Skocz do zawartości

goldy a prąd

newbie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem - mam pakiecik zakończony goldami 2mm. Czy chcąc zastosować ten pakiet do silnika pobierającego max. 18A, będę musiał odlutować stare złącza i przylutować nowe o większej średnicy? (w innych modelach mam złącza 2mm i nie za bardzo widzi mi się zmiana tych złączy na większe)

Czy wartości podawane przez sprzedających (np. goldy 2mm = max 10A) należy bezwzględnie przestrzegać?

Jak to u Was wygląda - zwracacie uwagę na te ograniczenia?

Czy pozostawienie goldów 2mm grozi uszkodzeniem pakietu albo regulatora?

Opublikowano
ogólnie wg mnie 2mm nadają się do dwóch cel, 3.5 trzech itd

A mógłbyś Maćku zaprezentować jakąś zależność dotycząca np. spadku napięcia na przewodzie (a dokładnie złączu) danej średnicy i danej długości?

Bo dla prądu (natężenia) ta zależność jest znana, a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie. Zwłaszcza, że przy mniejszych napięciach można by się spodziewać większych prądów w celu uzyskania odpowiedniej mocy napędu.

Opublikowano

Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich "

jedynym wyznacznikiem jest prąd płynący w układzie . Wartość 20 A można przekroczyć ale będzie powodowało to wzrost temperatury na złączu....tyle teoria a teraz zobaczcie jakimi drutami są nawinięte uzwojenia w silnikach ? nawet niech ma 1,5mm średnicy i jak to się ma do powierzchni złącza takiego golda?

Podany prąd jest prądem bezpiecznym . A idąc tym tropem tranzystor w regulatorze nie powinien wytrzymywac np 30 Amper bo ma za cienkie nóżki :wink:

Opublikowano
a teoria dotycząca napięcia brzmi tak świeżo i nieortodoksyjnie

hm, to jest poprostu moje subiektywne odczucie, robię tak jak napisałem, i jeszcze mnie to nie zawiodło,

Opublikowano
innymi słowami : spokojnie stosuj 2 mm goldy .Ja je stosuje nawet przy 35 A i nie zaobserwowałem grzania

O takie odpowiedzi mi chodziło :)

Za pozostałe opinie również dziekuję :)

Opublikowano
Napięcie pakietu nie ma znaczenia jeśli chodzi o zakres napięć "modelarskich "

Mam nadzieję imienniku, że wyczułeś ironię w moim poście. Ja to wiem od czasów niegdyś ósmej klasy szkoły podstawowej. A Maciek wygłosił teorię gdzieś pomiędzy chiromancją a homeopatią czyli przynosząca wstyd jego nauczycielowi fizyki.

Mnie także nie zawiodło np. mieszanie herbaty wyłącznie w lewo. Po prostu przedstawiłeś działanie nie mające korelacji z zadanym parametrem, równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie ;-)

Opublikowano

"równie dobrze można napisać,że od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie "

Krzysiu Tobie powinno się przyznać Forumowy Order Uśmiechu za tak celne uwagi :mrgreen:

proszę częsciej !

Opublikowano
od 20A trzeba stosować zielonego termokurcza na goldzie

przecież trzeba - wszyscy tak stosują raz dałem inny kolor i miałem zakłócenia na drążkach i plus zawsze od lewej się daje -tak słyszałem........ jest pewien portal na literke E gdzie dużo cudów można wyczytać :wink: ale jak dla mnie 5/5 czy jak oni tam mówią

Opublikowano

utopia, no to mnie zmartwiłeś bo ja używałęm żółtego , cholera teraz wszystkie kable musze przerobic... ja wiedzialem ze tak bedzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

beaver79, robisz za archeologa? :mrgreen:

jednak to ma plusy - wykopaliska rozwijają mięśnie a na prostatę pomaga płyn z pianką

tylko trzeba pamiętac o kolejności >latamy modelem >wracamy autem > płyn z pianką > leczymy prostatę :wink: nigdy odwrotnie

Opublikowano

może być i na odwrót ale do góry nogami się źle pianki spija :wink:

ważne tylko by pić po prowadzeniu auta a nie odwrotnie ........

oft:

zatrzymał mnie ostatnio patrol policji do rutynowej kontroli . kazali mi zjechać na przystanek autobusowy .

policjant> dokumenty ..

ja> prosze bardzo

p> prosic to pan bedziesz o niższy mandat

j> przemilczałem

p>pił pan jakiś alkohol ?

ja> jak prowadzę to nie piję

p> dobra dobra wszyscy tak mówią

j> do mnie ta wycieczka?

p> nikogo innego nie widzę . .....

osoby na przystanku > nie pozwala pan sobie na zbyt wiele w obecności świadków ?

p> spier...ć nie wasza sprawa .....

"Pan" policjant nie wiedział że z racji pewnych koneksji mam jak to mawiają szerokie plecy . Kilka minut później rozmawialiśmy już razem z przechodniami z komendantem

dziś ten "młody szeryf" nie pracuje już w policji . Został zwolniony dyscyplinarnie bo pozwolił sobie również na kilka słów pod adresem przełożonego Tak to jest jak komuś woda sodowa do głowy uderzy...... a wystarczyło być grzeczniejszym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.