iksiorek Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Jako iż zbudowałem wcześniej sobie model samlotu z depromu na którym nauczyłem się latać postanowiłem że zbuduje tym razem z balsy. Jestem teraz w trakcie budowy i mam do was zapytanie, jakiego drutu użyć do zrobienie podwozia ? Próbowałem z stalowym ale się łamał przy zginaniu go. Później prześle zdjęcia modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Cześć, Jaką wagę modelu przewidujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ja uzywalem szprych rowerowych, dobrze sie lutuja cyną Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksiorek Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Dzięki spróbuje z szprychami akurat mam kilka na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Lutowalem w takie sposób ze owijalem dwa kawałki szprychy cienkim drutem miedzianym i lutowalem średnia kolbą a potem pilnikiem wyrównanie. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksiorek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Niestety na stanie nie miałem stacji lutowniczej wiec musiałem se poradzić transformatorową. Przydatna okzała się być trzecia ręka. Luty może nie najlepsze ale za to wytrzymałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Takie podwozie zlutowane z odcinków- bardzo zły pomysł , to się wykonuje z jednego odcinka bez lutowania Wybacz - to nie przeżyje pierwszego lotu a obawiam się ze postawienie gotowego modelu na ziemi też je zniszczy Nie wiem jaki drut wyginałeś wcześniej , ja zazwyczaj kupuje w sklepach modelarski drut stalowy (w odcinkach metrowych o różnych średnicach ) i nie miałem problemu z łamaniem się go na zgięciu . Zrób normalnie -tworząc go przez zginanie ,ewentualnie podgrzewaj miejsca zgięcia np nad kuchenką gazową -metal się delikatnie uplastyczni a jeśli posiadany drut jest bardzo łamliwy dodatkowo zagięcia rób jak by kolankiem / łukiem a nie ostrym zgięciem . PS A luty służą zazwyczaj tylko do łączenia kilku goleni/wahaczy i łączymy je jak na zdjęciu-przez wspólne owinięcie a nie taka metodą "na styk" jak zrobiłeś to u siebie. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Drut od migomatu daje radę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iksiorek Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Dziękuje za poradę ale jak go się mówi człowiek uczy się na błędach. zresztą waga modelu będzie w granicach 500-1000g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi