darek.3333 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 ja mam już za sobą 8 lądowań FPV. I model w całości A nie ustrzeliłeś przy okazji jakiejś panienki ? :rotfl: Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 One są tam rzadkością. Chyba nie sezon na nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 A dzisiaj zrobiliśmy z kolegą próbę filmowania symultanicznego. Ja przez FPV, on kręcił model komórką. Następnym razem weźmiemy kamerę HD z zoomem, to pewnie wyjdzie lepiej i ciekawiej. http://vimeo.com/2830190 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Fajny pomysł takie filmowanie. Pewnie z kamerą z zoomem wyjdzie jeszcze fajniej. Czy faktycznie na ekranie jest taki zły i migający obraz bo na filmie wygląda dobrze. Niezłe te zasłonki na monitor, i dobrze , że masz 2.4 GHz bo był by problem z tą długą anteną ;D Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Na ekranie jest niestety dużo gorzej. Na filmie widać dobrze, bo film jest nagrywany bezpośrednio w aparacie, a to co widzę w trakcie latania musi jeszcze przejść przez nadajnik/odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 A czy masz dodatkowo jakieś informacje o położeniu modelu , jakieś dane nawigacyjne gdybyś chciał dalej polecieć? A prędkość modelu to rozumiem , że jest wyświetlana na ekranie? Muszę poczytać w odpowiednim dziale bo to zaczyna być interesujące. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Urządzenie działa w oparciu o GPS. Wyświetla prędkość, wysokość, odległość od bazy i kierunek do bazy, napięcie pakietu głównego oraz pakietu zasilającego elektronikę. Wejdź na rc-cam.info i poczytaj o OSD Remzibi, bo to właśnie to urządzenie. Tutaj masz relację testera: http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=167 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Poczytam sobie - dzięki za informację. Mam tylko taki dylemat. Jeśli prędkość jest przeliczana z danych GPS to jest prędkość względem ziemi. A przy dość znacznym wietrze ta prędkość może się dość konkretnie różnić tzn przy takiej samej predkości względem powietrza prędkość względem ziemi będzie się zmieniać zależnie czy lecimy pod wiatr z bocznym wiatrem czy z tylnym. Tak tylko nawiasem to mi się nasunęło , bo jednak jak nie chcemy przeciągnąć modelu to lepiej mieć prędkość względem powietrza. Chyba , że jest jakiś sprytny programik przeliczający, który uwzględnia prędkość i kierunek wiatru oraz modelu. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Programiku nie ma i trzeba na to uważać. Najlepiej zrobić sobie próbę przed lądowaniem - wylecieć na bezpieczną wysokość i tam przeciągnąć model. Oczywiście problem jest też taki, że wyżej wiatr może mieć inną prędkość niż przy ziemi. Ja na razie na wszelki wypadek ląduję z dużym zapasem prędkości. Dlatego model robi takie kangury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Poczytam sobie to co mi podesłałeś. Dzięki za wyjaśnienia i przepraszam za zaśmiecanie wątku ale te filmiki tak mnie wciągnęły. Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja na razie na wszelki wypadek ląduję z dużym zapasem prędkości Fakt dynamicznie ląduje Twój EG, a nie myslałeś np nad tym aby zrobic mu klapy: Tak wyglądał mój model, klapy pomagały w precyzyjnym lądowaniu, własnie z aparatem na pokładzie... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Poczytam sobie - dzięki za informację. Mam tylko taki dylemat. Jeśli prędkość jest przeliczana z danych GPS to jest prędkość względem ziemi. ...Darek Tak dokladnie - wskazania opieraja sie o predkosc wyliczona z GPS , wiec jesli bedziesz lecial pod wiatr ale z miniejsza predkoscia niz wiatr , pokaze ci kurs dokladnie odwrotny , wiatr boczny tez wyliczy kurs jako wektor predkosc-wiatr . Na szczescie modelarze nie lataja w wietrzna lub bardzo wietrzna pogode - wiec swiadomie zrezygnowalem z wszelkich czujnikow powietrza w tym czujnika cisnienia do variometru . Jako ze dryft wysokosci z GPS jest bardzo wolny wskazania vario sa dokladne w swej zalozonej tolerancji . Urzadzenie zostalo konstruowane jako wskaznik powrotu do na lotnisko z wiekszych odleglosci , tu rodzily sie w bolach zalozenia projektowe http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=39 , teraz wyszla kwestia ladowania i tez chetnie zobaczyl bym film z ladowania z uwzglednionymi wskazaniami . Praktyka z testow pokazuje , ze kwestia wiatru nie jest jakims problemem dla poprawnych wskazan kierunku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Fakt dynamicznie ląduje Twój EG, a nie myslałeś np nad tym aby zrobic mu klapy: Zmiksowałem sobie klapolotki, też daje niezły efekt. Na klapy się raczej nie porwę, już mam za dużo tych wszystkich kabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.