tytan12 Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Witam,mam problem z programowaniem regulatorów w Taranisie-plus (z drążka),te same regulatory bez problemu programuję w TGY x?,a tam kicha.Dodam że, po zaprogramowaniu w TGY x działają w Taranisie tak jak ma być?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Żeby programować z drążka kanał GAZU musi być EPA na + - 100% bez reversu. Porównaj ustawienia gazu w obu nadajnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Dzięki,Andrzej,teraz działa?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_w Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 W dniu 10.03.2020 o 12:56, Bodzioch napisał: Żeby programować z drążka kanał GAZU musi być EPA na + - 100% bez reversu. Porównaj ustawienia gazu w obu nadajnikach. Cześć, Co to jest EPA? +-100%? Mam właśnie problem z zaprogramowaniem taniego regulatora XXD HW30A z Taranisa Q7. A rok temu mi się udało taki sam regulator w innym modelu... Teraz mogę zaprogramować zasięg gazu i to działa. Sterowanie gazem działa. Ale gdy daję Thr na max, podłączam pakiet do ESC to on wydaje kilka dźwięków a potem robi beep co sekunda przez dłuuuugi czas. Nie ma upragnionej muzyczki 5678. Thr na max daje sygnał 2002 ms (wg Taranisa). Min 995 ms. Nie mam ustawionej żadnej krzywej ani expo. Odbiornik RX4R. Jakaś podpowiedź? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Radio inne, ale regulator i zasady te same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 2 godziny temu, piotr_w napisał: Co to jest EPA? +-100% krańce skali drążka gazu (endpointy) - mogą być ustawione na +-125%(w ustawieniu modelu jest checkbox do zaznaczenia) i wtedy kontroler może nie wejść(?) w tryb programowania - aktualne ustawienie do sprawdzenia na ekranie "monitor kanałów" W moim radiu: w trybie +-125% zakres drążka 723-2268us w trybie +-100% zakres drążka 988-2012us Prawidłowy normalny zakres to 1000-2000us więc to co masz u siebie powinno być OK. Może ten ecs ma jakiś feler i dlatego nie wchodzi w tryb programowania? Z ciekawości zrobiłem próbę na jakimś byle jakim ecs, który nawet nie raportuje faktu wejścia w tryb programowania (nie daje na początek tej melodyjki 45678..) Nie ma znaczenia czy jest aktywny tryb rozszerzony +-125%(2268us) czy +-100% wchodzi w tryb programowania bez żadnej różnicy, czyli " musi być EPA na + - 100%" nie jest prawdą.. a na pewno nie uniwersalną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 11 godzin temu, piotr_w napisał: Cześć, Co to jest EPA? +-100%? Mam właśnie problem z zaprogramowaniem taniego regulatora XXD HW30A z Taranisa Q7. A rok temu mi się udało taki sam regulator w innym modelu... Teraz mogę zaprogramować zasięg gazu i to działa. Sterowanie gazem działa. Ale gdy daję Thr na max, podłączam pakiet do ESC to on wydaje kilka dźwięków a potem robi beep co sekunda przez dłuuuugi czas. Nie ma upragnionej muzyczki 5678. W załączniku instrukcja może pomoże. Dodałem jeszcze jedną instrukcje jaka miałem i według niej sprawdzałem i się programuje. Zakres drążka gazu masz ustawiony tylko nie możesz wejść do ustawień pracy regulatora ? bp-hw30a-esc-2015.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 10 godzin temu, zipp napisał: Z ciekawości zrobiłem próbę na jakimś byle jakim ecs, który nawet nie raportuje faktu wejścia w tryb programowania (nie daje na początek tej melodyjki 45678..) Nie ma znaczenia czy jest aktywny tryb rozszerzony +-125%(2268us) czy +-100% wchodzi w tryb programowania bez żadnej różnicy, czyli " musi być EPA na + - 100%" nie jest prawdą.. a na pewno nie uniwersalną Może się źle wyraziłem z tym EPA i powinienem napisać że nie mniej niż 100% (dla pewności zadziałania programowania) ale mam dużo do czynienia z wędkarzami i niema co tłumaczyć ile i dlaczego i tak jest najlepiej. Obniżają EPA do 50-75% , revers potem rozprogramują regulator i nie mogą wejść w tryb programowania. Inna sprawa po co ustawiać EPA GAZU na wyższą wartość niż 100% jak to nic nie da i nie zwiększy napięcia na silniku. Chociaż niektórzy myśleli że jak ma akumulator 12V to jak ustawi EPA na 125% to na silniku będzie miał 15V i łódka będzie szybsza. Każdy może sobie ustawiać jak chce a niektórzy mają naprawdę pomysły o których nawet fizjologom się nie śniło jak mówił Ferdek Kiepski. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Bodzioch napisał: Może się źle wyraziłem z tym EPA i powinienem napisać że nie mniej niż 100% ( ok. Teraz wszystko jasne. Ja myślałem, że piszesz o ograniczeniu od góry, a chodziło o ograniczenie od dołu Podejrzewam, że w oprogramowaniu ESC jest warunek wejścia w tryb programowania przy włączeniu: sygnał większe równe od 1900 albo 1950us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr_w Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 9 godzin temu, Bodzioch napisał: Zakres drążka gazu masz ustawiony tylko nie możesz wejść do ustawień pracy regulatora ? Dokładnie tak. Zakres drążka gazu mogę ustawić. I regulator działa poza tym poprawnie. Sprawdzałem na innym regulatorze tego samego typu - działa wg instrukcji. Dziękuję za podpowiedzi i instrukcje. Widzę, że nie ma tu żadnej więcej filozofii poza "gaz na max i podłączyć prąd"... Spróbuję zatem zmienić ESC na inny egzemplarz. Jeszcze zrobiłem taki eksperyment - do tego modelu (odbiornika) podłączyłem ESC i silnik ze starego modelu - i wchodzi w tryb programowania. Testowany ESC i silnik w starym modelu - także nie wchodzi w tryb programowania. Tym samym potwierdziło się, że nie jest to wina ani radia/konfiguracji ani odbiornika. Mam jeszcze kilka takich ESC, a więc grzej się lutownico !!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi