Skocz do zawartości

Twinmustang/P82/F82 (+video)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Generalnie i tak miałeś za dużą rozpiętość. Teoretycznie dla skali 1/12 skrzydło powinno mieć 1.3m. Nawet jakbyś miał kadłuby 1m to i tak skrzydło było by za długie.

Stosując to jako wartość wyjściową 1,3m mógłbyć zmniejszyć je o 10% (mniej więcej tyle za małe są kadłuby) i uzyskać skalę odpowiadającą oryginałowi.

Miałbyś do usunięcia ~22cm skrzydła, mógłbyć przeciąć w połowie i tam uszczknąć po powiedzmy 6cm na stronę, potem uciąć te trapezowe części skrzydeł po powiedzmy 2cm i po 2cm po stronie centropłatu, no i trochę uciąć na końcówkach, choć tu lepiej zostawić ze względu na cięciwy (bardziej zależy nam na cienkiej cienciwie).

Problemem było by zmnieszenie cięciwy centropłata, można by zmniejszyć ile się da i najwyżej zostawić to przekłamane.

Szkoda że są już te dzwigary, bo sprawa była by postsza.

Opublikowano

Tak, skaszaniłem model dodając trochę rozpiętości, wiedząc, że kadłuby są i tak za krótkie.

Najgorzej to wygląda przymierzając podwozie - model jest wyraźnie za krótki :?

Ale zobaczymy co będzie dalej...

Edit:

Mocowania silników, plus 25mm długości :) i plus 25g wagi każde :(

twin9.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kombinacji z przedłużaniem kadłuba ciąg dalszy :?

album_pic.php?pic_id=957

Tu mocowanie gotowe do montażu, między pierścień z nakrętkami, a aluminiowe mocowanie silnika zostanie zaciśnięty laminatowy kadłub.

album_pic.php?pic_id=958

Tak to wygląda po skręceniu.

album_pic.php?pic_id=959

A tak prezentują się dziwne kadłuby z dziwnym przedłużeniem.

Efekt psuje prawie walcowy kształt tych przedłużek, ale nie chciało mi się już kupować mniejszych kołpaków i dopasowałem do tych.

Ten sam problem byłby po przecięciu i przedłużeniu tyłu kadłuba, więc jeszcze się zastanowię.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nic się nie dzieje, model w zasadzie sklecony do kupy i stanęło na problemie z podwoziem.

Skrzydło jednak jest za płytkie i po schowaniu kółka częściowo bedą wystawać (niezależnie, które wybiorę).

W tej sytuacji dla bezpieczeństwa golenie troszkę podgiąłem, żeby kółka były bardziej z przodu (ostatnie zdjęcia).

twin10.jpg

twin11.jpg

twin12.jpg

twin13.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niewiele, ale jednak do przodu.

Środkowy płat zalaminowany: góra tkanina 25g na Epidian, dół tkanina 25g na lakier.

twin15.jpg

Pierwszy raz stosuję takie zawieszenie i sterowanie kółka ogonowego

twin14.jpg

Specjalny łącznik, żeby nie urwać statecznika poziomego, gdy nie ma skrzydła łączącego kadłuby

twin16.jpg

No i już po oklejeniu:

twin17.jpg

twin18.jpg

twin19.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę upiększyłem modelik.

Doświetlenie kabinki (wycinanie Dremelkiem)

album_pic.php?pic_id=2342

Szklenie kabinek wytłoczkami PET - obok leży forma z kleju do glazury :)

album_pic.php?pic_id=2343

Trochę malowania i ozdób z dołu (Pactra + naklejki z zapasów)

album_pic.php?pic_id=2344

Widok z góry

album_pic.php?pic_id=2345

I jeszcze z profilu

album_pic.php?pic_id=2346

Opublikowano

No ja ne mam więcej pytań... :shock: No może jedno... KIEDY FILM ?? xD Po prostu mnie zatkało, model - BOMBA :!: Pięknie wygląda, teraz tylko pytanie czy lata tak samo ??

Opublikowano
KIEDY FILM ??

Model jest blisko ukończenia, ale u mnie niestety nie ma to nic wspólnego z datą oblotu.

Dlatego zapiszę trochę danych, żebym w końcu sam nie zapomniał :]

Wg Winschwer SC ma być 55-70mm

W tej chwili wyposażenie modelu wygląda następująco:

-2 silniki XYM C3536 kv1100

-2 regulatory 40A OEM-RC

-2 pakiety Rhino 3S 2150 20C

-2 serwa GWS Park na lotkach

-2 serwa Tower Pro SG90 kierunki i tylne kółka

-serwo HS81 wysokość

-serwo podwoziowe standard 180 stopni (już nie pamiętam jakie, Blue Arrow albo Hitec)

-odbiornik Assan 2,4MHz 6 kanałów

Z takim wyposażeniem waga modelu do lotu wychodzi mi około 2,1kg.

Jeszcze fotka z pilotami i radarem.

Radar jest trochę za mały, ale i tak pewnie nie przetrwa pierwszego lądowania to nie będzie psuł sylwetki.

album_pic.php?pic_id=2374

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj odbył się oblot.

f82.jpg

f82a.jpg

Model lata, w powietrzu świetnie wygląda i nawet wrócił do domu w całości, co wcale nie było takie pewne (koniec filmu).

www.hubert.evosoft.pl/hubert/oblotf82.wmv

W całości nie oznacza, że nie uszkodzony: pęknięte skrzydło i uszkodzone podwozie.

f82b.jpg

Ale radar nie odpadł :lol:

Opublikowano

hehe a czy ten radar to jest konieczny czy może masz go zamontowany za karę? :wink:

W każdym razie lądowanie wyglądało na takie jakbyś za wszelką cenę chciał być natychmiast na ziemi.

Poza tym lata bardzo przyzwoicie, lepiej jak dwa mustangi osobno

• 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
  • 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.