extra67 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Czesc Koledzy.Posiadam silnik DL50 chodzi ladnie po przegladzie stwierdzilem nadmierny luz na lozyskach.Myslalem o wymianie walu korbowego i lozysk.Mam pytanie czy te elementy sa jeszcze gdzies dostepne ewentualnie czy istnieja zamienniki(pasuja od innych silnikow)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Na pewno potrzeba wymieniać wał? Co prawda z takimi silnikami nie miałem styczności, ale trochę używanych w różnym stanie mam i nigdzie nie widziałem potrzeby zmiany wału. Co z nim nie tak? Łożyska możesz kupić w "sklepie z łożyskami", wystarczy pomierzyć te co są (lub zobaczyć oznaczenia na nich) i kupić (ponoć dobrze z luzem C3 ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Pewnie masz racje.Chodzi mi dokladniej o lozyska igielkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 No tak, czy łożysko na czopie da się zmienić to już nie mam pojęcia, więc lepiej jeśli ktoś obeznany się wypowie . Z tego co widzę to wał pasuje od nowszego silnika DLE 55 i kosztuje jakieś $50, ale na to też nie daję gwarancji więc musisz poczekać na mądrzejszych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Wlsanie w tym problem wal ponoc niepasuje z DLE55 taka informacje dostalem w Nastiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Witam Prawdopodobnie zużyty jest sworzeń tłoka (jest owalny) i łożysko igiełkowe .łożysko zobacz w sklepie f3m może jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Czesc.No tak ale czy bedzie pasowaly od DLE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 niestety nie wiem czy pasuje ale ryzykujesz 20 zł w sklepie Nastki na stronie jest łożysko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Cześć,zobacz do mojego tematu na temat Rcgf 50cm.Dobierałem do niego graty od Dle.Na 2 stronie wątku masz wymiary łożysk: Zmierz u siebie jaką masz średnicę czopu wału,Dle ma bodajże 12mm. Łożyska igiełkowe znajdziesz bez problemu na Allegro lub w sklepach/serwisach kosiarek i podkaszarek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Poczytalem temat musze cos pokombinowac(poszukac) Dziekuje za zainteresowanie tematem.ps.szkoda ze Yak tak skaczyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Jak coś to pisz,jakieś części jeszcze mam,bedzie można zwymiarować i ewentualnie pomóc Ci. No niestety,jak czytałeś zawiodła elektronika.Ale jestem na etapie odbudowywania modelu,tylko trochę czasu brakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek misiek Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Cześć mam do tego silnika nowy tłok z cylindrem sworzniem i łożyskiem igiełkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Nie tak dawno przerabiałem temat zużytego wału w rcgf55, miała być to kopia DLE55 ale niestety nie jest. Rcgf55 na sworzniu łba korbowodu ma malutki kołnierz przez który da się zdjąć korbowód i wymienić same igiełki w łożysku , pod warunkiem że sworzeń nie jest jajowaty , niestety mój był jajowaty i wymiana igiełek uleczyła go na jakieś 10 godzin pracy, DLE55 ma taki duży kołnierz że nie da się korbowodu zdjąć z sworznia . Wał z rcgf 55 nie jest taki sam jak z del55 , DLE ma większą przeciwwagę dlatego niektórzy piszą że jest taki sam bo z rcgf da się zamontować wał do dle , niby tak ale odwrotnie z dle do rcgf już się nie da bo wał z dle nie zmieści się w karter rcgf. Ja co prawda kupiłem nowy silnik ale w tym czasie jeden pomocny forumowicz podesłał mi w dobrym stanie silnik DLA55 , silnik jest naprawdę zdrowy i w świetnej kondycji ma jedynie uszkodzony karter , pomyślałem że karter z DLE55 będzie taki sam jak DLA55 , no i znowu nie do końca , wał czyli przeciwwaga z korbowodem pasuje faktycznie jak ulał ale wał z DLE55 ma dłuższy czop niż DLA55 , natomiast są to małe wartości może z 3 dziesiąte milimetra ale wystarczy aby po dokręceniu piasty silnik dość ciężko się obracał bo rant na czopie o który opiera się piasta nie za bardzo wystaje z łożyska, akurat to mam zamiar poprawić na tokarce minimalnie pogłębiając gniazdo łożyska by łożysko głębiej usiadło w karterze. Gaźnik z Rcgf55 do DLE55 też nie pasuje bo otwór w karterze jest za niski i gaźnik się nie mieści i również te pół milimetra trzeba będzie otwór skorygować. I po tych perypetiach z zamiennością części które mają być zamienne a nie są myślę że najlepiej albo kupować do naprawy dedykowane części do danego silnika albo zrezygnować z remontu, ja wybrałem bramkę numer 3 i kupiłem silnik do którego są wszystkie części zamienne w polskich sklepach, więc jak ten nowy silnik zjem to można go będzie naprawić i wszystko będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Godzinę temu, jacek misiek napisał: Cześć mam do tego silnika nowy tłok z cylindrem sworzniem i łożyskiem igiełkowym Czesc .JACEK MISIEK ale mnie ucieszyles najbardziej chodzi mi o sworzen i lozysko igielkowe.Jesli jest Tobie zbedne(calosc) lub sworzen i lozysko igielkowy to bym chetnie wziol. Mam cicha nadzieje ze cena mnie nie zabije.Jestem gotowy szczelaj.Pozdrawiam i dziekuje za odzew. Jeszcze do Entera 1978 dziekuje za informacje ale do ciebie mam pytanie jeszcze z innej beczki(nie dotyczy tego tematu) jesli moge to nz PW. lub telefonicznie(najlepiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek misiek Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 wolałbym komplet sprzedać tylko pojecia nie mam ile to moze kosztowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 To moze byc calosc.Nie trzymaj mnie w niepewnosci. Sezon juz niedaleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Czesc koledzy.Lozysko igielkowe korbowodu oraz swozen wymieniony (pasuje od silnika DLE55)Lozysko walu kupione w nastikiu i jest ok.Dzieki za rady pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi