Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 2 Lutego 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Dzisiaj mialem przyjemnosc goscic u siebie w domu Profesor Krzysztof Kubrynski, znany aerodynamik, autor projektow takich jak: Diana 2 itd, Flaris, PZL Orlik TC2, Wilga 2000, PZL 230 Skorpion etc etc. Jego programow, ktore sam pisze wraz z grafika, do optymalizacji przejscia skrzydlo/kadlub, wingletow (i nie tylko) uzywaja WSZYSTKIE swiatowe firmy produkujace szybowce. Jego profile do szybowcow (i nie tylko) sa absolutnie najlepsze na swiecie. Pokazal mi jak dzialaja jego programy; nie tylko licza sile nosna, rozklad cisnienia i wszystkie wspoczynniki ale takze optymalizacje np katow natarcia skrzydla i statecznika poziomego, ksztalt przejscia skrzydla w kadlub i profili. Geniusz! Te 4-5 godzin, ktore spedzilismy romawiajac o aerodynamice i roznych projektach minelo jak 15 minut. Czulem sie jak zapewne niektorzy czuliby sie na prywatnej wizycie np Pink Floyd. Mam nadzieje, ze Krzysztof sie nie obrazi jak zdradze forumowiczom, ze na studiach z programowania mial =3 (trzy na szynach) ?. W ogrodzie, w patio, bylo dzisiaj bardzo goraca wiec siedzielismy w klimatyzowanym wnetrzu. Pokazal mi tez niektore swoje wyklady gdzie oficjanie jest pokazane jak konstruktorzy czerpia wiedze z natury, od ptakow. A tak sie niektorzy z tego wysmiewali jak pokazywalem podobne zdjecia kilka lat temu dla zachety i rozbudzenie wyobrazni. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Cóż można powiedzieć, chyba tylko można pogratulować takiego świetnego spotkania i nie ukrywam można też pozazdrościć. A że czas przy takich spotkaniach szybo czy za szybko biegnie to już nie raz się sam przekonałem. Jak się spotkają ludzi którzy dzielą podobną pasję to zień na rozmowy to za mało. A czy profesor coś zdradził, czy pracuje obecnie nad jakiś nowym super-hiper szybowcem wyczynowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 10 godzin temu, Konrad_P napisał: .. A czy profesor coś zdradził, czy pracuje obecnie nad jakiś nowym super-hiper szybowcem wyczynowym? Profesor wlasnie przeszedl na emeryture ale dzieki swojej slawie i nietuzinkowych umiejetnosciach rozwiazywanie problemow ma duzo zlecen. Obiecalem trzymac buzie na klodke ?. Pozostaje zyczyc mu duzo zdrowia aby mogl nas zadziwiac przez wiele nastepnych lat! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi