izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Witam Czy jest możliwość włączenia silnika bezszczotkowego (kontroli pracy) bez dostępu do radia i odbiornika? Mam silnik, regulator, lipo i tester serw - czy to wystarczy? Jurek
bubu2 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Tak. Podłączasz do testera zasilanie-np. cztery paluszki, podłączasz do niego regulator a do regulatora pakiet od silnika. podłączenie regulatora robisz przy skręconym w lewo potencjometrze. Odkręcając potencjometr uruchomisz silnik. Najlepiej podłączać regulator z wysuniętym przewodem plusa na złączce do odbiornika-odłączasz BECa), gdyż możesz uszkodzić tester.
izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2020 7 minut temu, bubu2 napisał: Tak. Podłączasz do testera zasilanie-np. cztery paluszki, podłączasz do niego regulator a do regulatora pakiet od silnika. podłączenie regulatora robisz przy skręconym w lewo potencjometrze. Odkręcając potencjometr uruchomisz silnik. Najlepiej podłączać regulator z wysuniętym przewodem plusa na złączce do odbiornika-odłączasz BECa), gdyż możesz uszkodzić tester. Czyli brakuje mi jeszcze zasilania testera (6V). Dzięki bubu2.
karambolis8 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 U mnie hamownia oparta o tester serw działa bez dodatkowego zasilania testera - jest on podpięty do BECa wbudowanego w ESC i działa to bez problemu.
izonix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2020 14 minut temu, karambolis8 napisał: U mnie hamownia oparta o tester serw działa bez dodatkowego zasilania testera - jest on podpięty do BECa wbudowanego w ESC i działa to bez problemu. Hmm... próbowałem w ten sposób, ale bez żadnej reakcji. Podłączyłem tester w inny sposób i działa! Dzięki .
Francka Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Większość regulatorów ma wbudowany BEC dodatkowe zasilanie niepotrzebne . Tester ustawić na manual potencjometr na 0.
Mirek01 Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Widocznie jest różnica w regulatorach , pomimo wbudowanego BEC-a . U mnie działa bez zasilania testera .
izonix Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Morze to kwestia ilości ,,S,, (napięcia lipo). U mnie to 3S i działa bez dodatkowego zasilania.
bubu2 Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Styki do zasilania zewnętrznego testera i styki od BECa są ze sobą połączone ścieżkami na laminacie. Więc zasilanie może zachodzić z dowolnych pinów. Jednak mam juz trzy takie testery, w tym jeden mój, w których pierwszy test (ten z poruszaniem potencjometru) przy zasilaniu z BECa uszkadzał się, dwa pozostałe testy funkcjonowały. Działo się to zawsze przy BECach impulsowych w regulatorze. Przy zasilaniu z oddzielnej baterii nigdy nic się nie stało. Muszę sprawdzić na oscyloskopie jak wygląda przebieg przy włączaniu regulatora. Ale zawsze o tym zapominam. Napisałem o tym na początku, bo trzy przypadki nie są przypadkowe.
izonix Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Korzystam z takiego testera: http://modele-centrum.pl/p/721/17989/tools-serwo-tester-ccpm-tester-serw-manual-aut-servo-testery-serw-serwa-wyposazenie-rc-elektryka.html Silnik to Emax cf 2805, pewnie pobór prądu (bez obciążenia) poniżej 5A. Jakie silniki (prąd) uszkadzały ci testery?
Rekomendowane odpowiedzi