johnyP51 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Myśle ze sklejka (o ile to estetyka) to napewno wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Hej, jak tam w temacie Cesenki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Cessna już po oblocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkog Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Samolot jest gotowy do lotu czekam na troszke wolnego czasu i pogode. Zdam relacje oczywiscie. Dodaje zdjecie, ale teraz jeszcze jest dodane pare detali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 No i ladnie wyglada, gratulacje ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkog Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Nie dziękuję ... hehe bo jeszcze nie poleciał. Planuje zrobic mu sesje zdjeciową przed lotem, żeby bylo na pamiatke - nigdy wczesniej nie pilotowałem takiego samolotu, tylko szybowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Ładnie się prezentuje. Czekamy na więcej fotek P.S. Też jestem w trakcie budowania tego modelu z planów Juliusa P. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkog Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Cześć, samolot jest po oblocie i latał bardzo ładnie. Zrobiłem pare kółek, niestety wdało się trochę nerwowości i lądowanie było twarde (dodam film, jak tylko zgram od kolegi który nagrywał gopro). To był mój pierwszy lot takim samolotem, małopłynne ruchy - trochę walka o przetrwanie, ale jestem bardzo zadowolony z rezultatu i jak zachowywał się w powietrzu. Super doświadczenie. Na pierwszy rzut oka samolot wydawał się cały (podwozie przejęło część uderzenia) jednak po głębszych oględzinach zauważyłem że skrzywiłem wał silnikowy (jedyne poważne uszkodzenie). Jak myślicie, czy jestem w stanie taki wał wyprostować? jeśli nie będę musiał rozciąć kadłub i wymienić silnik. Dziękuję za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Wał silnika można wymienić. Prostowanie nigdy mi się nie udało - i tak do tego trzeba wyjąć silnik i rozebrać. Jak będziesz próbował prostować bez rozbierania, łatwo uszkodzić łożyska. Ja skracam wał dremelem tak żeby prop saver dotykał do wirnika, a wał z niego prawie nie wystawał. wtedy szansa na wygięcie wału maleje. Pozdrawiam Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Nie zapomnij osłonić silnika folią żeby opiłki w magnes nie wpadły. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkog Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Cześć! Załaczam filmik z oblotu. Chwilowa przerwa z naprawą cessny. Wrócę do tematu jak zrobi sie ciepło. Dziękuję jeszcze raz za pomoc przy budowie modelu! oblot.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Gratulacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudi Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Witam serdecznie Podepnę się pod temat jako że na mój pierwszy model padło właśnie na tą cessne. Macie jakieś pomysły jak nieco zwolnić tą maszynę (np. czy wystarczy zmniejszyć skok śmigła lub dać śmigło SF)? Na tą chwilę napędzana jest Emax-em 2215-09 + APC 9x6 i jako pierwsza maszyna wydaje mi się nieco za szybka/agresywna. Pozwolę sobie ponownie wkleić linka do yt z pierwszego lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Jeśli ten silnik ma zostać, to śmigło 10x4,7 byłoby moim pierwszym krokiem. Jeśli nie masz dla takiego śmigła prześwitu, podnieś podwozie. Alternatywą wydaje się być tylko odchudzenie modelu lub zmiany w aerodynamice (> powierzchnia płata, grubszy profil, inny profil). Silnik z kV ok. 1000 lub mniej lepiej poradzi sobie ze wspomnianym śmigłem i będzie mniej prądożerny, ale to pewnie wiesz. Znasz obciążenie powierzchni nośnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cudi Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Pobawiłem się trochę wczoraj ecalc-iem, jedyne co udało się osiągnąć to faktycznie zmienić śmigło na 8x4 E albo 8x3.8 SF (dało to prędkości teoretyczne na poziomie ok 60km/h). Śmigło 10x4.7 daje ok. 70 km/h. Co do obciążenia też korzystam z tego kalkulatora. EDIT Pytanie tylko: a) na ile miarodajne są te wyniki b) co faktycznie daje śmigło slow fly (temat śmigieł tj. dobór rozmiaru itd. to dalej dla mnie czarna magia). Tabela kalkulatora przede wszystkim bierze pod uwagę maksymalne osiągi, a w praktyce może się okazać że SF poradzi sobie dużo lepiej przy np. 50% przepustnicy niż śmigła serii E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi