WerTo Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Mam uprzejme zapytanie czy ktoś z użytkowników forum miał okazję użytkowania modelu NRJ z OA Composites. Ciekaw jestem opinii nt tego modelu DLG.
Czaro Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Wielokrotnie widziałem NRJ na zawodach. Bardzo fajne modele, ładnie latające, choć prawdopodobnie zbyt lekko robione i przez to bardzo delikatne - kompozyt na skrzydle i statecznikach był z małą ilością żywicy i łatwo się rozwarstwiał. Dużo więcej powiedzieć nie potrafię, ale mam kolegę, który nimi lata. Poprosiłem, żeby odezwał się w tym wątku.
WerTo Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2020 Komentarz użytkowników jest niezmiernie cenną informację. W necie jest stosunkowo mało informacji nt NJR, a te które są mają wybitnie marketingowy charakter. Mnie osobiście zainteresował kąt wzniosu skrzydeł 7 stopni co świetnie sprawdza się w mini dlg ELF, przekładając się na zwinność i zwrotność modelu pomimo braku lotek. Oczywiście to zupełnie inny model (rozpiętość 1000 mm i waga do lotu około 98 g) niż COMET którym najczęściej latam. Model ELF lata świetnie ale tylko przy bardzo słabym wietrze. Nawet w lecie takich dni jest niewiele w ciągu słonecznego dnia. Wieczorem wiatr jest wprawdzie niewielki ale zazwyczaj nie ma już noszenia termicznego, a raczej duszenie. W modelu NRJ zainteresowała mnie też waga do lotu 230 g w wersji strong (Textreme 60). Nawet jeśli trzeba model dobalastować na nieco silniejszy wiatr, to i tak jest to bardzo interesująca waga. Mój Comet w wersji strong to minimum 270-280 g. O ile informacja o wadze 230 g NRJ jest prawdziwa ? Marketing jest niestety sztuką uwodzenia, niedopowiedzeń i skrótów myślowych wprowadzających potencjalnego klienta w błąd, stąd rzetelna informacja od rzeczowego użytkownika jest tak cenna !!
Czaro Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Kolega Mateusz ma problem z rejestracją na forum, więc wklejam wiadomość, którą mi przesłał Cytat Moim skromnym zdaniem modele NRJ są naprawdę dobre, a informacje o nich pokrywają się z rzeczywistością. Latają świetnie, bardzo dobry przelot, mało tracą w duszeniach, w noszeniach też się świetnie sprawują głównie dzięki wadze (tak, wagi podane przez producenta są prawdziwe, miałem model z textreme na skrzydle i gotowy do lotu ważył 225g). Poza tym naprawdę wysoko się rzucają i bardzo przyjemnie się nimi lata. Także polecam (niestety cena dosyć wysoka, ale adekwatna do jakości).
WerTo Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Opublikowano 7 Lipca 2020 Witam, Serdecznie dziękuję za komentarz. Waga 225 g w wersji Strong jest bardzo kusząca jako baza do dobalastowania. Mam zatem do myślenia. Pozdrawiam, Tomasz
Rekomendowane odpowiedzi