piotr_w Opublikowano 17 Grudnia 2019 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Cześć, widziałem na Waszych modelach na zawodach 2 metody a) papier ścierny naklejony na krawędź natarcia b) coś a'la drobny żwirek przyklejony do krawędzi natarcia Pytania: a) ile tego można nakleić? Na całej długości skrzydła + stateczniki ? b) z czego to robicie, gdzie kupić, jakiego kleju użyć? Pzdr Piotrek
AQUARIUS_ML Opublikowano 18 Grudnia 2019 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Ten "żwirek" to korund do piaskowania. Ja polewam krawędź natarcia cjano, sypię korund i przyspieszaczem go. Maksymalna odległość na jaką można zrobić karabiny to długość kartki A4 od nasady skrzydeł (lub od osi modelu -tego nie jestem pewien). Z tym korundem niema co przesadzać.
mirolek Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 długość karabinów wyznacza kartka A4 przyłożona do skrzydła od strony kadłuba. ms
Wodzu 7 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kartka A4 ma zastosowanie tylko w ACES i to tylko w WW II bo według europejskiego regulaminu w WW I nie można stosować karabinów.Za to w ESA można na całej rozpiętości w obydwu klasach. Pozdrawiam Wojtek.
piotr_w Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2019 A może być kosmetyczny? Bo ten do piaskowania widzę w workach 20 albo 25kg.... Taka ilość raczej na Lancastera 1:1 a nie na Spitfire ESA Coś takiego się nada? https://www.leroymerlin.pl/warsztat/kompresory-i-urzadzenia-pneumatyczne/akcesoria-do-kompresorow/piasek-mineralny-do-piaskowania-1-kg-12-562-neo,p248904,l898.html
AQUARIUS_ML Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 A nie masz w pobliżu jakiegoś warsztatu, który piaskuje np. felgi? Ostatecznie możesz trochę "uskrobać" ścierniwa z grubego papieru ściernego.
piotr_w Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2020 Ogarnięte w znajomym warsztacie - dzięki !
piotr_w Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Opublikowano 21 Lutego 2020 A czy robicie i czy wolno robić też na statecznikach? Sporo mi tego wyszło - kolejnym razem dam mniej kleju. Ale pewnie z czasem trochę odpadnie
mirolek Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 Model piankowy czyli to chyba ESA, sporo tego przykleiłeś i mam nadzieję nikt nie zakwestionuje, że usztywniłeś krawędź natarcia. Co do ogona to regulamin nie zabrania i takie rozwiązania też się stosuje. ms
Rekomendowane odpowiedzi