Carrllos Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Witam, wszystkich. Jestem początkującym zapaleńcem na zbudowanie własnego samolotu z silnikiem elektrycznym, trochę dziś czasu spędziłem na forum i sam zastanawiam się nad budową maszyny RWD-5 z depronu, bazując na planach Skaazoo. I chyba jak każdy początkujący kilka pytań do tych co już to przeżyli i mają własne przemyślenia... 1. Prosiłbym o wskazówkę gdzie można kupić "depron"? (najlepiej prosiłbym kogoś o info z okolicy Sosnowca) A teraz osprzęt: 1. Aparatura:. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5166 Nadajnik i odbiornik. lub http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6464 Nadajnik i odbiornik 2. Serwa:. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=295 3. Silniczek i regulator:. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5669 4. Akumulatory:. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6604 Ceny w przybliżeniu 1. 350 lub 249zł 2. 78,90 zł/szt 3. 94,90 zł 4. 131,90 zł Czekam na jakieś podpowiedzi. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 1. Kup lepiej uzywany mx-12 z odbiornikiem do 350zl 2. Za drogie. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=467 3. OK 4. Nie nie nie. Zdecydowanie lipol 11.1V do 1600mah 5. Ladowarka, najtansza e-sky Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie www.hobbycity.com i tam zrobil cale zakupy, wyjdzie Cie polowe taniej. W Sosnowcu znajduje sie sklep handlujacy e-sky'em na allegro. KLIK Tam kupowalem ladowarke i pierwszy pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Wiem ze w tym sklepie nie za tanio ale posłużył na razie do znalezienia sprzętu. Dziękuje za podpowiedź, będę się za resztą rozglądał. Mam pytanie dlaczego nie pakiet akumulatorów A123? Słyszałem że to jedne z najlepszych... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Za ciężkie do tego modelu. Do takiego napędu wskazany byłby pakiet 4s, a to dokładnie 300 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 A odnosnie depronu to zapraszam TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 www.rcabc.com - jak depron to polecam tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Hym..właśnie zajrzałem do Castroma'y i kupiłem "izoflour" 6mm zielony tyle że rowkowany (może teki być?) i 3mm rowkowany czarny. Jeżeli chodzi o sklepy modelarskie to objechałem kilka w Katowicach i tylko jeden był godny uwagi na ulicy Mikołowskiej 33, jestem chyba wszystko (oprócz dempronu haha ) kleje kupiłem, jutro muszę pojeździć za listewkami i sklejką (może gdzieś tam znajdę) i nie wiem co z drutem bo był ocynk a nie hartowany i po 30m, a w modelarskim zapomniałem zapytać czy coś takiego mają... Mam jeszcze pytanko jakie linki do zamocowania serw? (może do tego daleko ale warto już wiedzieć) Dziękuje za pomoc i czekam na jakieś podpowiedzi z waszej strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Linki to Bowden, dostepny w modelarskim. Listewki tez w modelarskim musisz kupic. Podwozia na razie nie rob. Na poczatek lepiej ladowac w wysokiej trawie/polu by nie zniszczyc modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Wolałbym jednak zrobić z podwoziem. A co do latania to i myślę że znajdzie się w przyszłości ktoś doświadczony co pomoże mi w tym, ale na razie to temat odległy. Dzięki za wskazówki dotychczasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarojaro40 Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Witajcie koledzy pierwszy raz składam rwd-5. Narazie ładnie mi to idzie lecz nadchodzi czas podpięcia elektroniki. Idzie się pociąć proszę prześlijcie jakieś ściągi. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 http://www.lotnictwo.zyciegrajewa.pl -strona Grześka. Dział "Czym to się je". A po skończeniu budowy-daj fotki :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Witam ponownie. Zabrałem się za składanie samolociku, nio i powiem że to fajna zabawa i jak dla mnie to pozim trudności jest średni aczkolwiek wymaga to detalów i precyzji więc zchodzi mi z tym trochę czasu. A propos gość z sklepu modelarskiego powiedział że mam jako początkujący kupić sobie gotowy model a nie od razu z "motyką na księżyc", co wy na to? pozdrawiam jak coś zbuduje to fotki wrzucę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Buduj buduj, ponad polowa tutaj tak zaczynala i sa z tego powodu szczesliwi. Radosc ze zbudowania wlasnego modelu niesamowita, a jak to jeszcze leci w powietrze to emocje siegaja zenitu. Ponadto od razu masz lekcje jak wyregulowac model, jak ustawic SC, sklony, wyklony, usytuowanie bowdenow, wychylenia drazkow. Na gotowcu duzo pozniej sie o tym wszystkim dowiesz. Gosc ze sklepu proponuje gotowce bo to po prostu sprzedaje i z tego zyje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Dzięki bardzo za słowa dopingujące,owszem będę budował dalej, na razie mam dwa boki wyklejone listewkami, nie obyło się bez poprawek tj. robię po nocy i pomyliłem się z bokiem prawa/lewa a u mnie ma to znaczenie bo depron mam rowkowany i jest on zewnętrzną stroną samolotu, więc czekała mnie przeróbka, ale zrobiona. Mam tu pytanko Bowdeny idzie kupić w modelarskim, a one w środku kadłuba idą róenolegle do siebie? MocSilnik wycięty ze sklejki.Czy ten otwór będzie pasował do tego silniczka co wybrałem (3. Silniczek i regulator:. http://modele.sklep.pl/pr...roducts_id=5669), lub ta przekładnia co opisuje Skazoo MpJet400?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Najlepiej nie zaklejaj gory kadluba i bowdeny wkladaj jak juz bedziesz mial serwa na polce. Maja byc tak wlozone by robily jak najmniejszy opor i byly rownolegle do orczyka serwa (ten plastik bialy na serwie). Otworu zadnego na razie nie wycinaj w Mocsilnik. Zrob to jak bedziesz mial juz silnik, tak zeby go przykrecic. Najlepiej jakbys kadlub zrobil 5cm dluzszy, wtedy bedzie latwiej wywazyc model. Przekladnia potrzebna tylko do silnika szczotkowego w tym wypadku wiec Ciebie nie dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Właśnie zamierzam się do zakupów, na razie bez aparatury bo to większy wydatek. Znalazłem taką stronkę w której bym chciał kupić wszystko. Wyślę linki co będę kupował, prosiłbym by zaglądnoć czy dobrze. Acha takie pytanko jaki pakiet akumulatorów mam kupić 2-3 baterie Ile serw jest potrzebnych i czy wszystkie takie same? Silnik: http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5516514;5510001.html Serwa: http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5516556;5510000.html akumulatory?? Co do aparatury to zdam sie na kolege "diem" mx-12 lub 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Acha zpaomniałem: Już kadłub mam zrobiony tzn boki to raczej go nie przedłużę o te 5cm. Znalazłem na necie taki stojak do ustalania środku ciężkości i wyważanie, zastanawiam się czy nie konać zakupu takiego urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Jeżeli mógłbym ci doradzić to proponowałbym taką konfigurację: silnik:ten Pomimo że ma większe kv niż ten który proponowałeś świetnie daje sobie radę ze śmigłem 8x4 pomimo zalecanego mniejszego regulator:ten lub ten Dla spokoju lepiej ten drugi,cena ta sama. Cały zestaw był przetestowany w modelu trenerka o wadze 500g i rozpiętosci 112cm Na akusie 3E Model 3s 1800 lata spokojnie 25 minut a przy ostrym lataniu (beczki ,pętle cały czas na full gazie) ok.15min.Testowałem obydwie konfiguracje tzn.103 i 140W w modelu cessny 182 Artech i ten mocniejszy daje więcej satysfakcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carrllos Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam. Mam pytanko czy ma ktoś zdjęcia jak zrobić skrzydła z lotkami? bo taki model bardziej mi się podoba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Mam szczęscie, że Panu f-150 nie zszedł aparat bardziejw prawo :twisted: . To były troche nieudolne próby ponownego ulotnienia decatholna . Ale to nie było na temat. Sorki sa małego off topa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.