jacekplacek Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Graupner MX12. Zamiana modułu wcz z 35MHz na 2,4GHz z TG9x. Mam pytanie jak opisane są piny wtyczki która podłączona jest do modułu wcz. Wtyczka jest 3 pinowa i z jednej strony ma kabel czerwony, ale oba pozostałe są białe, no i nie jestem w stanie odczytać, który jest z masą, a który jest z sygnałem PPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Patrząc od strony nadajnika masą jest ten, który jest na minusie zasilania. Patrząc od strony modułu w.cz. masą jest ten, który jest metalicznie połączony z oplotem (ekranem) przewodu antenowego. Stwierdzisz to omomierzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 moduł to ta brązowa płytka na środku nadajnika, a mała biała wtyczka zasilania i sygnału PPM, widoczna jest u góry wchodzą do niej trzy kabelki jeden czerwony i dwa białe (ta wtyczka jest obok elementu w kształcie czerwonego kółka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 No tak dałem plamę. Przewód antenowy dla 35MHz nie jest ekranowany więc patrząc od strony modułu minusem będzie ten pin który połączony jest z obudową ekranującą filtrów. Sprawdź omomierzem. Jeden koniec omomierza na obudowę ekranującą któregokolwiek z trzech filtrów a drugi na jeden biały przewód potem na drugi. Lub jak pisałem wcześniej jeden koniec omomierza do minusa zasilania a drugi do jednego białego potem do drugiego. Oczywiście przed pomiarami odepnij akumulator zasilający nadajnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi