Zaakszak Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Witam potrzebuje pomocy w rozpoznaniu kondensatora w odbiorniku fly sky fs-ia6b. Ogólnie mój głupi błąd znowu. Gdyby ktoś posiadał i mógł podesłać zdjęcie lub numery kondensatora. Chodzi mi o te maleństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Tam jest kondensator SMD 226C. 22uf /16V. Taki sam jak ten większy obok stabilizatora 3,3V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 A co zrobiłeś? Bo mógł spalić się też układ U2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Pewnie odwrotnie podpiął zasilanie. Wylutować kondensator , podpiąć zasilanie może jeszcze działa. Sprawdzić czy jest napięcie 3,3V. Osobiście bałbym się wsadzić do modelu latającego , tylko łódka lub samochodzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaakszak Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 O lataniu nie mam mowy. Próbowałem tchnąć trochę elektroniki do Lego Technic i skończyło się na tym że za którymś razem testów podłączyłem baterie plusem do minusa i minusem do sygnału. Wypaliło też kilka serw ale to już inny wątek horroru zwanego życiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 U mnie padł układ U2 po wylutowaniu go odbiornik działa, jego zadanie jest podniesienie napięcia dla serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Odbiornik jest zasilany z pakietu lub BECa który jest wpięty w gniazdo odbiornika - szyna (+) i (-). Z tej szyny są też zasilane serwa i inne układy wpięte w odbiornik. Żadne napięcie zasilające serwa nie wychodzi z odbiornika. W odbiornika jest mała przetwornica impulsowa która daje 5V. Napięcie to zasila stabilizatory liniowe 3,3V do zasilania procesorów i modułu 2,4GHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaakszak Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Więc oprócz tego kondensatora może być uszkodzony układ U2 czyli co konkretnie to jest, jak mogę to teraz sprawdzić czy jest sprawny i gdzie to mogę kupić jeśli okaże się uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Tam siedzi scalak nie pamiętam symbolu zamiennik to MT3608 jego zadanie to w momencie przysiadania napięcia podawanego z BECa podciągnąć do tych 5V. Bez tego scalaka w momencie kiedy odbiornik był zasilany prawidłowo (5V) to działał prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaakszak Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Duże kwadratowe? Nie widać żadnych nadtopień i pęknięć, nóżki też w porządku. raczej tylko ten rezystor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Dlaczego uważacie że wymiana stabilizatora i kondensatorów wpłynie na niezawodność odbiornika ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi