czar1994 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 witam to jest mój pierwszy post kiedyś zajmowałem się modelarstwem i postanowiłem sobie przypomnieć te piekne czasy. Na sam początek narzuca mi się pytanie czy te aparatury się nadają: http://allegro.pl/item523467494_aparatura_sterujaca_graupner_d8_w_super_stanie.html http://allegro.pl/item516335097_nadajnik_6_kan_ccpm_mode_1_z_odbiornikiem.html http://allegro.pl/item521664413_mc_10_plus_dodatki.html moim zdaniem najbardziej się nadają graupnery. czy wszystkie odbiorniki serwa i kontrolery mają takie same wtyki? lepiej kupić szybowiec rzutek i przerobić go na rc? czy na początek te samoloty się nadają http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/modelarstwo/depronplan.html kupić robiony samolot czy złożyć samemu? czy plany na tej stronie są godne polecenia http://www.profili2.com/eng/plans.asp jak tak to które. oczekuje na sensowne odpowiedzi, za wszystkie dziękuje, mam na razie na stanie 350 zł do wydania lecz z dnia na dzień fundusze rosną jestem otwarty na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarro Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam , wedlug mnie jak masz trzy i pol stowy ichcesz zaczac latac to kup model sky lady tyle wlasnie kosztuje imasz wszystko co potrzebne do lotu czyli silnik aparature akumulator no i platowiec motoszybowca . a jak mowisz ze fundusze rosna to bedzie za co przerabiac ,czy naprawiac .Za taka kase to nie zaszalejesz , atym modelem mozna nauczyc sie latac . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Cześć witamy w gronie chorych na punkcie modelarstwa. Zdecydowanie aparatura nr 3 ! Aparatura 1 Jest posrednia za taką cenę się nie opłaca Aparatura 2 posiada zakazane pasmo 72 mHz które jest używane przez wojsko. :roll: Samolot lepiej zrób sam będziesz mógł się cieszyć ze to poleciało poszukaj RWD 5 by Skazoo , zefirek, toto 0 od motylastego :mrgreen: Lecz musiał byś trochę jeszcze kasy pozbierać bo za samą aparaturę 290 zł (opcja kup teraz ) + kupno osobno dobrej elektroniki coś koło 250 -350 zł Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady, easy star (tu też trzeba kupić elektronikę osobno) :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 dziękuje za szybkie odpowiedzi rozważam kupienie sky lady gdyż wygląda przyzwoicie i jak by mi sie już znudziła to bym mógł wyciągnąć z niej bebechy i zrobić coś własnego. rozważam też opcje kupienia aparatury ale raczej nr1 gdyż zostanie mi jeszcze trochę kasy na serwa silnik i materiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Lecz to juz aparatura przyszłościowa jak już to bierz Esky za 50 zł (nie bierz aparatury takiej pomiędzy ) Esky bądź juz cos z komputerem czyli np. MC-10 :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady Miałeś te modele i latałeś nimi skoro tak polecasz? Wg.mnie jeden jest gorszy od drugiego, czyli oba niewarte swej kasy. Co do radia to lepiej uzbierać na choćby coś 4 kanałowego lub lepiej 6 kanałowego. Taka aparatura starczy na lata. Model to najlepiej zrobić samemu, a nie kupić. Jeśli już kupić to jakieś : multi ,easy glidera lub nawet easy stara. Modele to już mniejsza kasa. Najdroższa jest elektronika i warto inwestować w dobrą. Kupowanie taniego i jakościowo kiepskiego zestawu mija się z celem bo za chwile będzie znów trza kupić radio itd... bo tamto za słabe. Myślę że trzeba uzbierać przynajmniej z 600zł na elektronikę i potem szukać modelu lub go zbudować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Nie nielatałem nimi lecz są to jedyne modele w tej cenie ( to jest moje zdanie) ty możesz mówić ze to najgorsze samoloty w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 No wg. mnie to najgorsze samoloty w tej cenie, które nie są warte nawet połowy tej ceny ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krj2 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Cytat: Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady Miałeś te modele i latałeś nimi skoro tak polecasz? Wg.mnie jeden jest gorszy od drugiego, czyli oba niewarte swej kasy. Miałeś te modele, latałeś nimi że je tak odradzasz?? Latałem NEMO i bylem z niego bardzo zadawolony i z moge go spokojnie polecic... PS. Jesli mozesz to podaj lepszy model (RTF) w tej cenie do kupienia w polskim sklepie Na UH jest kilka modeli w dobrych cenach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 No wg. mnie to najgorsze samoloty w tej cenie, które nie są warte nawet połowy tej ceny ;-) A według mnie PC Focus jest dobry kolega na lotnisku taki ma i sobie chwali silnik 3F inrunner (jak do pylonów), serwa GWS pico 10, odbiornik Hitec, akku lipol. I model dobrze lata, chyba że chodzi ci o zestaw RTF to do **** przy 3 locie wypiął się snap z SW i model zwalił się na ziemie potem silnik padł spalił się regulator. Wspomniany wyżej kolega odstawił modle na strych jak zobaczył że my też latamy "odkurzył" stary model wsadził dobrą elektronikę i lata jak marzenie, pięknie szybuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Przecież wiadomo ze w RTF'ach są silniki szczotkowe (mają tendencję do szybkiego wycierania swoich szczotek) najlepiej to było by zrobić jakiegoś RWD, Zefirka lub toto 0 i kupić elektronikę :mrgreen: Silnik bezszczotkowy Serwa TP 90 bądź chińskie HXT 900 Regulator Jakiś 25A - 30A pakiet Li-po 1350mAh 3S Odbiornik jakiś co najmniej 4 kanałowy Aparatura tu już wybór do ciebie należy E-sky 50 zł lub już coś z komputerem np Optic 6 lub Optic 6 sport :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 No wg. mnie to najgorsze samoloty w tej cenie, które nie są warte nawet połowy tej ceny Latałeś? czy tylko tak piszesz? Nemo mam od dawna i chwale. Przerobiony na 3F. I na pewno nadajnik, serwa , odbiornik sa lepsze w nim niz w SL i daja sie potem wykorzystac w innych modelach. Dodatkowo kabel do symka w komplecie. Jesli chodzi o Nemo to polecam. Bardzo przyjemnie się nim lata zwłaszcza na 3f. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 zastanawiam się nad opcją kupienia czegoś w stylu nemo i jak mi się znudzi ztuningować go albo zrobić nowy ze starą aparaturą. chyba na początek tak zrobię a później zrobię zefirka i będzie lans i bauns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nemo jest dobrym wyborem. Ludzie go chwala. Co do pozostalego duetu Sky Lady i Focus to polecam Focusa. I zeby nie bylo, mialem obydwa. jzeli masz wiecej kasy niz 350 zł, to aparatura osobno, silnik, pakiet, regulator i serwa beda cie kosztowac ok 200 zł, i do tego model zrob samodzielnie, albo kup komplet czesci zamiennych od Focusa za 115 zł (skrzydlo, kadlub i stateczniki). ale to ju sie zrobi 700 zł, no i jeszcze trzeba to umiec poskladac. Jak nie umiesz to bierz Nemo, albo Focusa, lataj i ciesz sie zyciem. Malo kto ma cierpliwosc zeby czekac miesiacami na pierwszy lot.. ja tez na poczatek kupilem RTF, a potem go sobie poprzerabialem. baxter P.S. Easy star jest solidniej wykonany ale moim zdaniem za drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 mam jeszcze opcje wyprosić od rodziców paru groszy i nasunęła mi się taka aparaturka http://allegro.pl/item521011147_hitec_flash_5_sys_x_zestaw_przesylka_0zl_gratis.html i bym jeszcze trochę kasy pożyczył i kupił bym jakiś silnik i regulator i by można było robić już coś fajnego. czy taka opcja jest dobra?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opcja dobra. Plany idealnego modelu na poczatek masz tutaj http://www.alexrc.com/users/skazoo/rwd/rwd5.pdf Opis budowy poszuka ja forum, zbudowano ich mnostwo i lataja bardzo zacnie. Co do sprzeru to tez tam wyczytasz wszystkie porady. Czego nie doczytasz pytaj Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nie opłaca się. Za 400zł kupisz nowy mx-12(sam nadajnik) lub używany z odbiornikiem i paroma drobiazgami. Prędko nie znajdziesz pretekstu do zmiany nadajnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krj2 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Nie opłaca się. Za 400zł kupisz nowy mx-12(sam nadajnik) lub używany z odbiornikiem i paroma drobiazgami. Prędko nie znajdziesz pretekstu do zmiany nadajnika Gdzie znalazles mx-12 za ta cene? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Gdzie znalazles mx-12 za ta cene? http://www.allegro.pl/item468467504_graupner_jr_mx12_interfejs_usb_okazja_od_modelloo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krj2 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 http://www.allegro.pl/item468467504_graupner_jr_mx12_interfejs_usb_okazja_od_modelloo.html Ten jest w "bardzo dobrym stanie technicznym" a ja sie pytam o nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.