hiroszima16 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Cześć wszystkim, od dłuższego czasu przymierzam się do budowy modelu 2 metrowego. Dotychczas sklejałem sobie jakieś pianko-kartonowe trenerki więc doświadczenia z większym kalibrem nie mam. I tu rodzi się pytanie jakie serwa do takiego modelu dobrać ? Jest dużo danych i rozbieżności cenowych, szukałem informacji, przeglądałem relacje, ale wiadomo dużo zależności co do masy modelu, powierzchni nośnej i całej reszty. Konkretnie planuję zbudować Zlina Z-226 w konstrukcji styro+balsa, co do masy celuję w 2,5-3 kg a jak wyjdzie to nie wiem. I jeszcze jedno przy takich rozpiętościach lepiej stery tylne robić na linkach czy popychaczach z drutu ? Będę wdzięczny za pomoc i jak wszystko dobrze pójdzie to relacja z budowy pojawi się za niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 sprawdź ten plik stery.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 do akrobata potrzeba wielkość - standard 22- 24 kG metalowe zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Aj tam Stanisław... Takie mocne serwa to do rasowego akrobata typu Extra czy Yak 2,2 - 2,6 m To że z metalowymi zębatkami to tak ale 10-16 kg do takiego Zlina to na wyrost... Stery wysokości raczej na popychaczach, kierunek zależnie od wyważenia na linkach lub też na popychaczu (serwo w środku kadłuba lub na końcu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Tu: lotki - 4 x 5,1 kg wysokość - 2 x 4,6 kg kierunek - 10 kg na linkach. Rozpiętość 2060 mm, do lotu 5800 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 na razie chce zrobić model 2 m ,następny będzie już robiony 2,2 -2,7 serwa jak znalazł . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiroszima16 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Super ! Trochę rozjaśniliście mi w głowie. Dodam jeszcze że to będzie bardziej trenerek dolnopłat bo w planach jest profil płasko-wypukły i przy takim zostanę. Znalazłem takie co mają zakres 10-12 kg : https://modelemax.pl/pl/serwa-tower-pro/5861-tower-pro-serwo-mg-945 nadały by się ? Od razu wspomnę że mój budżet jest ograniczony i nie celuję w sprzęt górnej półki. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Te Tower Pro mam kierunku, reszta to serwa Corony DS339MG https://hobbyking.com/en_us/corona-ds339mg-digital-metal-gear-servo-4-4kg-0-15sec-32g.html DS238MG https://hobbyking.com/en_us/corona-ds238mg-digital-metal-gear-servo-4-6kg-0-14sec-22g.html więc wyposażenie też mocno budżetowe. Serwa zasilane 6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiroszima16 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Czyli w takim układzie montuje się zasilanie osobne do serwomechanizmów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Ja zrobiłem zasilanie z osobnego SBEC'a + lipol 2S 2200 mAh Ale równie dobrze może być zasilanie "klasycznie" czyli wszystko z jednego regulatora. MLVSS, Vario i ASS-70 (km/h) - telemetria FrSky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi