hubert_tata Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 nie lepiej zmniejszyć rozpiętość Za dużo roboty. Zmienię nazwę i po problemie :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Generalnie i tak miałeś za dużą rozpiętość. Teoretycznie dla skali 1/12 skrzydło powinno mieć 1.3m. Nawet jakbyś miał kadłuby 1m to i tak skrzydło było by za długie. Stosując to jako wartość wyjściową 1,3m mógłbyć zmniejszyć je o 10% (mniej więcej tyle za małe są kadłuby) i uzyskać skalę odpowiadającą oryginałowi. Miałbyś do usunięcia ~22cm skrzydła, mógłbyć przeciąć w połowie i tam uszczknąć po powiedzmy 6cm na stronę, potem uciąć te trapezowe części skrzydeł po powiedzmy 2cm i po 2cm po stronie centropłatu, no i trochę uciąć na końcówkach, choć tu lepiej zostawić ze względu na cięciwy (bardziej zależy nam na cienkiej cienciwie). Problemem było by zmnieszenie cięciwy centropłata, można by zmniejszyć ile się da i najwyżej zostawić to przekłamane. Szkoda że są już te dzwigary, bo sprawa była by postsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Tak, skaszaniłem model dodając trochę rozpiętości, wiedząc, że kadłuby są i tak za krótkie. Najgorzej to wygląda przymierzając podwozie - model jest wyraźnie za krótki :? Ale zobaczymy co będzie dalej... Edit: Mocowania silników, plus 25mm długości i plus 25g wagi każde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Kombinacji z przedłużaniem kadłuba ciąg dalszy :? Tu mocowanie gotowe do montażu, między pierścień z nakrętkami, a aluminiowe mocowanie silnika zostanie zaciśnięty laminatowy kadłub. Tak to wygląda po skręceniu. A tak prezentują się dziwne kadłuby z dziwnym przedłużeniem. Efekt psuje prawie walcowy kształt tych przedłużek, ale nie chciało mi się już kupować mniejszych kołpaków i dopasowałem do tych. Ten sam problem byłby po przecięciu i przedłużeniu tyłu kadłuba, więc jeszcze się zastanowię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 odświezam temat, ruszylo cos z projektem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Nic się nie dzieje, model w zasadzie sklecony do kupy i stanęło na problemie z podwoziem. Skrzydło jednak jest za płytkie i po schowaniu kółka częściowo bedą wystawać (niezależnie, które wybiorę). W tej sytuacji dla bezpieczeństwa golenie troszkę podgiąłem, żeby kółka były bardziej z przodu (ostatnie zdjęcia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Niewiele, ale jednak do przodu. Środkowy płat zalaminowany: góra tkanina 25g na Epidian, dół tkanina 25g na lakier. Pierwszy raz stosuję takie zawieszenie i sterowanie kółka ogonowego Specjalny łącznik, żeby nie urwać statecznika poziomego, gdy nie ma skrzydła łączącego kadłuby No i już po oklejeniu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Trochę upiększyłem modelik. Doświetlenie kabinki (wycinanie Dremelkiem) Szklenie kabinek wytłoczkami PET - obok leży forma z kleju do glazury Trochę malowania i ozdób z dołu (Pactra + naklejki z zapasów) Widok z góry I jeszcze z profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 No ja ne mam więcej pytań... :shock: No może jedno... KIEDY FILM ?? xD Po prostu mnie zatkało, model - BOMBA :!: Pięknie wygląda, teraz tylko pytanie czy lata tak samo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 KIEDY FILM ?? Model jest blisko ukończenia, ale u mnie niestety nie ma to nic wspólnego z datą oblotu. Dlatego zapiszę trochę danych, żebym w końcu sam nie zapomniał :] Wg Winschwer SC ma być 55-70mm W tej chwili wyposażenie modelu wygląda następująco: -2 silniki XYM C3536 kv1100 -2 regulatory 40A OEM-RC -2 pakiety Rhino 3S 2150 20C -2 serwa GWS Park na lotkach -2 serwa Tower Pro SG90 kierunki i tylne kółka -serwo HS81 wysokość -serwo podwoziowe standard 180 stopni (już nie pamiętam jakie, Blue Arrow albo Hitec) -odbiornik Assan 2,4MHz 6 kanałów Z takim wyposażeniem waga modelu do lotu wychodzi mi około 2,1kg. Jeszcze fotka z pilotami i radarem. Radar jest trochę za mały, ale i tak pewnie nie przetrwa pierwszego lądowania to nie będzie psuł sylwetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Dzisiaj odbył się oblot. Model lata, w powietrzu świetnie wygląda i nawet wrócił do domu w całości, co wcale nie było takie pewne (koniec filmu). www.hubert.evosoft.pl/hubert/oblotf82.wmv W całości nie oznacza, że nie uszkodzony: pęknięte skrzydło i uszkodzone podwozie. Ale radar nie odpadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 hehe a czy ten radar to jest konieczny czy może masz go zamontowany za karę? :wink: W każdym razie lądowanie wyglądało na takie jakbyś za wszelką cenę chciał być natychmiast na ziemi. Poza tym lata bardzo przyzwoicie, lepiej jak dwa mustangi osobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogus Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 fajny modelik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Tym razem wietrzenie hangaru robi Filip: Lądowanie wyszło tragiczne (przeciągnięcie przy podejściu), ale mimo cyrkla straty okazały niewielkie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Śliczniutki Hubercie Z tymi czerwonymi ogonami , to malowanie to chyba z tego słynnego czarnego zespołu pilotów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Chodzi o Red Tails? Oni chyba mieli tylko "zwykłe" Mustangi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 W tym przypadku malowanie jest.... łatwe i niezwiązane z oryginałem (model to też wariacja na temat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Testuje, jak działa forum - gdzie będzie ten mój post, bo wszystko ostatnio jest pomieszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Działa jak widać - ja widzę pomieszanie z poplątaniem (oczywiście nie tylko w tym temacie). Może mam złą przeglądarkę, albo coś w tym stylu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 U mnie jest to samo, nie ważne na jakim urządzeniu czy przeglądarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.