tytan12 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Witam,czym rozcieńczyć ten klej tak, żeby nie żarł styropianu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Witku, a od kiedy Soudal66A żre styropiań ? aż z wrażenia sprawdziłem czym kleiłem i kleję ...kleję i nic mi nie żre jedyne co mi przychodzi na myśl co do tego rozcieńczenia to alkohol etylowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Witam https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozpuszczalnik-poliuretanowy-0-5-l-dragon,p163499,l1163.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 1 minutę temu, paweln7 napisał: Witam https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/rozpuszczalniki-rozcienczalniki/rozcienczalniki-rozpuszczalniki/rozpuszczalnik-poliuretanowy-0-5-l-dragon,p163499,l1163.html no ale własnie taki rozpuszczalnik/rozcieńczalnik gryzie styro, dlatego napisałem alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Jacku stosuję taki rozpuszczalnik ( tylko w butelce firmy DRAGON )i rozcieńczam nim klej ok 15-20% i oklejam rdzenie balsą i nie zauważyłem aby naruszał styropian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 9 minut temu, paweln7 napisał: tylko w butelce firmy DRAGON ok,jasne tylko tej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 25 minut temu, paweln7 napisał: Jacku stosuję taki rozpuszczalnik ( tylko w butelce firmy DRAGON )i rozcieńczam nim klej ok 15-20% i oklejam rdzenie balsą i nie zauważyłem aby naruszał styropian Paweł, ile kleju z butelki ( ile gram lub ml ) na rozcieńczalnik 15-20% Czy robisz, to na oko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 6 minut temu, Artur Lis napisał: Czy robisz, to na oko . tak dolewam do butelki na oko potem tylko to trzeba dobrze wymieszać ( musiałem jakoś rozwiązać problem gdy kupiłem gęsty klej -stary? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 2 godziny temu, d9Jacek napisał: Witku, a od kiedy Soudal66A żre styropiań ? aż z wrażenia sprawdziłem czym kleiłem i kleję ...kleję i nic mi nie żre jedyne co mi przychodzi na myśl co do tego rozcieńczenia to alkohol etylowy Nie napisałem,że soudal żre styropian,tylko czym rozcieńczyć.Jeszcze nie próbowałem go rozcieńczać tym rozpuszczalnikiem,ale jako sam rozpuszczalnik wdaje się w reakcję ze styro.Może tak jak koledzy piszą potrzeba zastosować jakieś proporcje? Spróbuję jak piszesz denaturatu (nie doustnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 tylko uważaj denaturatu może zawierać wodę a ta powoduje wystąpienie reakcji klejenia Soudalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 2 minuty temu, paweln7 napisał: tylko uważaj denaturatu może zawierać wodę a ta powoduje wystąpienie reakcji klejenia Soudalu Właśnie się nad tym zastanawiałem,najpierw próba.Kiedyś rozcieńczało się denaturatem żywicę E5,haha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 ..no więc tak na szybko... rozpuszczalnik spirytusowy "DENATURYT " roztwarza Soudal 66A, ale.....tworzy sie taka mleczna emulsja -klej traci swoja przezroczystośc.... czy się utwardza jescze nie wiem , za szybko std rozcieńczalnik do poliuretanu "NobileS" żre styro jak cholera czyli ten polecany przez Pawła ma inny skład tak , kiedyś dyktą rozcieńczało się "Chemolak " i E5 EDIT: emulsja po 25 minutach przeszła w postać bardzo gęstego miodu- wygląda na to , że dodatek rozp. spirytusowego rozcieńcza klej a jednocześnie działa jak katalizator ( woda ? ) czekamy dalej minęła godzina... powierzchnia masy pyłosucha, nie lepi się do palców, konsystencja plasteliny dwie godz ... twarde i suche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi