newbie Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Mam taki problem - mam pakiecik zakończony goldami 2mm. Czy chcąc zastosować ten pakiet do silnika pobierającego max. 18A, będę musiał odlutować stare złącza i przylutować nowe o większej średnicy? (w innych modelach mam złącza 2mm i nie za bardzo widzi mi się zmiana tych złączy na większe) Czy wartości podawane przez sprzedających (np. goldy 2mm = max 10A) należy bezwzględnie przestrzegać? Jak to u Was wygląda - zwracacie uwagę na te ograniczenia? Czy pozostawienie goldów 2mm grozi uszkodzeniem pakietu albo regulatora?
MacFlyer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 tu masz podane, że goldy 2mm = 20A http://www.nastik.pl/konektory-pozlacane-3pak-p-181.html ogólnie wg mnie 2mm nadają się do dwóch cel, 3.5 trzech itd co nie znaczy że nie można dać 2mm przy 3s np 10C
kojot Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 ogólnie wg mnie 2mm nadają się do dwóch cel, 3.5 trzech itd A mógłbyś Maćku zaprezentować jakąś zależność dotycząca np. spadku napięcia na przewodzie (a dokładnie złączu) danej średnicy i danej długości? Bo dla prądu (natężenia) ta zależność jest znana, a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie. Zwłaszcza, że przy mniejszych napięciach można by się spodziewać większych prądów w celu uzyskania odpowiedniej mocy napędu.
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich " jedynym wyznacznikiem jest prąd płynący w układzie . Wartość 20 A można przekroczyć ale będzie powodowało to wzrost temperatury na złączu....tyle teoria a teraz zobaczcie jakimi drutami są nawinięte uzwojenia w silnikach ? nawet niech ma 1,5mm średnicy i jak to się ma do powierzchni złącza takiego golda? Podany prąd jest prądem bezpiecznym . A idąc tym tropem tranzystor w regulatorze nie powinien wytrzymywac np 30 Amper bo ma za cienkie nóżki :wink:
instruktor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 innymi słowami : spokojnie stosuj 2 mm goldy .Ja je stosuje nawet przy 35 A i nie zaobserwowałem grzania
MacFlyer Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie hm, to jest poprostu moje subiektywne odczucie, robię tak jak napisałem, i jeszcze mnie to nie zawiodło,
newbie Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 innymi słowami : spokojnie stosuj 2 mm goldy .Ja je stosuje nawet przy 35 A i nie zaobserwowałem grzania O takie odpowiedzi mi chodziło Za pozostałe opinie również dziekuję
kojot Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich " Mam nadzieję imienniku, że wyczułeś ironię w moim poście. Ja to wiem od czasów niegdyś ósmej klasy szkoły podstawowej. A Maciek wygłosił teorię gdzieś pomiędzy chiromancją a homeopatią czyli przynosząca wstyd jego nauczycielowi fizyki. Mnie także nie zawiodło np. mieszanie herbaty wyłącznie w lewo. Po prostu przedstawiłeś działanie nie mające korelacji z zadanym parametrem, równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie ;-)
instruktor Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 "równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie " Krzysiu Tobie powinno się przyznać Forumowy Order Uśmiechu za tak celne uwagi :mrgreen: proszę częsciej !
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie przecież trzeba - wszyscy tak stosują raz dałem inny kolor i miałem zakłócenia na drążkach i plus zawsze od lewej się daje -tak słyszałem........ jest pewien portal na literke E gdzie dużo cudów można wyczytać :wink: ale jak dla mnie 5/5 czy jak oni tam mówią
Norbert Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 utopia, no to mnie zmartwiłeś bo ja używałęm żółtego , cholera teraz wszystkie kable musze przerobic... ja wiedzialem ze tak bedzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
utopia Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 teraz ktoś powinien zadać pytanie "...gdzie byli rodzice..." będzie komplet :mrgreen:
mammuth Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jak to gdzie byli ??? Kable przeciagali
Mareq Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Do goldów 3.5mm lepsze są koszulki termokurczliwe czerwone czy bawełniane białe? :devil:
instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Przecież Krzysztof wyraźnie napisał "od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie " i proszę stosować pod groźbą kary administracyjnej.
beaver79 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jezuuu, ludzie, jeszcze kilka takich postów i siądzie mi kilka organów, łącznie z prostatą. Utopia LITOŚCI!!!
armand Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 W tamacie kolorów to tylko dodam, że "zielone nie lata, a żółte nie pływa" tak z autopsji
utopia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 beaver79, robisz za archeologa? :mrgreen: jednak to ma plusy - wykopaliska rozwijają mięśnie a na prostatę pomaga płyn z pianką tylko trzeba pamiętac o kolejności >latamy modelem >wracamy autem > płyn z pianką > leczymy prostatę :wink: nigdy odwrotnie
mammuth Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Chyba ze w UK jestes - bo tu wszystko na odwrot jest
utopia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 może być i na odwrót ale do góry nogami się źle pianki spija :wink: ważne tylko by pić po prowadzeniu auta a nie odwrotnie ........ oft: zatrzymał mnie ostatnio patrol policji do rutynowej kontroli . kazali mi zjechać na przystanek autobusowy . policjant> dokumenty .. ja> prosze bardzo p> prosic to pan bedziesz o niższy mandat j> przemilczałem p>pił pan jakiś alkohol ? ja> jak prowadzę to nie piję p> dobra dobra wszyscy tak mówią j> do mnie ta wycieczka? p> nikogo innego nie widzę . ..... osoby na przystanku > nie pozwala pan sobie na zbyt wiele w obecności świadków ? p> spier...ć nie wasza sprawa ..... "Pan" policjant nie wiedział że z racji pewnych koneksji mam jak to mawiają szerokie plecy . Kilka minut później rozmawialiśmy już razem z przechodniami z komendantem dziś ten "młody szeryf" nie pracuje już w policji . Został zwolniony dyscyplinarnie bo pozwolił sobie również na kilka słów pod adresem przełożonego Tak to jest jak komuś woda sodowa do głowy uderzy...... a wystarczyło być grzeczniejszym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.