Kwasiu Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ostatnio zauważyłem pewne zjawisko. Podczas klejenia balsy z sklejką nalało mi się trochę za ca ale i tak to skleiłem nie odsączając nadmiaru, sklejka strasznie się zagrzała, klej zaczął wrzeć i dymić. Czym to może być spowodowane?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ostatnio zauważyłem pewne zjawisko. Podczas klejenia balsy z sklejką nalało mi się trochę za ca ale i tak to skleiłem nie odsączając nadmiaru, sklejka strasznie się zagrzała, klej zaczął wrzeć i dymić. Czym to może być spowodowane?? To normalne zjawisko. CA podczas zmiany stanu skupienia z ciekłego na stały wydziela ciepło- reakcja egzotermiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Kwasiu mi się to samo działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Albo poprostu CA zaragował z klejem ze sklejki. Normalna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Sprawa normalna, ale radzę kleić CA w miarę wietrzonym pomieszczeniu i nie nachylać się nad takimi oparami- gdyż są szkodliwe, ja miałem problemy z gardłem po kilku godzinnym klejeniu w pokoju. Ktoś na forum pisał że od oparów coś mu się z oczami porobiło, więc trzeba stosować go ostrożnie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Kiedyś kleiłem coś CA i w pewnej chwili kilka kropel z tupki pociekło mi na leżącą na stole rękawiczkę bawaełnianą oblaną gumą "typowy wampirek". Poleciała ładna strużka dymu, a oparki wzniaosły się takie słodkie, że momentalnie oczy się same zamknęły. Przez kilka minut nie było mowy o wejściu do pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Albo może się tak dziać jak CA dotknie lekko foli ale jej nie wypali tylko lekko zagrzeje ja tak miałem jak składałem wczoraj Yak'a i kleiłem i troche pod folie wleciało i też dymek poszedł i folia była gorąca i troche się podkurczyła (ale nie widać tego jedynei an fotce jak duże naświetlenie jest) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Po prostu klej reagując wydziela energie w postaci ciepła. Cała filozofia, dlatego podgrzewa klejone elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 a z moim CA dzieje się coś dziwnego o_O opakowanie sie zaczyna rozpuszczać :shock: a to jest CA do styropianu :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 akowanie sie zaczyna rozpuszczać :shock: a to jest CA do styropianu :lol2: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Lepiej to wywal zanim Ci sie w szafce rozleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmwwa Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 ... opakowanie sie zaczyna rozpuszczać :shock: a to jest CA do styropianu :lol2: Bo on taki do styro. Ja takim wyjarałem dookoła zawiasu w skrzydle i lotce dziurę na wylot. Jak chiński syndrom normalnie... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 stoi na biurku pod stałą kontrolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.