adams38 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Poszukiwałem jak narazie bezskutecznie serwomechanizmu HS 645, bo jako "stoczniowiec" potrzebuje serwa raczej mocnego. W sklepie zaoferowano mi "odpowiednik" nawet nieco mocniejszy ale cyfrowy. Jest to DL 3017 i zapewniono mnie, że przy "obecnym ustawieniu" ( z czego wywnioskowałem, że można go inaczej zaprogramować) będzie sie zachowywać jak serwo analogowe. Czy ono da się programować nie wiem, bo ja się do tej pory tym nie interesowałem a na stronach sklepu brak jest o nim wszelkich danych - widać u nich to nowość. I chyba w ogóle nowość, bo na forum nie znalazłem ani jednej wypowiedzi na jego temat. Na stronach internetowych jest bardzo chwalone. Próby w domu potwierdziły, że w czasie pracy pobiera bardzo duży prąd - zasilacz 1 A zupełnie nie dawał rady jednak po zasilaniu go z twardego źródła zachowuje się bardzo dobrze. Kosztuje niecałe 90 zł. Miałem wątpliości czy odbiornik nie ulegnie przeciążeniu, więc próby wykonałem sterując go symulatorem a zasilanie dostarczyłem osobno z akumulatora 12 V za pośrednictwem stabilizatora napięcia 7805. Wydaje się, że ten sposób zasilania - nieco skomplikowany ale nie za bardzo - może być lekarstwem na wiele kłopotów, wynikłych z dostarczenia zbyt małego prądu do sterowania serwem cyfrowym. Zasilanie podawane jest z twardego źródła a odbiornik przesyła jedynie sygnał sterujący. W żadnej dokumentacji nie znalazłem również oznaczenia końcówek (wszystkie 3 żyły są czarne) ale już udało mi sie je zidentyfikować. Liczba 12 wytłoczona na złączu to "-" minus, później jak zwykle "+" plud i sygnał. Przy okazji zrodziły mi się następne pytania: 1. Czy generalnie serwomechanizmy posiadają zabezpieczenie (elektryczne) przed odwrotnym dołączeniem wtyczki ? 2. Czy odbiorniki np. FLYSKY są w stanie dostarczyć tak dużego prądu, jakiego wymagają serwa cyfrowe ? 3. Jakie parametry ustawia się w serwie cyfrowym w czasie programowania ? 4. Czy serwo programowalne różni się zewnętrznie od zwykłego np. dodatkowymi stykami ? 5. Czy opisane serwo jest programowalne ? Pozdrowienia dla miłośników serwomechanizmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 1 godzinę temu, adams38 napisał: 1. Czy generalnie serwomechanizmy posiadają zabezpieczenie (elektryczne) przed odwrotnym dołączeniem wtyczki ? 2. Czy odbiorniki np. FLYSKY są w stanie dostarczyć tak dużego prądu, jakiego wymagają serwa cyfrowe ? 3. Jakie parametry ustawia się w serwie cyfrowym w czasie programowania ? 4. Czy serwo programowalne różni się zewnętrznie od zwykłego np. dodatkowymi stykami ? 5. Czy opisane serwo jest programowalne ? Pozdrowienia dla miłośników serwomechanizmów. Ad1. NIE Ad2. Odpowiedni na pewno Ad3. Najczęściej neutrum Ad4. NIE Ad5. Nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi