Jump to content

Termobox

staszczyk

Recommended Posts

Laminując proste części tj. przejście statecznika w kadłub czy zwykłe wzmacnianie konstrukcji, laminat nie musi być extremalnie wytrzymały. Inaczej sprawa ma się jeżeli laminujemy kluczowe dla modelu części ( nie twierdze że stateczniki, czy drobne połączenia nie są ważne :devil: ). Właśnie przygotowywuje się do wykonania DLG i mam pytanie jak wygrzać gotowy element tak, aby laminat był mocny. Czy jest to możliwe tylko w termoboxie? Czy sa jeszcze jakieś "chałupnicze" metody na uzyskanie pożądanego efektu?

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierwsza zasada to nie zdejmuj przekładek zanim cokolwiek wygrzejesz, stracisz tylko połysk :D A wygrzewac mozna we wszystkim gdzie uzyskasz odpowiednia temperature ( ja skrzydła i stateczniki wygrzewam w temp 50-60 stopni, pozostałe elementy w troche wyższej) i gdzie Ci się zmieści element, można nawet w zwykłym piekarniku

Możesz sobie zrobić właśnie termo box, 6 płyt styropianu, mocna zarówka i jakis termostat :D:D:D , aaaa no i zdałby się jakiś wentylatorek by zapewnić przepływ powietrza.

6 płyt styropianu, mocna zarówka i jakis termostat :D :D :D , aaaa no i zdałby się jakiś wentylatorek by zapewnić przepływ powietrza.

Ja mam zrobiony z 10 płyt styropianu, grzany 8x 40W żarówka, wszystko sterowane z mikroprocesora, osiąga do 75*C

Dzięki bardzo, szczerze mówiąc trochę byłem przerażony :oops: ale jak zawsze moje wątpliwości został szybko rozwiane :D

EDIT:

Czy dobrze rozumiem?: sześcian ze styro i do tego zaprogramowane takie coś http://allegro.pl/item501388011_termostat_elektroniczny_rtsz_3_1_a.html Wybaczcie ale jestem ciemny w te klocki i nierozumiem jak mam to podłączyć do żarówy( zasilanie 12V tego termostatu). Może ktoś ma fotki takiego cudeńka?

( ja skrzydła i stateczniki wygrzewam w temp 50-60 stopni, pozostałe elementy w troche wyższej)

A teraz napisz jeszcze jaka to żywica, bo jakby nie było każda żywica ma w swojej karcie napisane temperatury wygrzewania.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.