jasne, czy poratować Cię fotką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Są osie na drut 4,2mm,może je przerobisz na 5 mm? http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=171_204&products_id=2806 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 :jupi: thx Musze jeszcze suwmiarke znaleźć to sprawdze wymiar dokładnie ale myśle że bedzie GIT. Nie długo coś wiecej pokaże. Ten akumulator mnie troche trapi bo to klocek 600g ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Na SB zauważyłem, że masz kłopoty z mocowaniem silnika. Sam kupiłem sobie wg ich nazewnictwa coś takiego i mam problem, bo mi nie pasuje do silnika 4130. Moje mocowanie wg hobbycity nazywa się HXT 42-40 i ma następujące wymiary: W=50mm X=25x25mm Y=55mm Z=65mm waga 58g Jak masz coś podobnego, to podaj nazwę wg ich nomenklatury i wymiary wg mojego klucza , to może ktoś skorzysta. Ja kupiłem to do silnika który powinien się zmieścić (wg nazwy i opisu na stronie UH), a niestety silnik nie wchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Moje 42-60 ma wszystkie wymiary te same jak twoje poza Y=75mm i W=68mm A potrzebuje Y=35mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.