Sknera771 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Cześć, z okazji dość długich wieczorów postanowiłem, że zbuduje jakiś nieskomplikowany i nieduży szybowiec. Przeszukałem trochę internet i decyzja zapadła na szybowiec, podobno zboczowy, o nazwie Beach Bum. Stwierdziłem, że czemu by nie spróbować! Budowa nie wydaje się być skomplikowana a dodatkowo będzie to mój pierwszy kontakt z "latadłem bez silnika" Plany do pobrania tutaj https://aerofred.com/details.php?image_id=96129 Przy okazji oczekiwania na wyschnięcie kleju będę Wam spamował tutaj postami i zdjęciami oraz dodatkowo liczę na pomoc w pewnych kwestiach. Zacząłem od wydrukowania planów, wycięcia elementów itd: Niestety w planach jest pomyłka albo coś ze mną jest nie tak. Składają się z dwóch stron - na pierwszej mamy rysunki złożeniowe a na drugiej szablony do wycięcia. Niestety kadłub który wyciąłem wg szablonu okazał się... być niższy o dobre 5mm od tego na rysunku złożeniowym. Wszystkie elementy są prawidłowych rozmiarów oprócz kadłubu. No i tak powoli będę tu wrzucał postępy prac, tym bardziej że nie znalazłem praktycznie nic o tym modelu. W internecie jest tylko jeden - przerobiony na elektryczny. W związku z tą budową mam też kilka pytań: Czym gotowy model okleić? Nie zależy mi na wadze a jedynie na tym aby robiło się to jak najłatwiej gdyż będzie to mój pierwszy raz z pokrywaniem modelu (nie licząc nitrocellonu i papieru). Dwa to pytanie o serwo (ostatnio zauważyłem bardzo popularne w sklepach polskich jak i zagranicznych) EMAX ES09MAII https://abc-rc.pl/product-pol-5067-Serwo-EMAX-ES-08MA-II-12g-2-0kg-cm-metal-analog.html Czy ktoś używa i może coś o nich powiedzieć? No i trzecie, czym najlepiej zasilać szybowiec? LiPO 2S i BEC? Czy 4xNiMH?
Sknera771 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2020 Powolutku trwają pracę nad kadłubem i wstępnie zostały wycięte żeberka na skrzydła :
karambolis8 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Kupiłem ostatnio emaxy ES09MD na aliexpress. Luzy mają mniejsze niż Corony i KST DS113MG. No i działają, tyle mogę powiedzieć. U mnie jeszcze nie latały.
Sknera771 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2020 Kadłub odstawilem na razie na bok. Zostały wycięte żeberka I dalej przykleiłem dźwigar do kesonu (taka kolejność wyczytalem o ile dobrze pamietam w jakiejś instrukcji W. Schiera) no i przykleiłem żeberka. Zastanawia mnie tylko kwestia łącznika. W planach jest taki ze sklejki wyciety lecz nie ma rozrysowanego sposobu ani miejsca jego wklejenia. Inny model znaleziony w internecie mial sklejone ze sobą płaty bez łącznika tylko za ponoca tkaniny i żywicy.
Rekomendowane odpowiedzi