Skocz do zawartości

F-15 Depron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jasny gwint!! Ale maszynę do latania stworzyłeś, Gratuluje!!

Jak zobaczyłem Twoje foto razem z modelem to sobie zdałem sprawę jaki F-15 jest duży.

Próbowałeś lotu w pionie w górę??

Pozdrawiam i życzę tyle samo udanych lądowań co startów.

Opublikowano

Jak montowałem ten silniczek (takie maleństwo) miałem mieszane uczucia, czy to w ogóle poleci, a tu proszę ten napęd daje sobie świetnie radę do góry też ciągnie bardzo przyzwoicie

Opublikowano

Witam oj witam. Coś naprawdę fajnego toć to normalnie delicje :D . Powiedz proszę jakie wyposażenie masz w ty modelu i jaka jest jego waga i czy jest to model szybki . Myślę że jak znajdę jakąś chwilkę to trzeba będzie zrobić takie cacuszko. Pomyślę jak zrobić podwozie składane (trzeba by dać chyba śmigło składane) bo, golenie strasznie długie by musiały być. A to narazie takie tylko rozmyślanie przed projektem

Udanych lotów, bo pogoda dopisuje

Pozdrawiam Gucio

Opublikowano
Adam - czy moglbys podelsac mi plany do Twojego pieknego F-15 ?

\

bartek.uszacki@gmail.com plsss :) piekna maszyna :)

Nie wiem czy mogę plany nie są moje, plany są na stronie http://www.3dfoamy.com/ ale jak będzie problem z ich ściągnięciem to czemu nie...

Co do szachownic to faktycznie przepraszam tak były malowane na...... czołgach.

Oczywiście to zmienię lub usunę je całkowicie nie mam zamiary profanować POLSKICH BARW NARODOWYCH.....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i sobie polatałem (tylko nadajnik był słabo naładowany i było krótko). Kolega Mirek wziął też aparat i cyknął dwa zdjęcia:

90187923bf49e6e0.jpg

defddd608a3ec0ab.jpg

Było już grubo po południu i światełko marne ale w niedzielę postaramy się zrobić lepsze foty. Są też trzy filmiki :

http://media.putfile.com/F-15-film1

http://media.putfile.com/F-15-film2

http://media.putfile.com/F-15-film3

Teraz nadajnik się ładuje żeby nie było niespodzianek i czekam na loty....

Opublikowano

No tak znowu kilkanaście minut lotu..... i stało nieszczęście. Brak wzmocnienia wzdłużnego o którym wspominał Barabasz spowodował oderwanie się całego przodu po niezbyt udanym lądowaniu. Mam teraz dwa modele..... Jeśli ktoś buduje podobny to niech o takim wzmocnieniu pomyśli.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hejka jestem nowy więc może sie przedstawię- jestem marek i jestem początkujący na tym forum ale już sobie przeczytałem wiele rzeczy 8) . Chciałem zapytać więc jak będzie latał model F-15 na silniku 280? Tylko nie mówcie mi że mi warto inwestować w silniki szczotkowe bo może można dostać silnik 3F za małą kasę ale z regulatorem to już inna sprawa.

Opublikowano
A na 400 + 2,33/1 + GWS 9/7 ??

Poczytaj coś kolego o parametrach typu ciąg, prędkość strumienia zaśmigłowego i o tym, jakie rodzaje napędów stosuje się do różnych rodzajów płatowców. Bo póki co piszesz perfekcyjnie bez pojęcia. Sprawdź w opisach modeli, jakie są stosowane napędy, poczytaj opisy silników - do jakich modeli, z jakimi śmigłami są zalecane. Poczytaj o doborze napędu.

A taka zgadywanka jaki ma sens?

Opublikowano

Witajcie,

Marku - nie przejmuj się krytyką konstruktywną, bo to naprawdę są dobre i mądre rady.

Co do dopasowania silnika i śmigła to proponuję wejść na stronę www.3dfoamy.com i tam możesz zciągnąć za darmo plany i pełny opis m.in. F15 oraz poczytać jak to będzie latać w różnych konfiguracjach. A tak poza tym f15 nie polecam jako pierwszy model, bo może być Twoim ostatnim - lata "za szybko" :wink: .Proponuję zacząć od jakiegoś Pipera lub innego górnopłata i stopniowo przyspieszać.

Pozdrawiam, Krzysiek vel Barabasz

Opublikowano

Krzysiu poradziłeś sobie z tym odłamującym się dziobem??? Bo mnie juz krew zalewa. Pręt węglowy nie pomógł już nawet cały dziobek od tego miejsca gdzie wchodzi to w kadłub wzmacniałem balsą i też mam dwa modele przez podział....

P.S Ciekawe jak F-22 sobie poradzi z lataniem na takim samym silniczku....

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja buduje ten modelik i własnie mysle nad wzmocnieniem dziobu...ale najwiekszy problem mam z wyszlifowaniem kabinki :roll: makabra...dzuib jakos przejdzie ale ta nieszcze sna kabinka :|

Opublikowano
Krzysiu poradziłeś sobie z tym odłamującym się dziobem???

Adam, powiem krótko:tak :wink: , a teraz wypowiedź dłuższa:przede wszystkim na całej długości od spodu kadłuba naklejoną mam taśmę pakową granatową (czyli pod kolor kadłuba), daje to mniejsze opory tarcia przy styku z trawą oraz wzmacnia kadłub, po bokach przeźroczysta taśma klejąca a poza tym dorobiłem klapy i przy lądowaniu typu "kobra" obie lotki dodatkowo opadają lekko w dół, co zmniejsza znacząco prędkość podejścia.

Pomimo popełnienia w międzyczasie kilku innych modeli, często wracam do F18 i nadal darzę go dużym uczuciem. Pozdrawiam, Krzysiek

f18_1d.jpg

Opublikowano

Jasne pracuję teraz co prawda nad innymi deproniakami ale Twoje rady Krzysiu wezmę pod lupę może coś razem jeszcze ładnego stworzymy. Może się skusisz na F-22....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.