dobiecki Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Czolem ! Wpadła mi ostatnio w łapki ładowarka Hyperion Eos 0606i z balanserem i wszystko dobrze, ale jest tam dołączony port na wtyczki balasera w innym standardzie niż do tej pory widywałem, mianowicie pakiety 2s, 3s, 4s mają takie same gniazda po 5 pinów - zmienia się konfiguracja kiedy który jest aktywny i do tej pory wszystko było w miarę jasne ale potrzebuję zrobić przelotkę, aby móc balansować pakiet np Welgarda albo Wow - jak sprawdzić polaryzację w tym balanserze bez podłączania pakietu? Pomiar woltomierzem bez podłączonego pakietu nie dał efektu, a podłączyć tak "na żywca" i sprawdzić czy ewentualnie wywali błąd albo może się spali to trochę za prosto. Może ktoś jest zorientowany w tym temacie, bo Gogle nic wielkiego nie pokazał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ja mam hyperiona 610i DUO ale z tego co się orientuje mamy wbudowane te same balansery LBA10 . Dla pakietu 3s czwarty pin jest nieaktywny minus pdłanczasz pod piąty pin. Pakietu 2s nigdy nie ładowałem bo niemam ale podejrzewam że dla pakietu 2s niektywne będą trzeci i czwarty pin a do piątego - .Pakiety 4s 5s 6s to tu już problemu nie ma pierwszy pin od lewej+ a ostatni - pomiędzy wiadomo poszczególne cele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobiecki Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Czołem ! Z tego co zdołałem się doczytać w instrukcji, to występuje 4 rodzaje portów: HP - hyperion, EH - kokam, XH - dualsky, TP - thunderpower. Nie wiedziałem , że jest tyle standardów wtyczek balanserów, ja mam HP, a z tego co udało mi sie dopatrzeć po ścieżkach to w przypadku 2s zasilane są 1,3,5 pin; 3s 1,3,4,5 pin licząc od prawej, bo pierwszy z prawej jest oznaczony jedynką na wtyczce, 4s zasilane wszystkie 5 pinów, ale który jest - a który +? Pierwszy pin od lewej ma być plus - czyli ten który ma jako jedyny czerwony kabelek, no to brzmi nie żle tylko, że on ma nr 7 i występuje tylko w 6s. Jeżeli u Ciebie minus jest 1 to chyba problem byłby rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ja Ci napisałem jak podłączyć pakiet do tego portu a jeśli chodzi o to gdzie jest plus a gdzie minus na tej wtyczce ponumerowanej od 1do 7 już po podłączeniu pakietu to wygląda to tak. Podłączyłem właśnie pakiet 3s i po pomiarze napięc na tej wtyczce która jest ponumerowana minus jest na kablu nr1 a plus na kablu nr4 a pomiędzy oczywiście poszczególne cele.Po podłączeniu pakietu 4s minus jest nadal na kablu nr1 a plus na kablu nr5 . Nie mam pakietów 5i6s ale plus będzie się pewnie przesuwał kolejno na kable 6i7 a minus pozostanie nadal na kablu nr 1. Ja w swoim porcie musiałem podocinać te plastiki gdzie się podłancza pakiety bo mam pakiety kokam i wtyczki nie pasowaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobiecki Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dzieki za informacje. Podłączyłem swój pakiet do balansera zakładając , że minus jest na pinie 1 i każdy kolejny pin jest o 3.7 V wyżej i udało się. Jeszcze jedno wycwaniakowałem, że skoro w 4s zsilane są wszystkie piny po kolei, to w to gniazdko wpiąłem pakiet 3s wykorzystując piny 1-4 omijając 5. W ten sposób ominąłem nieużywany pin 2 w gnieździe 3s. Myślę, że można by się również podłączyć w gniazda 5s i 6s zachowując polaryzacje i kolejność cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.