lukaszp Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witam. Po dość długiej nieobecności na forum chciałbym przedstawić mój najnowszy projekt, jest to motoszybowiec o rozp. ok 1m. Znalazłem jakieś żeberka wycięte laserem, narysowałem na komputerze plan skrzydełka i tak oto powstał ten modelik. Założenia były takie aby wsadzić do niego sprzęt który już posiadam, nie wydać na jego budowę zbyt dużo pieniędzy. praktycznie musiałem kupić tylko trochę kabla, 2 deski balsy 2mm, silnik,kołpak i łopatki resztę wszystko posiadam. Płat jest zrobiony na profilu AG26. Wszystkie pomysły na kształty tego modelu zrodziły się w mojej głowie i nie były zaczerpnięte z żadnego innego modelu(mam nadzieję że nie wyjdzie mu to BARDZO na złe i, że będzie latał przyzwoicie;P). Zrobiłem ten model po części z nudów, ale również po to aby móc sobie nim polatac praktycznie wszędzie, i aby można było nim zarówno pokręcić trochę w termice jak i również pobawić się w jakąś podstawową akrobację. Dobra skończę już przynudzać i teraz trochę danych: Silnik: Hextronik D2211 Regiel: Turnigy Plush 12A Accu: 2s ok 300mAh (takie posiadam) Śmigło 8x4 Serwa: lotki 2x chińskie No Name 3,7g stateczniki 2x Dymond D47 Odbiornik: MZK Penta lub Rex 4 MPD Fotki tego co powstało do tej pory: PS. Dodam tylko że nie wszystko jest jeszcze doszlifowane dostatecznie do oklejania jest jeszcze do zrobienia kilka poprawek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Nie znam sie na tym za bardzo - ale dosyć ciekawie masz rozwiązane mocowanie skrzydła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ten ogon to sama balsa? Czy może masz tam jakąś rurkę węglową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 To jest malutki szybowiec. Moim zdaniem sama balsa wystarczy. Miałem motoszybowiec 1.8m i kadłob był całkowicie balsowy. Nigdy mu się nic nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bardzo ładna sylwetka, jak będzie latał jak wygląda to spoko ;D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Karol93, No tak mocowanie skrzydła jest dość ciekawe ale skrzydło będą jeszcze trzymały gumki. Patryk Urban, Nie ma w kadłubie żadnej rurki węglowej, przy tej wadze modelu jest ona zupełnie zbędna. Kadłub jest zrobiony całkowicie z balsy tylko przód jest wzmocniony fornirem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 przy tej wadze modelu Nie widze wagi Sylwetka ładna ale nie praktyczna - ugiecie kadłuba powinno isc IMO w przeciwna strone ponieważ ten kadłub bedzie łatwo sie łamał przy lądowaniu. Skrzydła naprawde ładne - aż sie proszą o wersje 2:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 ertman_176, no tak wagi nie napisałem wo co jest pokazane na zdjęciach waży 70g. więc mam nadzieję do lotu zmieścić się poniżej 200g. A co do sylwetki kadłuba to mi się podoba i jest wykonany z mocnej balsy i nie powinno być problemów z łamaniem kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Sylwetka ładna ale nie praktyczna - ugiecie kadłuba powinno isc IMO w przeciwna strone ponieważ ten kadłub bedzie łatwo sie łamał przy lądowaniu. Znając Łukasza ten model nie będzie lądował na ziemi tylko do ręki takie to już on ma skrzywienie :P :twisted: :twisted: :twisted: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 takie to już on ma skrzywienie :P :twisted: :twisted: :twisted: Nie tylko on Też się schylać nie lubię Jaka powierzchnia skrzydła będzie? przy 200g to będzie się ładnie kleił powietrza przy małym wietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jedna z piękniejszych konstrukcji jaką zdarzyło mi się nacieszyć oczy.....Gratuluję ! Mam nadzieję, że będzie latał tak jak się prezentuje ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 A jeszcze zapytam o katy zaklinowania skrzydła i statecznika poziomego bo na zdjeciach wygladaja IMO niepokojąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 ertman_176, no tak kąty zaklinowania dziwnie wyglądają na tych zdjęciach ale tak naprawdę są na 0. Dni mijają więc prace nad modelem przesuwają się do przodu, a oto efekty: EDIT: meteor, powierzchnia skrzydeł to 11dm^2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 kolejny ładny model Łukasza się zapowiada, ciekawe jak będzie latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Folia imitujaca wegiel?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Folia imitujaca wegiel?? gdzie mozna taką dostac? bardzo fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jeden sklep a w nim dwie oferty tu oraz tu Tylko w tym sklepie spotkałem się z taką folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 UH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Folia imitujaca wegiel?? Dokładnie tak. Ja kupiłem swoją na modele.sklep.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Wow, ale super ta folia Chyba pokryje całego Guppy nią.Modelik też niczego sobie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.