filek Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Witajcie Po wielu wielu latach zaczynam myśleć o ulotnieniu swojego hangaru (kilka różnych latadeł leży i się kurzy, w różnym stopniu ukończenia). Zacząłbym od tytułowego szybowca do którego chciałbym wrzucić jakiś napęd żeby się usamodzielnić przy startach w polu. Model ma conajmniej 15 lat, kadłub laminatowy, skrzydła konstrukcyjne pokryte folią, statecznik typu T. Trochę danych technicznych podanych przez producenta (TELTECH, z Czeskiej Ostravy): rozpiętość 2660 mm długość 1120 mm masa startowa 1500-1900g Producent przewidział dwie powierzchnie sterowe: kierunek i wysokość. Lotki nie są wycięte (i na razie niech tak pozostanie), klap także nie ma. Mam problem z doborem napędu, który ma służyć tylko do wyciągnięcia do góry i tyle. Jak dobrać napęd? czy wartość 200W na kg płatowca w przypadku szybowca to dobra wartość? chciałbym zasilać silnik pakietami 3S. Znalazłem w nastiku silnik EMAX GT2820/04 który przy zasileniu 3S i śmigle 10x5 (APC) powinien dać 1900g ciągu (pobierając 48A). Ewentualnie EMAX GT 2820/07 ze śmigłem 12x6 powinien dać 1650g ciągu (prąd 26A). Czy to byłby dobry wybór? w instrukcji nie ma słowa o napędzie elektrycznym. Zresztą, wszystko po czesku więc średnio rozumiem co oni tam piszą - na szczęście są obrazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 2 godziny temu, filek napisał: Jak dobrać napęd? czy wartość 200W na kg płatowca w przypadku szybowca to dobra wartość? Kiedyś w początkach napędów elektrycznych spotkałem się z zasadą, że w zasadzie takie minimum w przypadku szybowca to 100W/1kg masy. Sam mam teraz jeden model który przy masie 2400g ma moc około 300-350W (w zależności od stopnie naładowania akumulatora) i daję radę. Tak więc 200W/1kg moim zdaniem będzie wystarczające do spokojnego latania. Osobiście polecałbym jednak zrobić lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filek Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 8 godzin temu, dariuszj napisał: Kiedyś w początkach napędów elektrycznych spotkałem się z zasadą, że w zasadzie takie minimum w przypadku szybowca to 100W/1kg masy. Sam mam teraz jeden model który przy masie 2400g ma moc około 300-350W (w zależności od stopnie naładowania akumulatora) i daję radę. Tak więc 200W/1kg moim zdaniem będzie wystarczające do spokojnego latania. Osobiście polecałbym jednak zrobić lotki. Chciałbym ten szybowiec ulotnić tak jak go producent przewidział. Wiem że zwrotność będzie mocno ograniczona, latałem piankolotem z lotkami i kierunku praktycznie nie używałem. Kolejny będzie już "normalny" - mam kupiony zestaw Proximy autorstwa SławkaADW, leży, czeka, "sezonuje się" - może przez zimę skończę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi