newbie Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Mam taki problem - mam pakiecik zakończony goldami 2mm. Czy chcąc zastosować ten pakiet do silnika pobierającego max. 18A, będę musiał odlutować stare złącza i przylutować nowe o większej średnicy? (w innych modelach mam złącza 2mm i nie za bardzo widzi mi się zmiana tych złączy na większe) Czy wartości podawane przez sprzedających (np. goldy 2mm = max 10A) należy bezwzględnie przestrzegać? Jak to u Was wygląda - zwracacie uwagę na te ograniczenia? Czy pozostawienie goldów 2mm grozi uszkodzeniem pakietu albo regulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 tu masz podane, że goldy 2mm = 20A http://www.nastik.pl/konektory-pozlacane-3pak-p-181.html ogólnie wg mnie 2mm nadają się do dwóch cel, 3.5 trzech itd co nie znaczy że nie można dać 2mm przy 3s np 10C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 ogólnie wg mnie 2mm nadają się do dwóch cel, 3.5 trzech itd A mógłbyś Maćku zaprezentować jakąś zależność dotycząca np. spadku napięcia na przewodzie (a dokładnie złączu) danej średnicy i danej długości? Bo dla prądu (natężenia) ta zależność jest znana, a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie. Zwłaszcza, że przy mniejszych napięciach można by się spodziewać większych prądów w celu uzyskania odpowiedniej mocy napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich " jedynym wyznacznikiem jest prąd płynący w układzie . Wartość 20 A można przekroczyć ale będzie powodowało to wzrost temperatury na złączu....tyle teoria a teraz zobaczcie jakimi drutami są nawinięte uzwojenia w silnikach ? nawet niech ma 1,5mm średnicy i jak to się ma do powierzchni złącza takiego golda? Podany prąd jest prądem bezpiecznym . A idąc tym tropem tranzystor w regulatorze nie powinien wytrzymywac np 30 Amper bo ma za cienkie nóżki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 innymi słowami : spokojnie stosuj 2 mm goldy .Ja je stosuje nawet przy 35 A i nie zaobserwowałem grzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie hm, to jest poprostu moje subiektywne odczucie, robię tak jak napisałem, i jeszcze mnie to nie zawiodło, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 innymi słowami : spokojnie stosuj 2 mm goldy .Ja je stosuje nawet przy 35 A i nie zaobserwowałem grzania O takie odpowiedzi mi chodziło Za pozostałe opinie również dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich " Mam nadzieję imienniku, że wyczułeś ironię w moim poście. Ja to wiem od czasów niegdyś ósmej klasy szkoły podstawowej. A Maciek wygłosił teorię gdzieś pomiędzy chiromancją a homeopatią czyli przynosząca wstyd jego nauczycielowi fizyki. Mnie także nie zawiodło np. mieszanie herbaty wyłącznie w lewo. Po prostu przedstawiłeś działanie nie mające korelacji z zadanym parametrem, równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 "równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie " Krzysiu Tobie powinno się przyznać Forumowy Order Uśmiechu za tak celne uwagi :mrgreen: proszę częsciej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie przecież trzeba - wszyscy tak stosują raz dałem inny kolor i miałem zakłócenia na drążkach i plus zawsze od lewej się daje -tak słyszałem........ jest pewien portal na literke E gdzie dużo cudów można wyczytać :wink: ale jak dla mnie 5/5 czy jak oni tam mówią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 utopia, no to mnie zmartwiłeś bo ja używałęm żółtego , cholera teraz wszystkie kable musze przerobic... ja wiedzialem ze tak bedzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 teraz ktoś powinien zadać pytanie "...gdzie byli rodzice..." będzie komplet :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jak to gdzie byli ??? Kable przeciagali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Do goldów 3.5mm lepsze są koszulki termokurczliwe czerwone czy bawełniane białe? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Przecież Krzysztof wyraźnie napisał "od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie " i proszę stosować pod groźbą kary administracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jezuuu, ludzie, jeszcze kilka takich postów i siądzie mi kilka organów, łącznie z prostatą. Utopia LITOŚCI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 W tamacie kolorów to tylko dodam, że "zielone nie lata, a żółte nie pływa" tak z autopsji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 beaver79, robisz za archeologa? :mrgreen: jednak to ma plusy - wykopaliska rozwijają mięśnie a na prostatę pomaga płyn z pianką tylko trzeba pamiętac o kolejności >latamy modelem >wracamy autem > płyn z pianką > leczymy prostatę :wink: nigdy odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Chyba ze w UK jestes - bo tu wszystko na odwrot jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 może być i na odwrót ale do góry nogami się źle pianki spija :wink: ważne tylko by pić po prowadzeniu auta a nie odwrotnie ........ oft: zatrzymał mnie ostatnio patrol policji do rutynowej kontroli . kazali mi zjechać na przystanek autobusowy . policjant> dokumenty .. ja> prosze bardzo p> prosic to pan bedziesz o niższy mandat j> przemilczałem p>pił pan jakiś alkohol ? ja> jak prowadzę to nie piję p> dobra dobra wszyscy tak mówią j> do mnie ta wycieczka? p> nikogo innego nie widzę . ..... osoby na przystanku > nie pozwala pan sobie na zbyt wiele w obecności świadków ? p> spier...ć nie wasza sprawa ..... "Pan" policjant nie wiedział że z racji pewnych koneksji mam jak to mawiają szerokie plecy . Kilka minut później rozmawialiśmy już razem z przechodniami z komendantem dziś ten "młody szeryf" nie pracuje już w policji . Został zwolniony dyscyplinarnie bo pozwolił sobie również na kilka słów pod adresem przełożonego Tak to jest jak komuś woda sodowa do głowy uderzy...... a wystarczyło być grzeczniejszym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.