Skocz do zawartości

Graupner MX12. Zamiana modułu wcz z 35MHz na 2,4GHz z TG9x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Graupner MX12. Zamiana modułu wcz  z 35MHz na 2,4GHz z TG9x.

Mam pytanie jak opisane są piny wtyczki która podłączona jest do modułu wcz. Wtyczka jest 3 pinowa i z jednej strony ma kabel czerwony, ale oba pozostałe są białe, no i nie jestem w stanie odczytać, który jest z masą, a który jest z sygnałem PPM.

Opublikowano

Patrząc od strony nadajnika masą jest ten, który jest na minusie zasilania. Patrząc od strony modułu w.cz. masą jest ten, który jest metalicznie połączony z oplotem (ekranem) przewodu antenowego. Stwierdzisz to omomierzem.

Opublikowano

moduł to ta brązowa płytka na środku nadajnika, a mała biała wtyczka zasilania i sygnału PPM, widoczna jest u góry wchodzą do niej trzy kabelki jeden czerwony i dwa białe (ta wtyczka jest obok elementu w kształcie  czerwonego kółka)

IMG_20160827_120623.jpg

Opublikowano

No tak dałem plamę. Przewód antenowy dla 35MHz nie jest ekranowany więc patrząc od strony modułu minusem będzie ten pin który połączony jest z obudową ekranującą filtrów. Sprawdź omomierzem. Jeden koniec omomierza na obudowę ekranującą któregokolwiek z trzech filtrów a drugi na jeden biały przewód potem na drugi. Lub jak pisałem wcześniej  jeden koniec omomierza do minusa zasilania a drugi do jednego białego potem do drugiego. Oczywiście przed pomiarami odepnij akumulator zasilający nadajnik

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.