Diakon Opublikowano 4 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2006 Wiem , może przesadziłem... No ale już tłumacze: czemu by nie zrobić własnej aparatury? Jeśli ktoś ma jakieś schematy , ideowe oraz te , gdzie się rozmieszcza elementy na płytce... Proszę , niech da linka... Oczywiście zbudowanie własnej aparatury to nie byle sztuka , to już wyczyn. Ale co tu zrobić jeśli się jej nie ma? I pieniędzy? Może piszę głupoty , ale "coś" tu trzeba zrobić... Aha - jeszcze bym prosił o schematy prostych do zrobienia ładowarek; takich żeby móc je podłączyć do gniazdka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 Moim zdaniem nie warto zaglebiac sie w schematy, siedziec i lutowac uklady... lepiej uzbierac troche pieniedzy i kupic sobie nawet urzywana.... Chyba lepiej wydac 300 zl na aparatore niz 1000 zl na model :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Mysle ze w kazdym z nas jest troche z odkrywcy:) sam robie czasami rzeczy ktore mozna spokojnie kupic i jest latwiej. Jednak jest cos w tym ze wolimy samemu cos zmajstrowac i sie wiele przy tym nauczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 16 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 Zrbienie takiej aparatury to na pewno duże przedsięwzięcie, również finansowe. Ale ważna jest też satysfakcja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Zrobienie zparatury składa się z 2 rzczey Zrobić odpowiedni modulator sygnału " koder" i układ W.CZ, Ponadto jeżeli zrobisz układ W.CZ na niestandardową częstotliwość to musisz jeszce odbiornik doprodukować. O ile zrobienie kodera to stosunkowo prosta sprawa, to wykonanie stabilnego i wąskiego w pasmie modułu W.CZ jest sprawą dość trudną. Jako moduł W.CZ możesz użyć taki mikronadajnik do podsłuchu i podłączyć koder do niego i będzie działało, ale ja bym nie ryzykował latania tym. Chyba że chcesz do samochodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Ogolnie to robienie elementow elektronicznych i nie testowanie ich moze zaprowadzic nas do problemow. Wszystko jest dobrze w miare jesli serwa czasami drgna czy cos takiego, nie zwracamy takiej uwagi na to ale czasami to doprowadzic moze do duzego problemu - wypadku. Niepolecam eksperymentow bez porzadnej wiedzy w tym temacie. Juz wiele opowiesci slyszalem jak przez zaniedbanie paru spraw doszlo do roznych przykrych zajsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 Witam wszystkich . Znalazłem się na tym forum na zaproszenie Kuby . Temat zrobić samemu nadajnik już dawno mnie nurtował i postanowiłem się tym podzielić. Swego czasu napaliłem się na taką budowę i analizowałem co mogę a co nie i okazało się że jeżeli elektronikę z pomocą fachmana dam radę zrobić to polegnę na mechanice . Samodzielne zrobienie prawidłowo działających mechanizmów było dla mnie wtedy za trudne Teraz może i nie ale koszty wykonania mechaniki i elektroniki okazują się za duże . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2006 Witam aparature mozna ..... zrobic mechanicznie z 2 joystickow do PC a reszte dorobic koder ze scalaka nadajnik nalepiej fabryczny chodzi o prawidlowe zestrojenie i czystosc sygnalu ....... ale to moim zdniem bez sensu poniewaz kupic jaks prosta aparature i reszte rozbudowac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 To się najzwyczajniej w świecie nie opłaca. Zrobić można koder nadajnika i na tym zasadniczo kończy się to, co można. Do reszty trzeba mieć mnóstwo czasu, furę części i stos przyrządów pomiarowych. A rachunek ekonomiczny jest nieubłagany. Poniżej przykładowe wyliczenie. FUTABA 4EXA 4/4/3 FM 4-kanały PPM 35MHz SlowFly - Cena zestawu: ok. 500,00zł w tym (tu ceny detaliczne tego, co trzeba by kupić): - 8 akumulatorków NiMh 2100mAh Europower - ok. 40 zł - Komplet kwarców Tx i Rx FM Futaba - ok. 30 zł - Odbiornik Futaba R114F FM 4 kanały 35MHz 9.5g - 130 zł - Trzy mikro serwomechanizmy S3110 7.7g - razem 200 zł. Mamy już - niespodzianka - 400 zł, z czego wniosek, że nadajnik w tym zestawie - czterokanałowy, komputerowy - kosztuje 100 zł. Moduł w.cz. Hiteca kupiony luzem kosztuje 130 zł. Q.E.D. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 - Komplet kwarców Tx i Rx FM Futaba - ok. 30 zł Skąd takie ceny? Ja kupuje kwarce po 50zł/szt... Daj znać prosze źródło tak tanich zakupów... - tutaj można... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 FUTABA 4EXA 4/4/3 FM 4-kanały PPM 35MHz SlowFly - Cena: ok. 500,00zł http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=162_187&products_id=1484 niecałe 200zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 Hehe Cała kalkulacja wzięta z cennika PHU SKORPION http://rcskorpion.pl/ Sam się zastanawiam, czy nie kupić tej Futaby "na części" bo chwilowo mój JR jest martwy (ale OMIG obiecał że wytnie mi kwarc ) a i tak czekają mnie zakupy osprzętu. niecałe 200zl No właśnie nie w tym rzecz - to kupienie całego zestawu powoduje, że nadajnik kosztuje w nim tylko 100 http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=162_187&products_id=1486 A jak powszechnie wiadomo, z samym nadajnikiem polatać się nie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 20 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2006 Wszystko fajnie... tylko te kwarce za 30 zł/komplet to jakas podroba... To nie są oryginalne futaby... A już sie napaliłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Sa Ja na nich latam i nie mialem zadnego problemu. Ta sa kwarce futaby produkowane w czechach. Pytalem o to sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Sa Ja na nich latam i nie mialem zadnego problemu. Ta sa kwarce futaby produkowane w czechach. Pytalem o to sprzedawcy. Sprzedawca zawsze powie ci to co chesz usłyszeć, aby tylko sprzedać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 a czemu kaplet kosztuje 28 zł a jeden kwarc 50 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 TAk wszystko sie zgadza w Czechach kwarce produkuje firma TESLA która produje specjalnie kwarce miedzy innymi dla MPXa JAk sie ostatnio gdzieś ktoś napisał że kwarce MPXa działają z odbiornikiem futaby ... Ciekawe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Śmiem wątpić, żeby Futaba miała własną fabrykę kwarców. Dla nich też ktoś musi je wyprodukować. A tak przy okazji - pojedyńczy kwarc zrobiony na zamówienie kosztuje około 30 zł. U nas, w Polsce. Gdyby wziąć ten "oryginalny kwarc firmy Futaba" i zrobić według niego kopie, to i tak byłoby sporo taniej od tych "oryginalnych", za które zdzierają w sklepach modelarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Takie same kwarce co w Skorpionie Chińczyk poleca do Futaby, to chyba wie co robi: http://www.himodel.com/en/rc_hobby/radios_261.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 I jak widać, są jeszcze tańsze niż u Skorpiona Ale zauważyłem jedną rzecz - na tę samą częstotliwość można kupić 2 różne zestawy kwarców. Jeden jest opisany jako negative shift czyli że impulsy kanałowe idą z niższą częstotliwością niż nośna. Ktoś wie, jaki "shift" ma Futaba sprzedawana w Europie ? Stawiam na "positive" bo ponoć działa z wszelkimi innymi "europejskimi" odbiornikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.