Tomek_W Opublikowano 19 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Po oblataniu Islandera trzeba było pomyśleć o zajęciu na jeszcze długie wieczory. I tak sie zaczęło Stół ma szerokość 60 cm. Statecznik też. Prawie. Dźwigar musi być solidny... (sosna 5x2 plus depron 5mm) ...żeby było do czego przykleić solidne żeberka... ...żeby otrzymać solidne skrzydło. Cięciwa - 29cm. Rozpiętość 100cm. Ciąg dalszy nastąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Robisz konstrukcyjne skrzydła? Uszy też? Będzie ciężko i moim zdaniem model straci swój urok. Ale powtarzam - to moje zdanie. No i wydaje mi się, że troszkę jakby mały statecznik poziomy. A tak na marginesie - czym tniesz depron? Bardzo czyste cięcia masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 solidna i precyzyjna robota z jakiej grubosci depronu sa robione skrzydla i wyciete zeberka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Po kolei: Model buduję wzorując sie na opisie w czeskim rc revue. Zastosowałem trochę wzmocnień balsowych w stosunku do oryginału w kadłubie i stateczniku poziomym ze względu na to że tam był grubszy i pełny depron. Konstrukcyjny jest tylko centropłat, uszy to pojedyncza płytka wygięta na kształt profilu. Wręgi , podłoga kadłuba i żebra płata to rowkowany depron 5 mm, pokrycie płata oraz poszycie kadłuba rowkowany depron 3 mm. Deprony to oczywiście podkłady pod panele. Co do cięcia to tnę zwykłym ( a raczej niezwykłym) nożykiem do tapet. Już jakiś czas temu syn kupił taki metalowy nozyk z trzema bardzo ostrymi ostrzami (? ) w komplecie a jego niezwykłość polega na tym, że ni hu hu nie możemy drugi raz takiego samego trafić. Dzis trochę podgoniłem robotę, jutro mam nadzieję też, to jutro wieczorem wrzuci sie jakieś fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 No ciekawym efektów. Powstaje pewnie kolejna wersja :wink: Lazy Bee to bardzo ciekawy model i dopracowany w najdrobniejszych szczegółach - a przynajmniej przez swego twórcę - ale występujący w bardzo wielu wersjach. Niektróre z nich gubią troszkę ideę tego modelu - minimum masy - maksimum wytrzymałości. Zapewne pan Clancy nie spodziewał się aż takiej jego popularności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Zdjęcia skrzydełka. jak pisałem, rozpiętość 1m, cięciwa 29cm. Waga w tej chwili 96g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominatorxxxx Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Świetny model. Czym bedzie napędzany?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Jako że tato zajęty a ja mam chwilę wolnego przed kompem w pracy to odpowiem: 400 6V plus przekładnia 2,33:1, śmigiełko wyliczymy MotoCalc-owo jak tylko model będzie gotowy, żeby odpowiednio dobrać masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Kilka zdjęć z budowy kadłuba i samego kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Czysta i staranna robota pozazdrościć u nas w modelarni też jedna tak czeka na oblot ciekaw jestem jak wasza sie bedzie sprawować w powietrzu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Widze, że bardzo się starasz. Podoba mi się ten model, gdyby nie był z depronu to może nawet pokusiłbym się o zrobienie sobie takiego. Tak dla wyjaśnienia nie mam nic do modeli depronowych tylko poprostu preferuje solidne balsowe konstrukcje. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piootrek Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Łukasz ,a gdyby depron zastąpić balsą?? Tomku; Stateczniki wyciąłeś z płyty 3 czy 5mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Stateczniki z depronu 3 mm dlatego musiałem trochę powzmacniać balsą. Miałem tylko 3 i 6 mm, uważałem że z 6 będzie zbyt "pancerne". Poza tym chodziło mi o to aby model był cały z depronu w jednym kolorze. Aktualnie pszczółka się maluje, jak skończę to zapodam fotki. Łukasz, oryginalnie to konstrukcja balsowa, poszukaj w googlach, depron to daleko idąca modyfikacja oryginału, można by rzec nawet profanacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 14 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 W końcu sie zebrałem. Do zrobienia zdjęć I jak się podoba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 I jak się podoba? Na zielony depron mam chyba uczulenie Po oklejeniu z czystym sumieniem mówię, że jest piękna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 ...to daleko idąca modyfikacja oryginału, można by rzec nawet profanacja. Można by rzec Tomku, że daleko posunąłeś się z tą "profanacją" - nawet nie jest czerwona Nie zmienia to jednak faktu, że prezentuje się wyśmienicie :!: EDIT: Jak to wszystko wagowo się przedstawia w tej chwili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 I jak się podoba? osobicie nielubie depronu. ale musze przyzac ze pieknie ci to wyszlo oby tak dalej i jeszcze piekniej niz jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Piękniusi modelik To juz taki drugi wypasiony model zrobiony przez was No to teraz musicie zrobić jakiegos elektroszybowca :twisted: Guppy z deponu :jupi: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 No powiem pieknie sie prezentuje ale moja juz niestety ale juz nieistnieje poprostu ten material nielubi lat lezakowania a po drugie juz swoje wylatala i nadal mam chcec zrobic jeszcze jedna szt. bo latalem nia kolo domku w ramach treningu aby niewyjsc z wprawy Zycze udanego oblotu (45 min najdluzszy lot tym modelem accu laptopy 2000 mAmp 2s1p) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Osobiście nie podoba mi się ten model ,mimo że jest on dość popularny w śró modelarzy . Ale za wykonanie 5+! Jak on lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.