Skocz do zawartości

Model heli udźwig 3kg

makaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj, nie dziwie sie podirytowanemu FH, musi sie z niego dymic :)

Prosze sprawdz ceny zanim zaczniesz pisac o elektronice. Czekamy na relacje z budowy.

Powodzenia!

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ceny rezystorów, czipów czy czujników są wszedzie takie same.

Chyba, że mówiąc o elektronice masz na myśli elektronikę o nazwie "stabilizator lotu do śmigłowców". No to wtedy masz pewnie rację. Tylko że w tym przypadku to nie jest elektronika tylko gotowy produkt na bazie elektroniki. A płacisz głownie za program.

Żeby nie było to podam przykład: znajomy sprzedaje do serwisów modyfikowane programy sterowania silnikiem to Volkswagenów. Koszt takiego komputera (elektronika) to 70zł. Cena z programem to 6500zł.

Nie chce nikogo obrażać ale uważam, że Wasze podejście do tematu jest właśnie takie jak tych serwisów. "Elektronika przecież musi kosztować."

No bo poważnie to ilu z szanownych kolegów jest w stanie od podstaw wykonać nawet jednokanałowy nadajnik i odbiornik ? No ale po co skoro mozna kupić za pare zlotych...

Pozdrawiam

Makaroni

Opublikowano

ok ale to się zacznie za conajmniej 6-12 miesięcy ;D

tymczasem jak będę miał więcej pytań to mam nadzieje że otrzymam odpowiedzi bo przeciez do tego to forum służy :)

a pewnie bede mial jak po swietach zakupie lame :)

pozdr,

Makaroni

Opublikowano

makaroni ma trochę racji. Kolega właśnie pracuje nad 2 osiowym stabilizatorem lotu i kosztowało go to całe 45zł (czujnik+mikroprocesor), w porównaniu do sklepowego gyro 2 osiowego to 1/20 ceny.

Opublikowano
a mikroprocesor ma program wgrany czy bedzie sam pisal?

sam pisał, dlatego napisałem że pracuje nad nim :) Wiedza i umiejętności są rzeczą cenną :wink:

Opublikowano
Wez pod uwage czas poswiecony temu wszystkiemu. Tak czy siak gotowiec wyjdzie taniej.

Nie wyjdzie taniej bo jeśli ktoś ma czas a nie ma pieniędzy to może tworzyć na "własną rękę". Z resztą pożyjemy, zobaczymy :)

fajnie by bylo jakby zaprezentowal potem ten uklad, chyba ze idzie w komercje...

Chyba nie idzie w komercje, zaproponuję mu przedstawienie projektu na forum :) Podczas ferii zimowych zapewne będą testy w modelu :) Na razie wszystko działa na płytce, tzn serwa reagują na zmianę położenia płytki ;)

Opublikowano

fajnie :) chcialbym zobaczyc ten projekt, szczegolnie jego wersje "zyro" i soft (najlepiej na symulacji - bez kodu (na razie :P )) i wogole jak to pracuje...

Opublikowano

Makroni,

Ja napiszę tak - wielu amatorów (z zawodu automatyków, programistów itp) porywało się na: żyroskopy, regulatory 3f itp. Przez wiele lat niewiele z tego wyszło, a nakład sił i środków w porównaniu z cenami rozwiązań komercyjnych był niewspółmierny.

I ci ludzie też kiedyś myśleli że oprogramowanie do regulatora czy żyroskopu znajdą w necie ;-).

Większość ludzi lepiej robi zarabiając pieniądze na tym, na czym się zna i kupując rozwiązania od zawodowców.

Helikoptery są tu niezłym przykładem - nie ma uzasadnienia robienie samemu serw, żyroskopu silnika, odbiornika itp. Obejrzyj sobie mechanikę głowicy śmigłowca i odpowiedz sobie ile czasu i materiału potrzebujesz, żeby ją wykonać na poziomie komercyjnym? Owszem - można samemu wykonać ramę (np. wycinanie cnc z płyt węglowych), mocowanie kamery itp.

Żeby wykonać mechanikę dużego śmiglaka musisz mieć dostęp do atestowanych materiałów, niekiedy do obróbki cieplno-chemicznej i umiejętności na poziomie frezera z prototypowni/narzędziowego. Masz to wszystko? O samym wyposażeniu nie wspomnę.

Wejdź głębiej w temat, a pewnie podzielisz mój punkt widzenia. A może się mylę i masz już na swoim koncie zaawansowane konstrukcje mechaniczne i elektroniczne, że śmiglak będzie tylko kolejnym, małym krokiem?

Opublikowano

Kojot,

Wydaje mi się, że konstrukcję które robiłem w przeszłości są o niebo bardziej skomplikowanymi maszynami JEDNAK zawsze były to spore maszyny. A modele które robiłem zawsze robione były z PVC więc cięzko to brać po uwagę. Robienie takiego helikoptera to raczej zadanie z mechaniki precyzyjnej i oczywiście że nikt nie ma zamiaru robić samemu żyroskopów i serw bo jest to praktycznie niemożliwe dla amatora.To tak jakby ktoś się porwał na samodzielne klejenie kondensatorów :)

Ale biorąc pod uwagę np. ramę takiego heli to polutowanie jej będzie kosztowało w materiałach ze 30zł gdzie zakup w takiej skali w jakiej potrzebuje to koszt pewnie min 1000zl. (niestety)

Dziwnie się porobiło. To co niektórzy nazywają modelarstwem ja nazywam właśnie klockami lego. Bo to nie sztuka kupić gotowe sety i przykręcić do fabrycznego modelu. Sztuką jest zrobić coś własnoręcznie. Coś mi się wydaje, że niewiele osób pamięta czasy kiedy nic na rynku nie było i trzeba było samemu kombinować. I jakoś ludziom się udawało a i osiągnięcia były tymi "samoróbkami".

Gdzie tu przyjemność skoro jedynym czynnikiem ograniczającym jest kasa ?

Pozdr,

Makaroni

Opublikowano

Makaroni po prostu na tym forum bylo juz wiele osob ktore planowaly zrobic cos wlasnorecznie i slad po nich zaginal. Szykowaly sie wielkie projekty a wyszla :ass:

Moze podzielisz sie z nami swoimi osiagnieciami? Jakas fotka czegos co zbudowales? Bedziesz pierwszym ktory udowodni ze procz pisania jednak cos zrobil :D

Napisales ze calosc wyjdzie 100zl stad te wzburzenie. Sprawdz sobie ceny zyroskopow.

Opublikowano

diem napisałem o elektronice bez elementów elektromechanicznych (jako takie miałem na myśli właśnie żyroskopy, serwa, silniki itp.) czyli płytki, czipy itd to ok 100zł

Z własnych (zawodowych) konstrukcji to chyba najbardziej złożona to separator dwutlenku węgla:

v400cu7.jpg

pi razy drzwi to ok. 5 mln linijek kodu które kieruje pracą ~40 serw, 50 zaworów ciśnieniowych, ~100 sensorów

Prace trwały jakieś 2 tygodnie nad mechaniką a 3 lata nad oprogramowaniem.

Cena rynkowa produktu zawiera 5-10% kosztów materiałów i robocizny. Reszta to program.

Stąd wiem jak to wygląda na rynku. Jeżeli kupujesz specjalistyczny sprzęt (a dziedzinę modelarstwa za taki uważam) to większość $$$ pożera pomysł i program.

Pozdrawiam

Opublikowano

makaroni i tu jesteś "głęboko w błędzie" większość środków pożerają próby i tak naprawdę płacisz nie za pomysł, nie za program tylko za doświadczenia a one potrafią być kosztowne.

Opublikowano

armand nie rozumiem gdzie jestem w błędzie - program i cała konstrukcja JEST EFEKTEM doświadczenia więc to co napisałeś to jest dokładnie to co ja napisałem

z tym doświadczeniem jest tak, że wole je zdobyć i sobie zapłacić bo w ten sposób w finale mam i doświadczenie i zaoszczędzoną kasę - a osoby które kupiły gotowy produkt to nie mają ani tego ani tego ;)

Opublikowano

Zabiorę jednak jeszcze raz głos. A więc:

Oj, nie dziwie sie podirytowanemu FH, musi sie z niego dymic :)

Nic się ze mnie nie dymi, mnie to w ogóle nie irytuje, i nie mam też żadnych osobistych uprzedzeń. Po prostu dzielę się swoją wiedzą i jak większość użytkowników tego forum staram się pomóc. W tym wypadku zniechęcając do utopijnych pomysłów. Na koniec dodam a propo tej ramy śmigłowca, że ram w śmigłowcach się nie lutuje, a pozatym cały model T-rexa 600 w najtańszej wersji kupi się za niewiele więcej jak 1000 zł. Konia z rzędem temu, kto za te pieniądze sam sobie zaprojektuje śmigłowiec, zdobędzie materiały (głównie duraluminium i carbon) i do tego wytnie wszystko i wyfrezuje na CNC.

Wesołych Świąt

Opublikowano

Czas też kosztuje, kolejne platformy też, itd.

Chyba nie jesteś kolejnym który wierzy w to, że kupno i instalacaj autopilota w platformie to wszystko co trzeba zrobić aby samo latało ;)

Jeśli masz zamiar robić to dla samej przyjemności robienia - oczywiście, ale jeśli celem jest coś innego np. korzystanie z tego to nie będzie to miało ekonomicznego uzasadnienia.

Opublikowano
Koszt takiego śmigłowca benzynowego z wyposażeniem zaczyna się od około 15-20 tys. zł.
Gassery chyba nie są aż tak drogie. Fakt cena w tysiącach ale nie 15-20tys .. Ja widziałem nówki z wyposażeniem po około 8tyś. I nie były to totalne "made in china" . Nawet na allegro ostatnio były ze dwa po około 5tyś zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.