Ładziak Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 W związku z przypadkowym usunięciem przeze mnie oryginalnego tematu o budowie tego modelu, zakładam nowy i bardzo proszę o uzupełnianie go relacjami, opiniami, pytaniami i poradami. Byłoby miło, gdyby pojawiły się też wcześniej zamieszczone zdjęcia, a może i opisy. Nadal będę pilnował tego tematu i tym razem postaram się go nie zniszczyć. Z uwagami krytycznymi co do sensu budowy tego modelu, ewentualnie z głosami zachwytu nad wydawnictwem odsyłam tutaj: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9469 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Proszę o wykasowanie tego postu .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLoo Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Ładnie ten ogon poskładałeś czysta robota czym wycinasz balse jakiś skalpel ? czy nożyk do tapet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Proszę o wykasowanie tego postu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 A oto kolejny etap budowy nr. 1/19.http://img512.imageshack.us/my.php?image=53773827hy3.jpg http://img518.imageshack.us/my.php?image=78343888ju2.jpg Masz źle wklejone trójkąty wzmacniające. Słoje drewna powinny iść wzdłuż tej krawędzi, która nie jest przyklejona do pozostałych listewek. Chyba, że DA zaleca inaczej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Proszę o wykasowanie tego postu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynol Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 też składam ten model spita z DA wsadzę też swoje zdjęcia arti05051971, nie mam jeszcze tych elementów co ty, np. części ogonowej ostatnie co dostałem to płyty poszycia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Proszę o wykasowanie tego postu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 czy mi się wydaje czy ta balsa na poszyciu jest strasznie zróżnicowana, tak ma być?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 To zależy głównie od rodzaju balsy tzn twardości model jest z gazety wiec różne części modelu są z innej balsy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryha666 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam! Czytam różne tematy na tym forum i natknąłem się też na ten To zależy głównie od rodzaju balsy tzn twardości model jest z gazety wiec różne części modelu są z innej balsy... Tak się składa że też robię Spita z DA i z tym poszyciem nie jest tak źle, no przynajmniej u mnie ale... wolałem kupić sobie deski balsy grubości 1,5mm 10x100 i poobklejam całe boki. Koszt niewielki a efekt zdecydowanie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Proszę o wykasowanie tego postu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 arti05051971, nie pisz głupot jak nie masz o tym pojęcia !! Może dla ciebie nie ma znaczenia, ale dla modelarza który ma chodź trochę pojęcia ma ogromne, bo po kolorze balsy poznaje się jej twardość i wagę Oglądając te twoje fotki widzę że ten Spit nadal jest kłębkiem "KARBÓW" i nic więcej Kolega kryha666, zrobił bardzo dobre posunięcie z poszyciem i to powinno się naśladować. A takie mocna zróżnicowane twardości balsy można sobei stosować z modelach pokazowych a nie latających Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 arti05051971, Nie czuj się zbytnio urażony - Motyl nie jest nadmiernie złośliwy; naprawdę balsa różni się od siebie kolorem, twardością i wagą i jest to ze sobą powiązane - pisał o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 arti05051971, tak jak napisali koledzy, kolor balsy świadczy o jej twardości. W przybliżeniu można powiedzieć, że im ciemniejsza tym twardsza. Takie łatanie poszycia z balsy różnej twardości może spowodować, że poszycie nie będzie właściwie pracować, przez co pojawią się niezbyt ładne jego deformacje. Wytrzymać, pewnie wytrzyma, niemniej jednak materiał powinien być dobrany odpowiednio do jego przeznaczenia, a nie na zasadzie "co nam wpadnie w rękę". Nie obrażaj się tylko zdawaj relację z budowy i czytaj z uwagą i zrozumieniem posty kolegów, którzy zwracają uwagę na ważne aspekty budowy modeli, które początkującemu modelarzowi mogą wydawać się nieistotne. Czekamy na zdjęcia z kolejnych etapów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 A czy rodzaj balsy to również rodzaj drzewa? Bo ja kilka razy na jednym kawałku balsy miałem 2 wyraźne odcienie- jasny i ciemny rozdzielający deseczkę niemalże kolorystycznie na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 ...nie, im bliżej środka pnia, tym bardziej miękka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Może budowniczych tej maszyny zainteresuje niniejszy link ? Figurka Bo czymże będzie piękna makieta bez odpowiedniego pilota wewnątrz :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 ...albo http://www.allegro.pl/item538794997_pilot_lalka_duze.html pewnie ciut taniej :wink: Mars_2000 bez urazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 ...kupiłem na Allegrogo figurkę pilota z IIWW z 28 PLN i drugą (taką samą) za 13 PLN :oops: Nie chciałem, żeby ktoś pomyślał, że "kontruję" Twoje linki, albo "wiem lepiej" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.