boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Witam. Mam model F-14 Tomcat i kupiłem go bez tylnych stateczników poziomych. Chce je sobie dorobić i potrzebuje rady za jakiego materiału, sposób mocowania. Z góry dziękuja za pomoc, pozdrawiam. EDIT: Cały model jest ze styropianu, sturoduru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Tak powinien wyglądać w oryginale 1024 × 1536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Stateczniki zrób z dwóch warstw depronu 6mm sklejonych soudalem D4. Sposób mocowania widać. Ten zakrzywiony drut wchodzi w statecznik. Najważniejsze to znaleźć kogoś kto poda wymiary statecznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 25 minut temu, robertus napisał: Najważniejsze to znaleźć kogoś kto poda wymiary statecznika. No właśnie z tym też mogę mieć problem bo na oko to wiesz, można przesypać garść piasku. Poszukam, poszperam może gdzieś znajdę jego wymiary a jak nie to będę improwizował ? Tak czy inaczej serdecznie dziękuje za radę, na pewno jest jedną z najlepszych alternatyw bo już rozpatrywałem inne. Zależy mi przede wszystkim na trwałości nie zyskując przy tym za dużo gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zapytałem na rcgroups,może ktos zmierzy i odpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Huuurraaaaa ? Trafiłem na obszerną relację z składania tego modelu, jest mnóstwo zdjęć, opisów i mam nadzieje znaleźć wymiary. SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 1 minutę temu, robertus napisał: Zapytałem na rcgroups,może ktos zmierzy i odpowie. Właśnie na rcgroups znalazłem https://www.rcgroups.com/forums/thumbgallery.php?t=1358483&do=threadgallery&type=img&group=none&starter=no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Dokładnie tam zapytałem. Czytaj, czytaj i pobieraj wiedzę. masz tu zdjęcie jak jest mocowany statecznik. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Dokładnie na tym zdjęciu się najbardziej skupiłem. Jak widać jest lekko wyprofilowanie, zagięte i z tym mogę mieć problem albo dużo szlifowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Mamy odpowiedź na rcgroups. Tu masz elegancko wszystko rozrysowane. F14 Tail.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Nie wiem jak mam Ci dziękować...może porostu wyślij mi swój nr konta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Skoro idziemy za ciosem, to wiesz że brakuje mi jeszcze owiewki i coś za owiewką, mniej więcej na środku co jakby zakrywało mechanizm który reguluje kąt nachylenia skrzydeł (geometrie). Teraz pytanie. Czy nie lepiej jakbym poszukał gotowych elementów? Wiadomo że ich brak będzie miał spory wpływ na aerodynamikę. Można je wykonać z balsy? Nie zależy mi, co prawda na razie, na estetyce tylko oby jak najszybciej polecieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 6 minut temu, boriah88 napisał: Skoro idziemy za ciosem, to wiesz że brakuje mi jeszcze owiewki i coś za owiewką, mniej więcej na środku co jakby zakrywało mechanizm który reguluje kąt nachylenia skrzydeł (geometrie). Teraz pytanie. Czy nie lepiej jakbym poszukał gotowych elementów? Wiadomo że ich brak będzie miał spory wpływ na aerodynamikę. Można je wykonać z balsy? Nie zależy mi, co prawda na razie, na estetyce tylko oby jak najszybciej polecieć ? Dokładnie tych samych elementów nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Pokrywki Ci brakuje tak? To sobie ją dorobisz bez problemu. Podziękujesz jak zrobisz te stery, nauczysz się latać czymś innym a potem tego oblatasz z sukcesem. Nie idź na skróty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Racja, nie ma co się podniecać nie mając praktycznej wiedzy co do latania takim sprzętem. Jeszcze trochę muszę się uzbroić w cierpliwość i przede wszystkim kupić ten model który mi poleciłeś a w między czasie będę sobie szperał przy Tomcacie. Nawiasem mówiąc po oglądnięciu wielu filmików jak ta maszyna lata, jaką może rozwinąć prędkość etc., to miałem mieszane uczucia. Pierwszym była euforia, podekscytowanie a z drugiej strony strach, bo bez NIEZBĘDNEJ wręcz wiedzy praktycznej lepiej się nie brać z stery bo mogę komuś krzywdę zrobić a uwierz, mam do tego predyspozycje ? tzw. urodzony 13-ego w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boriah88 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 W dniu 20.12.2019 o 22:28, robertus napisał: Mamy odpowiedź na rcgroups. Tu masz elegancko wszystko rozrysowane. F14 Tail.pdf 13 kB · 6 pobrań Robertus mam problem z wyskalowaniem tego rysunku. Nie wiem czy mogę to edytować przez edytor do PDF czy mam skalować z "przyrody"? Chodzi mi dokładnie o to że nawet jak do ekranu przyłożę linijkę to centymetr nie jest centymetrem. Podpowiedz proszę jak możesz jak mogę to wyskalować, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Masz wymiary podane i kąty. Po prostu narysuj na swojej kartce na podstawie wymiarów. Masz podziałkę też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi