Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mayster8405 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Grudnia 2019 To jest mój drugi modelik z napędem gumowym, a to za sprawą Macieja.j. gdzie pokazywał swoje wykonane "perełki " w locie i oczywiście jego pomoc. Budowa tego modelu nie jest taka prosta pomimo prostoty planu.Chodzi o to, że materiałem do budowy modelu są balsowe listewki 1.5m/m, małe odcinki, i nie obejdzie sie bez pęsety ,cierpliwości bo są delikatne i dawkowanie kleju " co kot napłakał" Dotychczas bawiłem się trochę na solidniejszym materiale. Ale do rzeczy, oto plany; one-nite1.pdf Budowę przedstawię trochę inaczej, czyli wszystko co wykonałem jako kpl statecznik poziomy i pionowy wszystko z listewek 1.5x1.5m/m, wszystkie elementy kleję klejem SOUDAL 64A kadłub skrzydło; wykonane ściśle wg planów. Jedynym dodatkiem jest wstawienie pręcika węglowego 0.8 m/m jako wzmocnienie dzwigara balsowego. Całość modelu i oklejanie; Model okleiłem bardzo cienka japonką / kadłub oklejony grubszą/ na rzadki Soudal 64A i jednokrotnie zaimpregnowany nitrocellonem.Dokładniejszy opis jest zbędny bo plany są bardzo przejżyste. Jako napęd zastosowałem śmigło IGRA 6", oraz pętlę gumy 2.5x1m/m długości 31cm.Z wyważeniem trafiłem idealnie, bez dokładania balastu. Jak modele będą latać dopiero pokaże wiosna. 6
Maciej.j Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam. Ten model zbudowany oszczędnie i z lekkiej balsy potrafi polecieć ponad 60 sekund.Kilka One już zrobiłem i ostatni czeka na sprzyjające warunki. Oczywiście model mayster8405 jest bardzo ładny.Długich i wielu lotów życzę.
Rekomendowane odpowiedzi