melwinek Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Temat może trochę nie związany z modelami. Próbuję zbudować napęd do rolet materiałowych. Mam problem z doborem napędu. Próbowałem silników krokowych, ale NEMA 17 są za duże, a silniczek 28BYJ-48 nawet w wersji 12V jest za słaby, gubi kroki przy podnoszeniu rolety. Więc postanowiłem użyć serwa, oczywiście przerobionego na silnik zwykły DC z przekładnią. Serwa jakie testowałem: SG90 - za słabe, zatrzymuje się przy podnoszeniu rolety. To jest chyba jakaś podróba, bo nie ma napisu Tower Pro. Redox S90 - za słabe, zatrzymuje się przy podnoszeniu rolety, do tego ma jakieś takie nie równe obroty. Tower Pro MG995 i Tower Pro MG996R - obydwa wystarczająco mocne, ale jest z nimi jeden problem nie dość, że trochę duże, to do tego w porównaniu z poprzednimi dwoma od momentu odcięcia zasilania do zatrzymania upływa chwila. Czy to jest związane z metalowymi trybami? Tower Pro SG92R - Jak do tej pory najlepsze z powyższych, mimo, że małe to spokojnie daje radę z roletą, zatrzymuje się momentalnie, tylko jedno mnie niepokoi podczas pracy wydaje dziwne trzaski, tak jakby w przekładni były ziarna piasku, nawet podczas pracy bez obciążenia, czy to normalne. A może jest jeszcze jakieś inne serwo warte uwagi? Najlepiej żeby było nie drogie, format mikro, miało moment przynajmniej jak SG92R, najlepiej chyba metalowe tryby i łożyskowane, ciche i nie miało bezwładności jak dwa środkowe. Czy za dużo wymagam? O serwach wiecie pewnie bardzo dużo, więc może ktoś coś doradzi, zaproponuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Turingy 50090M, Corona DS939MG/DS929MG - skoro SG92R wystarcza, to te tym bardziej dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melwinek Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 To jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie serwa z metalowymi trybami zatrzymują się wolniej niż te z plastikowymi? Czy to co opisałem w pierwszym wpisie jest związane całkiem z czym innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Te, które ja wymieniłem zatrzymują się momentalnie. Nie wiem jak będzie po twoich modyfikacjach. Dodam jeszcze, że moje Corony DS (cyfrowe) z serwo testerem nie współpracują zbyt dobrze, ale z odbiornikami bez zastrzeżeń. Nie wiem jak będziesz sterował swoje, ale rozważ te same serwa w wersji CS (analogowe), z nimi nie będzie tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi