Pietrek Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Witam Rozpocząłem budowę nowego modelu i postaram się dzielić postępami. Wszystko za sprawą Bartka (de-szaa), który użyczył kamerkę internetową. W zamyśle model ma być w miarę lekki, taki slowflyer z drobnym zacięciem makietowym. Plan własny, dorabiany na gorąco :wink: , z którego wynika, że: - długość kadłuba w granicach 68cm - rozpiętość górnego płata 84cm - powierzchnia nośna ~18 dm Kadłub po większości będzie stanowić balsa i japonka, a skrzydła to.... jeszcze nie wiem. Nie bardzo mam ochotę na konstrukcyjne, bardziej styropian+papier. Ale wszystko w swoim czasie, dotychczas zrobiłem to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 WItam. Ja myślę o Niuporcie 11 od dłuższego czasu -mam dwa 3-fazowe silniki pod duże śmigła,ale jestem w połowie Gilesa -spalinki (muszę go dokończyć) i jakoś nie mogę się zebrać.Z japonką mam przykre doświadczenia ,ponieważ po kilkakrotnym cellonowaniu pościągało mi krawędź natarcia z sosny 5x3 do krawędzi spływu z balsy 7x5 o 1-2 mm.Cellon bardzo napina japonkę i stateczniki z balsy mogą cię poddać tym siłom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Sławekmod - jesli masz mocny silnik to może taki Nieuport 11 jak mój? :wink: Szukaj w elektrykach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Fokker -Twój model jest świetny, te stare samoloty mają swój urok.Mam silnik 3-f robiony pod śmigłowiec który pewnie dał by radę takiemu Nieuportowi jak Twój ale ja myślę o czymś w rozpiętości ok 900mm.Mam akku GWS 1300mAh 11.1v i chcę to jakoś zagospodarować .Pozatym bark planów na większą rozpiętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Z brakiem planów to nie tragedia jesli powiem, że mój robiłem ....bez planów Moj jest w skali 1/7 na tej samej zasadzie mozesz wykonać np w skali 1/8 czy 1/9. Jesli interesuje cię to, to mogę podać link do strony oryginału gdzie rozrysowanaq jest kazda cześć nie mowiąc już o przekrojach kadłuba i skrzydeł. na podstawie tej strony stworzyłem mego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Byłoby świetnie.Ja powoli przymierzając się do tego tematu pościągałem z netu wszystko co mi wpadło w ręce.Do G-202 doszła mi balsa na skrzydła ale człowiek który miał mi wyciąć żeberka LASEREM jakoś nie daje znać czy cokolwiek zrobił.Zrobiłbym może w miedzyczasie właśnie N 11.Tylko ja pokryłbym go Solarfilmem.Da się malować w trwały sposób Solarmfilm?Japonka może za bardzo pościągać i powyginać konstrukcję.Szkoda pracy.Zdjęcia jednego z silników umieściłem w działe elektryki w temacie P92-ostatnia strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Mój "bebe" pokryty jest własnie folią ale matową. wygląda prawie jak płótno ale nim nie jest http://mars.ark.com/~mdf/Ndrawings.html To jest ta strona, klikasz w odpowiednie zakładki i masz co zechcesz, no prawie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Dzięki Fokker za link.Posciągałem już rysunki, może dziś coś porobię bo mam wolne od pracy.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.