Fred Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Po wielu latach przerwy powróciłem do dawnego hobby. Jako pierwszy model powstał oczywiście Wicherek w rozmiarze 15. Napęd dzwonek sterowany obrotami silnika i sterem kierunku Koleją rzeczy potrzebowałem trenerka, aby oswoić się z lotem w pełni sterowanym. Za wzór posłużył model Miki p. Pawła Włodarczyka z 1967r, przeskalowany x 1,25. Profil Clark Y Rozpiętość 1400 mm Długość 945 mm Waga do lotu 850 g Silnik TURNIGY C2830 – 1050 ze śmigłem 9 x 5 Kadłub – sklejka ze skrzynek po owocach podłużnice listewka 3x3mm wykrzyżowana balsą 3x5 mm. Skrzydła – żeberka balsa 1,5mm dźwigary sosna 5x3 mm, Wypełnienie balsa 1mm, keson balsa 1mm. Stateczniki kratownica z balsy 8x6 mm. Kadłub przód oraz dół pokryty szyfonem, skrzydła i stateczniki papierem japońskim 4-ro krotnie celonowane. Napęd sterów bowdenami - serwa E-sky 8 g. Napęd lotek – serwa E-sky 8 g, osobno na każdą lotkę Lotki- zawiasy silikonowe podpatrzone na forum (nie przypuszczałem, że takie proste) Stery kierunku i wysokości – zawiaski z dyskietki. A tak wygląda efekt końcowy Poniżej link do filmu z oblotu: Podczas budowy na pewno nie uniknąłem wielu błędów, liczę na konstruktywną krytykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Super.. mnie sie podoba... i jak ladnie lata.... gratuluje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Super.. mnie sie podoba... i jak ladnie lata.... gratuluje! Miło mi to czytać, może i on lata fajnie, ale ja muszę się jeszcze dużo nauczyć. Faktem jest, że jest dość samostateczny i wybacza wiele błędów w sterowaniu, pod warunkiem że jest na dość dużej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek66 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Piękny samolocik!! Gratuluję!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Super robota. Tylko te ażurowania z dziurek wygląda mało profesjonalnie. Pytanie - czy na prawdę ująłeś dużo wagi tymi otworami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 "Pytanie - czy na prawdę ująłeś dużo wagi tymi otworami?" 15 gram - przy końcowej wadze modelu to niewiele a napewno osłabiło konstrukcje i wygląda nieciekawie. Przyznaje tutaj mocno przekombinowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 ...model Miki p. Pawła Włodarczyka z 1967r Widziałem mnóstwo Wicherków, a tego Mikiego po raz pierwszy. Wygląda niczego sobie, lata bardzo ładnie, dziwne, że do tej pory nikt z forum go nie zbudował (niby miałem go w planie na niewiadomo kiedy, ale mnie ubiegłeś; poza tym czego to ja nie mam w planach ). O ile nie pokręciłem, to w Planach Modelarskich są do niego pływaczki - zamierzasz je wykonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Dokładnie,są pływaki są też narty myślę,że teraz będą bardziej przydatne. Pływaki przemyśle bliżej wiosny,najpierw muszę nauczyć się pilotażu, z takim podejściem do lądowania wodowanie cienko widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Wg mnie wyszedł i tak lekko. 840 g to dobry wynik, 15 g w tą czy w tą to kropla w morzu. Na wytrzymałości się nie znam (wiem jednak, że przekładki międzydźwigarowe idą słojami pionowo 8) ) A jaka muzyka do oblotu, miód dla uszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 wiem jednak, że przekładki międzydźwigarowe idą słojami pionowo Racja z przekładkami dałem :ass: Temat z dyskusją dotyczącą przekładek znalazłem jak było już po sprawie. Podkład pod film robiła moja latorośl, tutaj ja już nie nadążam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Bardzo ładny model. :wink: Może dlatego mi się podoba, gdyż też się nazywam Miki... hehe. Ale na serio: Bardzo mi się podoba. Gratulacje. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Witam, Bardzo fajny i solidnie wykonany model, nie mówiąc już o tym jak lata ^^ Mam nadzieje, że ten błąd przy lądowaniu nie spowodował większych uszkodzeń ... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Mam nadzieje, że ten błąd przy lądowaniu nie spowodował większych uszkodzeń ... xD To tylko tak nieciekawie wyglądało, trawa zamortyzowała skutki twardego lądowania. swoją zaletę też ma mocowanie skrzydeł na gumę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 To bardzo dobrze, teraz tylko pozostało nam czekać na nowe filmy... Może tym razem na wspomnianych nartach ?? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Jak spadnie śnieg to napewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Modelik bardzo fajny :-) Muzyka z filmiku tez super , możesz przypomniec co to za utwór i kto śpiewa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 No tak, oglądałem bez muzyki i mi się podobał. Z muzą jest po prostu bomba. Tylko faktycznie czas na narty (no i to skojarzenie - teledysk O.O.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 O.O ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 O.O ???? Ozzy Osbourne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Modelik ekstra. Po raz kolejny sprawdza się powiedzenie, że samolot który ładnie się prezentuje na ziemi musi ładnie latać A tak na marginesie - mnie zablokowali filmik z lotu Drake'a i ledwie wstawiony z oblotu MBT :cry: Za naruszenie praw autorskich. Teraz muszę nowe powstawiać - bez muzy :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.