Tofik Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam.Dostałem plany modelu Elektron RC pod silnik 1,5ccm-3ccm.Czy ktoś ten model już budował???Czy sie nadaje do nauki latania??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Czy może taki . Jak taki to miałem taki model może być do nauki latania ,ale to jest mały modelik i może być nerwowy. Bardzo ładny kształtami modelik warty zbudowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Kiedyś zbudowałem taki w podobie jak u Pawła na planach.Mój miał rozpiętość 100cm na 85cm chyba i latał na Os maxie 10 starszej wersji.Trochę szybki był i niestety poległ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Dokładnie Kamil jak TOFIK założy silnik os max 10 la to będzie dobrze nie musi wcale latać na całym gwizdku wystarczy pół mocy silnika. Ja zrobiłem taki modelik na 1,5 ccm 3 silniczek na pół gwizdka podczas lotu latał rewelacyjnie .Na pełnych obrotach był też szybki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Silnik silnikiem byle model był ,,posłuszny,, w locie znaczy sie łatwy do opanowania jak to typowy dla początkujących.Pozdrawiam EDIT To ten z planów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tofik Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Tak identyczny jak na moich planach.Dzięki za podpowiedź.Niedługo zabieram się do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam Opis masz tu: http://www.alehar.aplus.pl/artykuly_neutron.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 a czy ktos budował FUN FLY -ja na silniczku 2,5 ccm i jakie wymiary roz. dł. ??????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Witam Taki model (plan Paweł Budowałem jakieś 37 lat temu.Na silniku i radiu nigdy nie poleciał ( wtedy to były RARYTASY) ,aczkolwiek kilkanaście lotów odbył – zbocze.W locie swobodnym był stabilny, nigdy nie zaliczył kreta. Poległ w piwnicy, stał pod pulką z przetworami, która pękła. Model przeznaczony pod RC, ale tyko ster kierunku. Należy zmienić statecznik poziomy –dołożyć ster wysokości. Skrzydło –proponuję wykonać o obrysie prostokątnym( wszystkie profile takie same).Jeżeli będziesz budował lotki to prawdopodobnie trzeba będzie zmniejszyć kąt wzniosu skrzydła. Jakieś 5lat temu to wykonałem model z depronu właśnie z tych planów. Latał wyśmienicie To był elektryk - bez lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 WitamOpis masz tu: http://www.alehar.aplus.pl/artykuly_neutron.html to jest opis do neutrona, a nie elektrona. Jak wiadomo z lekcji fizyki, trochę się one różnią (m.in. masą- neutron jest 1840x cięższy i ładunkiem). Ale ja takiego neutrona miałem, i nim się jakoś tam uczyłem latać, chociaż różnie to wychodziło, jakby kto pytał mogę się podzielić doświadczeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Mialem elektrona z tych planow na MVVS-a 1,5 diesla.Latal ladnie tylko przy robieniu korkociagu mial sklonnosci do plaskich,A bez lotek i dobrego rc motora swiety boze nie pomoze.Proponuje dac ŚC bardziej przednie 25-30% max Proponuje ten model: A tu filmik: http://video.google.pl/videoplay?docid=-7135862328983840719 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jak tak się przyglądam na konstrukcję to jednak mój model też był z tych planów albo po prostu bardzo podobny.Ale mój był strasznie szybki i taki nerwowy. przy robieniu korkociagu Myślałem że model sam wpada w korkociąg , a nie się samemu go ''wprowadza'' w ten stan. .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Myślałem że model sam wpada w korkociąg , a nie się samemu go ''wprowadza'' w ten stan. Skończ wreszcie z tymi bezsensownymi uwagami, bo znowu będziesz miał przymusowy odpoczynek od forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zły Ładziak znów się czepia młodego :twisted: mam pyatnie jakie mieliście wagi tych modeli które były napędzane motorkami 1,5cm3 ? Chyba nigdze tu nie jest to napisane :roll: bo wyjde na ...... :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Nie pamiętam dokładnie ale podchodził coś pod 650g o ile pamięć mnie nie myli. Zły Ładziak znów się czepia młodego Nie nie ja sobie zasłużyłem :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam Mam Neutrona – przeszedł na emeryturę i leżakuje w garażu. Zmieniłem profil skrzydła na symetryczny (Junkowski?) całe kryte balsą 1mm i papier „Koreanka” + nitrocellon. Silnik OS 025 (4ccm) + zbiornik 170 ml. Spory ciężarek na ogonie. Waga bez paliwa 1800g. Model lubił latać szybko. Więcej info w miarę potrzeb. Edit 23.01.09: Kamil6593 - Rozpiętość 1250mm,cięciwa 215mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 A jaka rozpiętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 A jaka rozpiętość? I znowu starasz się zasłużyć? Przecież w wątku jest link do strony z opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Neutron , a Elektron jak pisali to są dwa inne modele.Inaczej bym chyba nie pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ech, młodzież z dala od wydawnictw celulozowych chowana... Elektron a Neutron - rozpiętość praktycznie taka sama 110-120 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.