Skocz do zawartości

pare pyań na początek od nooba

czar1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam to jest mój pierwszy post :)

kiedyś zajmowałem się modelarstwem i postanowiłem sobie przypomnieć te piekne czasy. Na sam początek narzuca mi się pytanie czy te aparatury się nadają:

http://allegro.pl/item523467494_aparatura_sterujaca_graupner_d8_w_super_stanie.html

http://allegro.pl/item516335097_nadajnik_6_kan_ccpm_mode_1_z_odbiornikiem.html

http://allegro.pl/item521664413_mc_10_plus_dodatki.html

moim zdaniem najbardziej się nadają graupnery. czy wszystkie odbiorniki serwa i kontrolery mają takie same wtyki? lepiej kupić szybowiec rzutek i przerobić go na rc? czy na początek te samoloty się nadają http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/modelarstwo/depronplan.html

kupić robiony samolot czy złożyć samemu? czy plany na tej stronie są godne polecenia

http://www.profili2.com/eng/plans.asp jak tak to które.

oczekuje na sensowne odpowiedzi, za wszystkie dziękuje, mam na razie na stanie 350 zł do wydania lecz z dnia na dzień fundusze rosną :D jestem otwarty na propozycje :)

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam , wedlug mnie jak masz trzy i pol stowy ichcesz zaczac latac to kup model sky lady tyle wlasnie kosztuje imasz wszystko co potrzebne do lotu czyli silnik aparature akumulator no i platowiec motoszybowca . a jak mowisz ze fundusze rosna to bedzie za co przerabiac ,czy naprawiac .Za taka kase to nie zaszalejesz , atym modelem mozna nauczyc sie latac . pozdrawiam

Opublikowano

Cześć :) witamy w gronie chorych na punkcie modelarstwa.

Zdecydowanie aparatura nr 3 !

Aparatura 1 Jest posrednia za taką cenę się nie opłaca

Aparatura 2 posiada zakazane pasmo 72 mHz które jest używane przez wojsko. :roll:

Samolot lepiej zrób sam będziesz mógł się cieszyć ze to poleciało poszukaj RWD 5 by Skazoo , zefirek, toto 0 od motylastego :mrgreen:

Lecz musiał byś trochę jeszcze kasy pozbierać bo za samą aparaturę 290 zł (opcja kup teraz )

+ kupno osobno dobrej elektroniki coś koło 250 -350 zł

Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady, easy star (tu też trzeba kupić elektronikę osobno) :twisted:

Opublikowano

dziękuje za szybkie odpowiedzi :) rozważam kupienie sky lady gdyż wygląda przyzwoicie i jak by mi sie już znudziła to bym mógł wyciągnąć z niej bebechy i zrobić coś własnego. rozważam też opcje kupienia aparatury ale raczej nr1 gdyż zostanie mi jeszcze trochę kasy na serwa silnik i materiały.

Opublikowano

Lecz to juz aparatura przyszłościowa jak już to bierz Esky za 50 zł (nie bierz aparatury takiej pomiędzy ) Esky bądź juz cos z komputerem czyli np. MC-10 :mrgreen:

Opublikowano
Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady

Miałeś te modele i latałeś nimi skoro tak polecasz? Wg.mnie jeden jest gorszy od drugiego, czyli oba niewarte swej kasy.

Co do radia to lepiej uzbierać na choćby coś 4 kanałowego lub lepiej 6 kanałowego. Taka aparatura starczy na lata.

Model to najlepiej zrobić samemu, a nie kupić. Jeśli już kupić to jakieś : multi ,easy glidera lub nawet easy stara.

Modele to już mniejsza kasa. Najdroższa jest elektronika i warto inwestować w dobrą.

Kupowanie taniego i jakościowo kiepskiego zestawu mija się z celem bo za chwile będzie znów trza kupić radio itd... bo tamto za słabe.

Myślę że trzeba uzbierać przynajmniej z 600zł na elektronikę i potem szukać modelu lub go zbudować.

Opublikowano
Cytat:

Lub jeżeli kupować to focus, nemo, skylady

Miałeś te modele i latałeś nimi skoro tak polecasz? Wg.mnie jeden jest gorszy od drugiego, czyli oba niewarte swej kasy.

Miałeś te modele, latałeś nimi że je tak odradzasz??

Latałem NEMO i bylem z niego bardzo zadawolony i z moge go spokojnie polecic...

PS. Jesli mozesz to podaj lepszy model (RTF) w tej cenie do kupienia w polskim sklepie

Na UH jest kilka modeli w dobrych cenach...

Opublikowano
No wg. mnie to najgorsze samoloty w tej cenie, które nie są warte nawet połowy tej ceny ;-)

A według mnie PC Focus jest dobry kolega na lotnisku taki ma i sobie chwali silnik 3F inrunner (jak do pylonów), serwa GWS pico 10, odbiornik Hitec, akku lipol. I model dobrze lata, chyba że chodzi ci o zestaw RTF to do **** przy 3 locie wypiął się snap z SW i model zwalił się na ziemie potem silnik padł spalił się regulator. Wspomniany wyżej kolega odstawił modle na strych jak zobaczył że my też latamy "odkurzył" stary model wsadził dobrą elektronikę i lata jak marzenie, pięknie szybuje

Opublikowano

Przecież wiadomo ze w RTF'ach są silniki szczotkowe (mają tendencję do szybkiego wycierania swoich szczotek) najlepiej to było by zrobić jakiegoś RWD, Zefirka lub toto 0 i kupić elektronikę :mrgreen:

Silnik bezszczotkowy

Serwa TP 90 bądź chińskie HXT 900

Regulator Jakiś 25A - 30A

pakiet Li-po 1350mAh 3S

Odbiornik jakiś co najmniej 4 kanałowy :P

Aparatura tu już wybór do ciebie należy E-sky 50 zł lub już coś z komputerem np Optic 6 lub Optic 6 sport :twisted:

Opublikowano
No wg. mnie to najgorsze samoloty w tej cenie, które nie są warte nawet połowy tej ceny

Latałeś?

czy tylko tak piszesz?

Nemo mam od dawna i chwale.

Przerobiony na 3F.

I na pewno nadajnik, serwa , odbiornik sa lepsze w nim niz w SL i daja sie potem wykorzystac w innych modelach.

Dodatkowo kabel do symka w komplecie.

Jesli chodzi o Nemo to polecam. Bardzo przyjemnie się nim lata zwłaszcza na 3f.

Opublikowano

zastanawiam się nad opcją kupienia czegoś w stylu nemo i jak mi się znudzi ztuningować go albo zrobić nowy ze starą aparaturą. chyba na początek tak zrobię a później zrobię zefirka i będzie lans i bauns :D

Opublikowano

Nemo jest dobrym wyborem. Ludzie go chwala.

Co do pozostalego duetu Sky Lady i Focus to polecam Focusa.

I zeby nie bylo, mialem obydwa.

jzeli masz wiecej kasy niz 350 zł, to aparatura osobno, silnik, pakiet, regulator i serwa beda cie kosztowac ok 200 zł, i do tego model zrob samodzielnie, albo kup komplet czesci zamiennych od Focusa za 115 zł (skrzydlo, kadlub i stateczniki). ale to ju sie zrobi 700 zł, no i jeszcze trzeba to umiec poskladac. Jak nie umiesz to bierz Nemo, albo Focusa, lataj i ciesz sie zyciem. Malo kto ma cierpliwosc zeby czekac miesiacami na pierwszy lot.. ja tez na poczatek kupilem RTF, a potem go sobie poprzerabialem.

baxter

P.S.

Easy star jest solidniej wykonany ale moim zdaniem za drogi.

Opublikowano

Nie opłaca się. Za 400zł kupisz nowy mx-12(sam nadajnik) lub używany z odbiornikiem i paroma drobiazgami. Prędko nie znajdziesz pretekstu do zmiany nadajnika :D

Opublikowano
Nie opłaca się. Za 400zł kupisz nowy mx-12(sam nadajnik) lub używany z odbiornikiem i paroma drobiazgami. Prędko nie znajdziesz pretekstu do zmiany nadajnika :D

Gdzie znalazles mx-12 za ta cene?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.