Guest Anonymous Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Czołem! Mam mały problem z Corelem. Chcę zmierzyć odległość między dwoma węzłami. W TurboCad jest coś takiego jak Tools-> Measurement -> Distance. I dajemy sobie na rysunek znaczniki, i otrzymujemy delta x, delta y, distance. Czy ktoś wie jak zrobić podobne pomiary w Corelu? Chodzi mi o wersję Corel Draw 12. Dodam jeszcze, że po wpisaniu w google "Corel pomiar odleglości" nie znalazłem odpowiedzi. Pozdrawiam!
pppd Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Od biedy możesz narysować prostokąt o wierzchołkach w punktach o których mówisz i obliczyć długość przekątnej znając długości boków A tak na poważnie, to w toolboxie masz narzędzie do wymiarowania, jest to ostatnia ikonka pod ołówkiem.
Guest Anonymous Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 I o to wlaśnie chodziło Pierwotna wersja Twojego postu pppd nie zawierała tej informacji o tym narzędziu pod ołówkiem, i już zabierałem się do spisywania wymiarów prostokątów Dzięki;)
bubu2 Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 W Corelach jest również narzędzie pomiarowe. Wskazujesz myszą skąd-dokąd a program narysuje sam kreski i wpisze wymiar w jednostkach, jakie ustalisz. Jakiej wersji używasz i w jakim języku? Będę w domu, to podam dokładniej, ale z wersji angielskiej. Znajdziesz też pewnie w Helpie. pozdr Już zajrzałem. W narzędziach z lewej strony, przytrzymujemy lewy klawisz myszy na narzędziu rysowania lini (piąte od góry-freehand tool), rozwinie sie kiilka narzędzi. Wybieramy ostatnie-Dimension tool. Teraz klikamy na rysunku zaznaczając miejsca do zwymiarowania. Program sam narysuje odnośniki do wymiarowanego elementu i wpisze rozmiar w ustawionych w preferencjach miarach oraz ustawioną tam czcionką-krój i wielkość. Chwila ćwiczeń i narzędzie na pewno się przyda w rysunkch technicznych.
mRqS Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Tylko włącz przyciąganie do wierzchołków, bo inaczej będą niedokładności.
Osa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Możesz sobie to narzędzie wyciągnąć na pasek u góry. Wystarczy kliknąć myszą na ten malutki trójkcik przy narzędziu i po pojawieniu rozwiniętego paska narzędzi złap go myszą i przenieś na górę. Masz wtedy szybki dostęp.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.