izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Witam Czy jest możliwość włączenia silnika bezszczotkowego (kontroli pracy) bez dostępu do radia i odbiornika? Mam silnik, regulator, lipo i tester serw - czy to wystarczy? Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Tak. Podłączasz do testera zasilanie-np. cztery paluszki, podłączasz do niego regulator a do regulatora pakiet od silnika. podłączenie regulatora robisz przy skręconym w lewo potencjometrze. Odkręcając potencjometr uruchomisz silnik. Najlepiej podłączać regulator z wysuniętym przewodem plusa na złączce do odbiornika-odłączasz BECa), gdyż możesz uszkodzić tester. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 7 minut temu, bubu2 napisał: Tak. Podłączasz do testera zasilanie-np. cztery paluszki, podłączasz do niego regulator a do regulatora pakiet od silnika. podłączenie regulatora robisz przy skręconym w lewo potencjometrze. Odkręcając potencjometr uruchomisz silnik. Najlepiej podłączać regulator z wysuniętym przewodem plusa na złączce do odbiornika-odłączasz BECa), gdyż możesz uszkodzić tester. Czyli brakuje mi jeszcze zasilania testera (6V). Dzięki bubu2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 U mnie hamownia oparta o tester serw działa bez dodatkowego zasilania testera - jest on podpięty do BECa wbudowanego w ESC i działa to bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 14 minut temu, karambolis8 napisał: U mnie hamownia oparta o tester serw działa bez dodatkowego zasilania testera - jest on podpięty do BECa wbudowanego w ESC i działa to bez problemu. Hmm... próbowałem w ten sposób, ale bez żadnej reakcji. Podłączyłem tester w inny sposób i działa! Dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Większość regulatorów ma wbudowany BEC dodatkowe zasilanie niepotrzebne . Tester ustawić na manual potencjometr na 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek01 Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Widocznie jest różnica w regulatorach , pomimo wbudowanego BEC-a . U mnie działa bez zasilania testera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Morze to kwestia ilości ,,S,, (napięcia lipo). U mnie to 3S i działa bez dodatkowego zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Styki do zasilania zewnętrznego testera i styki od BECa są ze sobą połączone ścieżkami na laminacie. Więc zasilanie może zachodzić z dowolnych pinów. Jednak mam juz trzy takie testery, w tym jeden mój, w których pierwszy test (ten z poruszaniem potencjometru) przy zasilaniu z BECa uszkadzał się, dwa pozostałe testy funkcjonowały. Działo się to zawsze przy BECach impulsowych w regulatorze. Przy zasilaniu z oddzielnej baterii nigdy nic się nie stało. Muszę sprawdzić na oscyloskopie jak wygląda przebieg przy włączaniu regulatora. Ale zawsze o tym zapominam. Napisałem o tym na początku, bo trzy przypadki nie są przypadkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Korzystam z takiego testera: http://modele-centrum.pl/p/721/17989/tools-serwo-tester-ccpm-tester-serw-manual-aut-servo-testery-serw-serwa-wyposazenie-rc-elektryka.html Silnik to Emax cf 2805, pewnie pobór prądu (bez obciążenia) poniżej 5A. Jakie silniki (prąd) uszkadzały ci testery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi