dawid xd Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam. Jestem nowym użydkownikiem tego forum. Ponieważ używam kleju modelarskiego Contacta Professional. Kupiłem go przez internet i niektóre części dobrze skleja, a niektóre źle. Co to może być przyczyną. (specjalnie odczekałem prawie tydzień, żeby nie było ze jeszcze nie wysechł ) , i dalej to samo. Przy szlifowaniu lekko dotknełem część, i się odłamała. (pokrywa od podwozia, i koło). Może macie nazwy jakiegoś lepszego, mocniejszego kleju tylko nie CA. proszę o szybko odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Podstawowa zasada - CO kleisz? Nie każdy klej klei podobne materiały. Dlatego czyta się dokładnie na etykiecie, jakie rodzaje materiałów dany klej ze sobą łączy. "Plastik" jest pojęciem bardzo szerokim, a gama dostępnych gatunków jest ogromna. Jeśli nie podasz rodzaju tworzyw i materiałów jakie chcesz kleić, to ci dużo nie pomożemy. I dlaczego nie chcesz CA? Przy okazji ten klej, o którym mówisz to właśnie CA. :wink: Możesz poprawić jego skuteczność, stosując przyśpieszacz do CA - też do nabycia w sklepach modelarskich. W tej roli sprawdza się też wilgoć - np. ślina w małej ilości (zwilżyć, nie zmoczyć). CA klei dobrze materiały porowate. Gładkie i twarde nie zawsze. Jeśli nie chodzi ci o ładny wygląd, możesz spróbować zywicy epoksydowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid xd Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Kleje samolot z plastiku p51. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muszes Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 KLIK KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 KLIK KLIK No cóż. Za markę się płaci... :wink: Kleje samolot z plastiku p51. A z JAKIEGO "plastiku"? Bo "plastik" to potoczna nazwa tworzyw sztucznych, których jest jak mrówków w lesie. A prawdziwego Plastiku to się chyba już od 100 lat nie produkuje Wyparły go dużo lepsze tworzywa, tylko nazwa pozostała. A tak poważnie, to wydaje mi się, że winny jest nie klej, a proces klejenia. Ewidentnie robisz coś wbrew instrukcji użycia. Wreszcie, to modelik, a nie maszyna do crash testów. Nie musi być pancerna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid xd Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 A skąd ja mam wiedzieź z jakiego plastiku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Modelarz, nawet w "takim" wieku powinien już umieć odróżniać i nazywać większość popularnych tworzyw sztucznych. Bo jak Ci pomóc, gdy nie umiesz tworzywa nazwać. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 A skąd ja mam wiedzieź z jakiego plastiku? Może na początek pokaż opakowanie od modelu i zdjęcia klejonych elementów? :wink: Zdjęcia możesz wkleić tu: www.fotosik.pl Po dodaniu ich na ten serwer, kopiujesz tylko link oznaczony jako "pełen rozmiar na forum" lub "miniaturka na forum, zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze" i wklejasz sam link do postu. Koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid xd Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Tak wygląda pudełko od modelu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 A może byś przygotowywał wszystko do klejenia w sposób czysty najpierw oddłóścił (przemył detale w benzynie ekstrakcyjnej lub w szarym mydle z wodą ciepłą ) wysłuszył i potem klejł. Pozdrawiam Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid xd Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Spróbuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.