Kwasiu Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 staram się latać w ciszy, ale nie mogłem już usiedzieć w domu i wyszedłem polatać. Z wieczorem rożnie bywa u mnie często wieje, a zima i dzień jeszcze krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Trochę się ruszyło, sklejony kadłub przykręcony silnik do wregi na 4 x m3x16 mm, jeszcze tylko laminowanie dźwigara rowingiem i wstawiam fotki... ... acha, kierunek napęd pull-pull. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 jeszcze tylko laminowanie dźwigara rowingiem Ja z braku węgla zrobiłem ten element z balsy 2mm naklejonej na depron3mm, nie zauważyłem jakiś problemów z tym dźwigarem, skrzydła są bardzo sztywne i nie uginają się w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 trochę prace ruszyły: Zostało jeszcze podłączenie napędów wysokości i kierunku, no i przylepienie elektroniki do "brzuszka" , aktualna waga 253 g do lotu, dojdzie jeszcze napęd "popychacze" kierunku i wysokości, okleina kabinki i trochę taśmy na zawiasy, powinno się zmieścić w 265 g, napęd ze śmigłem 8 x 4 " i zasilany 2s 900 mah ma ciąg ok 360g, co by się zgadzało - organoleptycznie na 2/3 drąga ucieka do góry!!! ;D aaa... no i zaklejenie końcówek skrzydeł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Uuuuuu.... Rowkami na zewnątrz? Nie chciało się arkusza odwrócić... :wink: Taka wpadka... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Rowkami na zewnątrz? Turbulatory ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 ... ojtam... na skrzydło starczyło (ten sam błąd ) i został mi kawałek 40 na 40 cm... nie chciało mi się jechać do marketu po to szare paskudztwo... btw wszystko wskazuje na to, że szybko się zużyje (zlata?) i następny będzie z białego... i może kolorowy? a poza tym to miał być Junkers D-1, tylko proporcje zmieniłem edit 30.04 Koniec budowy, jutro oblot, jak operator kamery wyrazi akces :?: to i film będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Finisz :jupi: . Jutro latam ;D . Waga do lotu z 900 mAh LiPo 2s 260 g. Może go jeszcze taśmą okleję? Z dwóch akku został jeden dobry, drugi zaśmierdział i się cela rozjechała :evil: . edit 1.05 Oblot zakończony złamanym śmigłem :cry: , bardzo mocno wiało, ale się uparłem, głupio... muszę śmigiełka kupić i poczekać na bezwietrzną pogodę :? , za to Wjagrą wylatałem całe akku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Śmigiełka zanabyte (sztuk 3), depron poklejony, ośka przełożona + prop saver, ale tym razem czekam na bezwietrzną pogodę..... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 A jak się mój podoba? Niestety na TP 2410/09 z pakietem 3s 850mAh niechce wisieć. Muszę zmienić silnik Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Ja też robię ten modelik, tylko że boki kadłuba i jego górny profil zamieniłem na 6mm= podobnie jak statecznik poziomy oraz depronowy dźwigar na balsowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Piękny Karolu, mistrzowska robota.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Ja też sprawiłem sobie ultrona z depronu 3mm. Lata na silniku emax 2822 i pakiecie 850-1300mAh. Na tym zestawieniu prawie wisi a dlaczego prawie? bo nie potrafie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Polatałem dzisiaj, tylko krótko . Trymowanie wypuszczonego z ręki modelu (bez silnika). Pionowy start z ręki na wysokość kilku metrów, dwa trzy kółka w poziomie, a potem chciałem szybciej polatać. Niestety ster wysokość z 3 mm obi był zbyt miękki, prawie wyprowadziłem model, tylko zahaczyłem o kępę trawy na boisku statecznikiem, szybki obrót i uderzenie o glebę śmigłem. Na szczęście silnikowi nic nie jest, śmigło na propsaverze też przetrwało. Wyjąłem elektronikę, elementy węglowe i reszta do śmieci :cry: . Z Ultronem daję sobie na razie spokój, Guppy i Skeeter w kolejce jako następne, a do Ultrona kiedyś wrócę, ale chyba z innego materiału 8) ... (nie obiowego :evil: ) BTW... Wasze Ultrony są dużo ładniejsze, życzenia stopy powietrza pod skrzydłami i dobrych lotów . edit. 16 05 2009 Ja w swoim lotki, ster K i W zrobiłem z dwóch warstw depronu 3mm i całość obkleiłem taśmą.Wręgi zrobiłem z balsy 3mm. Trochę waga wzrosła ale wzmocniła konstrukcję. Obrazek to mój pierwszy depron.... skrzydła mi zostały, chyba nastrugam sobie Stika... :roll: :?: i za Twoją radą go powzmacniam, balsa + sklejka. edit. Rysuję sobie własny planik (kilka planów stików do analizy), skrzydła chyba na gumę mocowane, szczątkowy szkielet kadłuba z balsy 2 mm, wręgi sklejka 3 mm i depron srebrny 5 mm, napęd i elektronika z Ultrona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Ja w swoim lotki, ster K i W zrobiłem z dwóch warstw depronu 3mm i całość obkleiłem taśmą. Wręgi zrobiłem z balsy 3mm. Trochę waga wzrosła ale wzmocniła konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Wstępne założenia, oczywiście skrzydełka od Ultrona... Jak mnie z chałupy nie wywalą, to może jutro zrobionym będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultralajt Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Ultron should fly well..... :cry: Mitja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Ultron should fly well..... :cry: Mitja very well Thanks for Mitja Model lata bardzo dobrze Na silniku TP 2410/9 ze śmigłem 10x4,7 pakiet 3s 850mAh idzie ostro w górę. Można kręcić 3D Skrzydło jest super. Kadłub można trochę wzmocnić, gdyż nie jest zrobiony z jakościowego depronu tylko z rowkowanego podkładu. Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ultron should fly well..... :cry: Mitja Flying superbly :!: , in my case - pilot is some clumsy, depron (or should say - obipron) I bought in OBI was to soft... Lata świetnia, w moim przypadku - "pilot być trochę fajtłapa", depron kupiony w obi był zbyt miękki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 A mój tak się prezentuje(dojdą napisy): (nie zrobiłem jeszcze końcówek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.