Skocz do zawartości

Turnigy SK2830-750

robloz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy używa ktoś tego silnika:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7707&Product_Name=TGY_AerodriveXp_SK_Series_28-30_750Kv_/_245W

Proszę o opinie .

Opublikowano

Kupując silnik planowałem go zamontować w Wildze z Artexu (ok 1kg wagi), jednak nastąpiła z mojej winy połyłka w zamówieniu . Póżniej przeczytałem w opiniach ,że silnik ten bardziej się nadaje do modeli 3D o wadze do 500g.Chciałem się dowiedzieć czy do mojego modelu się nada?

Opublikowano

Moje zdanie jest z grubsza takie, że to mały silnik, a ostro podrasowany, jak cała seria SK. KV=750 to chyba bardziej właśnie pod 3D, ale z kolei Wildze można założyć naprawdę spore śmigło. Patrząc na moc i prąd ośmieliłbym się twierdzić, że nawet na pakiecie 3S, no i śmigle 11x5, czy x5.5, Wilga będzie latać jak szalona wręcz.

Ale poczekaj jeszcze, może ktoś ma inne zdanie.

Opublikowano

245W to wcale nie jest mało :D

Inna rzecz, że trzeba założyć naprawdę spory "wiatrak" - zobacz jakie śmigło się zmieści do tej Wilgi, bez koszenia trawy.

Mój motoszybowiec (980g) na 200W idzie prawie pionowo :lol:

Istotnie, ten silnik jest dedykowany do 3D, ale ta Wilga wcale nie musi o tym wiedzieć :?

pozdrawiam

Opublikowano

Czyli moje i Kustosza zdania są podobne, a ja i tak starałem się być powściągliwy, bo na język ciśnie mi się 'będzie cacy'. :)

Mam tu z 5kg śmigieł i Wilgę, więc zrobiłem przymiarki, i nawet przy malutkich kółkach śmigło 11 pasuje. 12 niby jeszcze też, ale będzie już za bardzo strzyc trawę, nie zakładałbym, a i Turnigy zaleca do 11.

I kolejny plus: Wilga ma przecież bardzo sztywne podwozie.

EDIT:

A jeszcze odnośnie silnika:

- zweryfikuj jego montaż, bo na kilka Turnigy różnych odmian jakie mam, każdy musiałem rozebrać i zmontować poprawnie. Bardzo uważaj przy ewentualnym wyciskaniu wału z rotora, bo Żółtki (oprócz DualSky) rowki pod wkręcik dociskowy nacinają na koniec ręcznie, krawędzi już nie czyszczą, tylko wciskają to na chama i nieostrożne wyjmowanie psuje otwór piasty rotora. Bywa też tak, że magnesy są w złym miejscu i przy składaniu trzeba rotor albo niedopchnąć do puntu neutralnego pola, albo go przepchnąć za. Na pierwszy przypadek nie poradzisz nic (musiałbyś splanować wewnętrzne czoło piasty rotora), ale w przypadku drugim możesz dobrać podkładkę dystansową (uważaj żeby nie charatała pokrywki łożyska). W każdym razie w obu przypadkach, przy danym prądzie/mocy elektrycznej, nie mamy maksymalnej mocy mechanicznej, jaka wynikałaby z nibysprawności podanej przez Turnigy.

Początkującym jak i ja, zalecałbym też niemontowanie całości z załączoną piastą śmigła. A to dlatego, że przy odpowiednio pechowym krecie, nie ma zmiłuj zegną się szprychy rotora, a to już prawie kaplica. Na szczęście jest to Wilga z Artexu. Ci Panowie już tam wiedzą, dlaczego domek zaprojektowali dostatecznie delikatny. Ale mimo wszystko - silnik 35 wytrzyma, a 28 moim zdaniem już nie, domek nie popuści. Montaż śmigła z piastą dodatkową jest bezpieczniejszy, bo wygnie się tylko wał nie niszcząc reszty bebechów (najwyżej jedno łożysko, przed czym też można się ustrzec). A jeżeli już musimy zamontować piastę z zestawu, to bezwzględnie musimy też wykonać korekcje:

- wymienić wkręty na proste,

- powiększyć średnice otworów pod łby wkrętów,

- splanować dna otworów pogłębiaczem czołowym na płasko.

Bez tych czynności, jest to nadal tylko półfabrykat i mamy nieosiowość, szkodliwe naprężenia, a przy krecie na pewno zegniemy szprychy rotora.

Opublikowano

Sprawdź jego wyważenie. Wielu mówi, że APC wyważać koniecznie, a na przykład EMP są fabrycznie cacy.

A guzik prawda. Z moich statystyk (o licznych próbach) wynika, że raczej na odwrót. Może inaczej - jeśli APC wygląda na niewyważone statycznie, to dynamicznie okazuje się cacy. EMP natomiast nie jest wyważone w ogóle i żadne.

Jeśli potrzebowałbyś skorygować piastę śmigła z zestawu, to mam właściwy pogłębiacz walcowo-czołowy.

Opublikowano

Ba, z tych co mam, to nawet najlepiej. Dla takiej lamy jak ja, to są tylko ciut za wytrzymałe, za dużo spustoszenia za sobą przy kretach sieją, a pod gumki propsaver się nie za bardzo nadają.

EDIT:

Ale pamiętaj, z APC11x5.5 nie stosuj tam 4S. Tak czy siak upewnij się, że nie będzie wrzeszczeć, bo go usmażysz od razu jak nic... :twisted:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.