mecenas Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Witam. Mam takie pytanie do znawców: Czy potrzebne jest załączenie ssania przy odpalaniu silnika benzynowego rozrusznikiem? Silnilk wyposażony w typowy gaźnik Walbro. Rozrusznik ręczny, ale mocny z przekładnią. W saito FG60 nie było w ogóle ssania, ale też wyposażony jest w inny gaźnik, i w instrukcji zalecane było uruchamiać rozrusznikiem. Obecnie mam boxera z gaźnikiem Walbro i zastanawiam się czy ssanie jest konieczne skoro i tak będę odpalać z rozrusznika.
paweln7 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Witam Wojtku mam NGH 38 gf DLE30 DLE 55 I MVVS 30 jeśli jest to pierwsze odpalanie w dniu to MVVS i DLE 55 daje sanie pryknie cofam sanie i odpala w pozostałych przypadkach nie używam ssania ( choć po 2-miesięcznej przerwie do NGH musiałem odpalać na ssaniu , ale on dopiero przepalił 2 L drugiego co ma przepalone ponad 10 l odpaliłem bez ssania )
.bercik. Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witam Wojciechu . W gaźnikach Walbro jest zastosowana membranowa pompa paliwa , układ składa się z membrany pompującej i duch zaworków . Jeśli układ ten jest "suchy" to skuteczność tej pompki do wywołania podciśnienia powietrza jest niewielka , tak więc nie ma szans ażebyś zassał paliwo ze zbiornika . Widziałem silniki bez klapki ssania ale wstępne zalanie gaźnika paliwem odbywało się przez wywołanie nadciśnienia w zbiorniku (facet dmuchał powietrze do zbiornika przez wężyk). pozdrawiam roman
mecenas Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Dzieki za odpowiedzi, silnik już "siedzi" w modelu i na wszelki wypadek wypuściłem cięgno ssania (ten pręt obok serwa gazu).
.bercik. Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam Jak masz możliwość to zainstaluj serwo do dźwigni ssania , pozbędziesz się tej dyndającej szprychy . pozdrawiam roman
Rekomendowane odpowiedzi