Sknera771 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Cześć, z okazji dość długich wieczorów postanowiłem, że zbuduje jakiś nieskomplikowany i nieduży szybowiec. Przeszukałem trochę internet i decyzja zapadła na szybowiec, podobno zboczowy, o nazwie Beach Bum. Stwierdziłem, że czemu by nie spróbować! Budowa nie wydaje się być skomplikowana a dodatkowo będzie to mój pierwszy kontakt z "latadłem bez silnika" Plany do pobrania tutaj https://aerofred.com/details.php?image_id=96129 Przy okazji oczekiwania na wyschnięcie kleju będę Wam spamował tutaj postami i zdjęciami oraz dodatkowo liczę na pomoc w pewnych kwestiach. Zacząłem od wydrukowania planów, wycięcia elementów itd: Niestety w planach jest pomyłka albo coś ze mną jest nie tak. Składają się z dwóch stron - na pierwszej mamy rysunki złożeniowe a na drugiej szablony do wycięcia. Niestety kadłub który wyciąłem wg szablonu okazał się... być niższy o dobre 5mm od tego na rysunku złożeniowym. Wszystkie elementy są prawidłowych rozmiarów oprócz kadłubu. No i tak powoli będę tu wrzucał postępy prac, tym bardziej że nie znalazłem praktycznie nic o tym modelu. W internecie jest tylko jeden - przerobiony na elektryczny. W związku z tą budową mam też kilka pytań: Czym gotowy model okleić? Nie zależy mi na wadze a jedynie na tym aby robiło się to jak najłatwiej gdyż będzie to mój pierwszy raz z pokrywaniem modelu (nie licząc nitrocellonu i papieru). Dwa to pytanie o serwo (ostatnio zauważyłem bardzo popularne w sklepach polskich jak i zagranicznych) EMAX ES09MAII https://abc-rc.pl/product-pol-5067-Serwo-EMAX-ES-08MA-II-12g-2-0kg-cm-metal-analog.html Czy ktoś używa i może coś o nich powiedzieć? No i trzecie, czym najlepiej zasilać szybowiec? LiPO 2S i BEC? Czy 4xNiMH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Powolutku trwają pracę nad kadłubem i wstępnie zostały wycięte żeberka na skrzydła : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Kupiłem ostatnio emaxy ES09MD na aliexpress. Luzy mają mniejsze niż Corony i KST DS113MG. No i działają, tyle mogę powiedzieć. U mnie jeszcze nie latały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Kadłub odstawilem na razie na bok. Zostały wycięte żeberka I dalej przykleiłem dźwigar do kesonu (taka kolejność wyczytalem o ile dobrze pamietam w jakiejś instrukcji W. Schiera) no i przykleiłem żeberka. Zastanawia mnie tylko kwestia łącznika. W planach jest taki ze sklejki wyciety lecz nie ma rozrysowanego sposobu ani miejsca jego wklejenia. Inny model znaleziony w internecie mial sklejone ze sobą płaty bez łącznika tylko za ponoca tkaniny i żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi