robraf Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 witam, czy moglby mi ktos pomóc w zrobieniu formatek cnc na ploter artexu modelu madness 2 powiększonego do 1,7m rozp ( pod 2t 12ccm) ? poprosilem ich o wycene , a oni odparli ze najpierw musze im podesłac formatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Poczekaj kilka dni, mnie też się spodobał ten model a że na ręczne cięcie nie mam czasu to .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 okej poczekam, mnie sie nie spieszy bo model bede robil pewnie na wiosne a na razie chcialbym wiedziec ile pieniedzy mam zaoszczedzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 jeśli cena była by przystępna, to tez bym się pisał na takie wycinanie, tylko ten wymiar taki ni w kij ni w oko, może 1,8m? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Przyjrzałem się tym planom i nie warto robić pod laser.Elementy można wyciąć samemu za dwa wieczory.Do tego dochodzi kwestia mocowania podwozia, zamocowania skrzydła itp.Zrobię ten model bo mi się podoba,myślałem nad zrobieniem pod laser ale mniej czasu zajmie mi wycięcie ręcznie niż zrobienie formatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Przyjrzałem się tym planom i nie warto robić pod laser.Elementy można wyciąć samemu za dwa wieczory.Do tego dochodzi kwestia mocowania podwozia, zamocowania skrzydła itp.Zrobię ten model bo mi się podoba,myślałem nad zrobieniem pod laser ale mniej czasu zajmie mi wycięcie ręcznie niż zrobienie formatek. omg... Sławku - zalamales mnie... tymi "2-ma wieczorami"... no ale jak sie ma "czucie" w lapie to tak bywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 a na czym mozna powiekszyc te plany? bo w paincie 1000% to niezabardzo ( 1000% -170cm rozp , bo na planie 100%-17cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 a na czym mozna powiekszyc te plany? bo w paincie 1000% to niezabardzo ( 1000% -170cm rozp , bo na planie 100%-17cm Zależy w czym są te plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 a na czym mozna powiekszyc te plany? bo w paincie 1000% to niezabardzo ( 1000% -170cm rozp , bo na planie 100%-17cm Zależy w czym są te plany. plany jpg z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Obrysuj plany w Corelu, potem możesz je dowolnie skalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Plany kolega ma już przeskalowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zadał pytanie jak je powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeventhSon Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam! Do wszystkich tych, którzy chcą wycinać laserem w firmie jak w temacie: POLECAM, bo mam wycięty modelik mojego wzoru (cessna 177) i jak coś jest nie tak, to tylko i wyłącznie z MOJEJ winy (sam wektoryzowałem plany i okreslałem materiał) Uwagi do samego etapu przygotowania planów: 1. Plany jako wektorowe! (żadne tam skany, zdjęcia itp.) Tylko pliki z Corela, CAD-a i innych , które produkują wektorówkę! Inaczej po prostu maszyna nie wytnie, bo to nie drukarka, a raczej (w uproszczeniu) ploter rysujący laserem! 2. Przy tworzeniu planów (połączeń) uwzględnić należy grubość "lasera" (0,1 mm), bo inaczej będą niedopasowania (w skrajnym wypadku jedno połączenie może mieć do 0,4 mm luzu. 3. Ponieważ dwa wcześniejsze punkty wymagaja "poważnej" pracy intelektualno-komputerowej, to koszty są znaczne.... chyba, że robimy to sami na sprzęcie służbowym, po godzinach. Tak po prawdzie, to można ograniczyć się do projektowania i wykonania niektórych elementów modelu (np. skrzydła). Poza tym usługa w firmie kosztuje ok 40-50 PLN za godzinępracy plotera plus koszty materiału. Na koniec-polecam skorzystanie z czegoś takiego jak cięcie laserem, ale tu nie ma miejsca na błąd! Co się "spartoli" na początku odbija sie na efekcie końcowym. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam!Tak po prawdzie, to można ograniczyć się do projektowania i wykonania niektórych elementów modelu (np. skrzydła). Poza tym usługa w firmie kosztuje ok 40-50 PLN za godzinępracy plotera plus koszty materiału. Na koniec-polecam skorzystanie z czegoś takiego jak cięcie laserem, ale tu nie ma miejsca na błąd! Co się "spartoli" na początku odbija sie na efekcie końcowym. Pozdrawiam a ile taki ploter moze wycinac taki model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 AFAIK wiele zależy od przygotowania pliku. Zdaje się, że w celu zoptymalizowania przebiegów lasera należy np. poszczególne elementy umieszczać na kolejnych warstwach, obok siebie itp. Sporo zależy od materiału, który jest cięty... Dobry laser z małym obciążeniem potrafi ponad 2m wyciąć w ....sekundę. Ale pewnie mało firm oferuje usługi na czymś tak szybkim. Znalazłem takie zestawienie (grubość materiału/szybkość posuwu [mm/s]) 1,5 2,289 2 1,271 3 0,726 4 0,488 5 0,359 6 0,279 8 0,188 10 0,138 15 0,079 Czyli dla balsy 1,5mm 82m/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeventhSon Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 a ile taki ploter moze wycinac taki model? Prawda jest taka, że czas cięcia ploterem dwóch deseczek balsowych (100x1000x1 i 100x1000x1,5) oraz sklejki 0,4 o zbliżonych wymiarach do deseczki byl niższy niż koszt materiału firmowego. Mój model Cessny 177 -rozp. 1300 mm (w sumie dwie sesje cięcia, różne materiały (balsa 1.5; 2;3; sklejka 1 i 2.6) kosztował z przesyłką (i materiałami) ok. 200 PLN. Dużo to czy mało? Mam oryginalny model - myślę, że jedyny taki..... Tylko go skleić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek4 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam Jezeli.jest.ktos.zainteresowany.projektami.w.autocad. pod. ciecie.laserem.pisac.na.pw. dam.namiar Gosc.robi.tanio.i.solidnie .wlasnie.zamowilem.Mig.3. 230.rozpietosci Juz.nie.moge,sie.doczekac :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Można gdzieś to obejrzeć jak to wygląda w realu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 No napisał że się doczekać niemożne (ale już poleca bo tanio :mrgreen: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek4 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 No napisał że się doczekać niemożne (ale już poleca bo tanio :mrgreen: ) Polecam,dlatego.bo.to,nie,pierwszy,model,ktory,zamowilem i.stad,wiem,ze,tanio, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.