Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Wieczorem podęślę.Co do przeskalowania zmniejszycie sobie w turbocad o 15 % i będą miały wymiary jak przed powiększeniem.Ja do swojego zakładam SUPER TIGRE 90 (15ccm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 sławekmod dało by rade abyś przesłał i mnie swoje plany Gilesa przed i po przeskalowaniu?Po przeskalowaniu jakiej pojemności użyłeś silnika?, ja ma tylko do dyspozycji 10cm i chciałbym na niego zrobić własnie takiego gilesa. Jak możesz to podeślij i mnie swoje plany. Wysłałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Slawekmod dziękuje za plany przydadzą się już nie długo. Co do publikacji w internecie, to nie masz się co martwić my nie z tych. Jeszcze raz Dziękuje i pozdrawiam .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Nie ma problemu, mam jeszcze parę innych.Te doszły w całości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHU I JURAS Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Tak doszło wszystko. Jeszcze raz Dziękujemy i pozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Prace ruszyły dalej.Żeberka wreszcie doterły do mnie po wielu perypetiach ( teraz wiem gdzie nie wycinać laserowo ). Dziś wykonałem dźwigary.Postaram się zamieszczać zdjęcia z kolejnych etapów budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Cześć Sławku z ostatniego postu wynika, że były trudności z elementami wycinanymi laserowo (a dokładnie z firma). Czy mogłbyś zdradzić (email) z jakiej firmy korzystałeś. Ja też ostatnio wycinałem Pittsa 1350mm rozp i były problemy z jedną "firmą". Trochę mnie to zaskoczyło bo kilka miesięcy wstecz wycinałem Katane (która już lata) i problemów nie było. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Witam. Adres wysłałem na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Sławek daj tutaj. Niech każdy skorzysta z dobrej rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Cześć. Kontakt do firmy zajmującej się wycinaniem laserowym : optipro@op.pl .Wysłałem maila do tej firmy i po dwóch dniach otrzymałem odpowiedź z wyceną usługi.Po wpłaceniu na konto pieniędzy i powiadomieniu o tym fakcie mailem zadzwonił do mnie jeden z właścicieli tej firmy i spytał na jakiej balsie mają być wycięte żeberka, ponieważ właśnie zabiera się do wycinania.Od wpłaty na konto do otrzymania paczki z żeberkami minęło zaledwie trzy dni. Koszt wycięcia 22 żeberek (największe 330 x 45mm , najmniejsze 197 x 22mm) wraz z materiałem wyniósł 32 złote + przesyłka 8 złoty. Przedwczoraj wysłałem maila z pytniem o wycięcie KatanyX zmniejszonej do rozpiętości 950 mm.Materiały z jakich miała być wycięta to : sklejka 1.5mm,balsa1.5mm, sklejka balsa-olcha 3mm.Wczoraj wieczorem otrzymałem wycenę (usługa + materiał) ok 80 zł+koszt wysyłki.Balsa z jakiej wycięte zostały żeberka jest na 100% w I gatunku (słoje równe, gramatura całej deski jednakowa).U mnie satysfakcja ze sposobu obsługi klienta jak i wykonania samej usługi jest stu procentowa.Polecam.Sławek. EDIT:Można oczywiście wysłać swój materiał i wytną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Dziś wykonałem tylne pasy dźwigara i przymierzyłem bez kleju.Myślę że w sobotę zacznę montaż ostateczny skrzydła.Zdjęcia nie są najlepszej jakości niestety ( robione kamerą cyfrową) [/center] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 A to efekty dzisiejszej pracy. Przed naklejeniem dolnego kesonu: Po naklejeniu kesonów: EDIT:Kolejne zdjęcia G-202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 24 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Prace nad G-202 postępują.W przyszłym tygodniu skrzydełka pewnie będą gotowe .Potem czeka mnie laminowanie osłony silnika i co gorsze wytłoczenie kabiny . Oczywiście serwa będą od dołu, do zdjęć zamieniłem płaty (lewy z prawym).Lotki zostaną odcięte w ostatniej fazie budowy skrzydła. Poniżej skrzydło już bez lotek, przygotowane do ostatecznego szlifowania. Mniej więcej takie coś wyszło : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Byłem u Sławka ostatnio i powiem wam że Giles na rzywca wygląda super aż mnie naleciała ochota na popełnienie takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Żeby nie było że stoję z pracami nad Gilesem. Skrzydło pokryte folią, lotki przygotowane do pokrycia.Zrobiłem mocowanie skrzydła. Budowa powoli dobiega końca.To co na zdjęciach wraz z silnikiem waży 2,7 kg.Aktualnie zabieram się za kopyto do kabinki i osłony silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Prace nad modelem idą powoli do przodu.Dorobiłem podwozie z duralu (wymaga polerowania ) oraz popychacze steru kierunku i wysokości.Brak czasu wstrzymuje wykonanie kabinki i osłony silnika.Na sterowanie kierunkiem i wysokością zastosuję cyfrowe serwa Futaba S3152.Oto pare fotek gilesa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras103 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam Właśnie przeglądałem internet w poszukiwaniu planów GILESA g202 i dotarłem do tematu na forum. Mam problem poniewarz stałem się "szczęśliwym "posiadaczem kadłuba i usterzenia od GILESA G 202 - 60 firmy KYOSHO , tj rozpiętości 1475 mm. Chciałbym dorobić skrzydło lecz mam problem ze znalezieniem wymiarów w tym typie samolotu tj.jaki profil , czy też proporcje płata. Może kolega , który buduje od podstaw swojego g202 byłby tak dobry i podał przynajmniej wymiary ( nie maże juz o planie) w swoim modelu, który wygląda przepięknie . Pozdrawiwm i czekam na odpowiedż. Mirosław S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Myślę że w ciągu kilku dni dam radę odszukać plany mojego Gilesa.Można je w CAD przeskalować na dowolną rozpiętość, co ja uczyniłem.Proszę podesłać adres mail na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misialek Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam serdecznie! Jestem modelarzem,który RC latał od końca lat60-tych.Potem nastąpiła b.długa przerwa i teraz chcę wrócic do młodzieńczych pasji.Mój wybór padł na gliesa 202.( bardzo odpowiadają mi jego walory pilotażowe)W związku z powyższym mam pytanie-czy istnieje możliwość pozyskania planów tego modelu?Z góry dziękuję i pozdrawiam. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.