Dagi87 Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Witam wszystkich jest to moja pierwsza budowa modelu od podstaw plany oczywiście z neta i niby wersja 182 ale same plany nie były podpisane więc pewności nie ma rozpiętość modelu 1.86 m .Ogólnie masakra była to wszystko ręcznie wyrzynarką włosową wyciąć zeszło dwa popołudnia a tak wygląda po 4 dniach pracy. plany były pod wersje spalinową ,zmieniłem wręgę nr 2 na 6 mm i oryginalnie tył modelu był demontowany zrezygnowałem z tego, wkleję jeszcze wzmocnienia aby usztywnić bo wydaje mi się ze sama wręga 6 mm to za mało ,na planie sa jeszcze połączone 4 pierwsze wręgi dwoma listwami 12x12 będące jednocześnie łożem silnika zostawić to czy usunąć ? Na planie nie było rozmieszczenia serw jeśli wiecie gdzie w tych cessnach są usytuowane w kadłubie i jakiej wielkości proszę o podpowiedz Nie linczujcie mnie to moja pierwsza budowa od zera dopiero się uczę oczywiście podpowiedzi mile widziane 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Robota na piątkę!!! Nie piszesz, co ten model napędzi i stąd nie wiadomo czy wręga nr 2 musi być taka gruba i te listwy 12x12.Pamiętaj o utrzymaniu symetrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagi87 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Wręgę wzmocniłem specjalnie aby przykręcić elektryka i raczej elektryczny tam będzie ,ze spalinowych to mam tylko webra 61 i czy się nada . Nigdy nie latałem spalinami nie wiem czy bym to ogarnął na tyle żeby było bezawaryjne za pierwszym razem i poprawnie zmontowane. Kreci mnie spalina ale musi mnie ktoś w ten świat wprowadzić i powiedzieć co i jak co do symetrii to jest utrzymana walczyłem z nią najwięcej czasu ale na przyszłość robię jakiś stół do montażu kadłubów bo to była męka jakaś zbyt dużo elementów musi współgrać ze sobą ,montaż trwał cały dzień tak to nie może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Spokojnie z tą wręgą na sklejce 6 ja wieszam benzynę nawet 100 ccm . Jeśli chodzi o motor to ta webra byłaby aż nadto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagi87 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Najpierw oblot na elektrycznym później spalina wejdzie. Jaka grubość balsy na pokrycie kadłuba z planów wynika 1,5 mm ale to trochę cienkie się wydaje. Chciałem pokryć 2,5 i ładnie oszlifowac żeby zostało ok 1,5-2,0 nie wiem czy dobrze myślę bo z tego 1,5 to nie ma co szlifować a badlub będę chciał idealnie wyszlifowac i polakierować. Niech się ktoś wypowie na ten temat Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Proponuję 3 da to sztywność , 1,5 pęknie pod palcami przy chwytaniu kadłuba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagi87 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Mam 2,5 zrobię z tego Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagi87 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Dzisiaj udało mi się okleić i zgrubnie oszlifować jutro lekkie wykończenia szpachlą wycięcie okien zaokrąglenia wnęk i pora złożyć stateczniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Dzisiaj udało mi się okleić i zgrubnie oszlifować jutro lekkie wykończenia szpachlą wycięcie okien zaokrąglenia wnęk i pora złożyć stateczniki cessna3.jpg Siema Tomek :) Widze że na wicherkach się nie skończyło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagi87 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Nie skończyło w między czasie były jeszcze piankoloty jakieś ceny plastiki ale teraz idę w konstrukcyjne i oczywiście większe Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi