Vesla Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Witam Kolegów. Temat z pozoru na google ale nie jest tak łatwo. Przykładowo: mamy formę zrobioną z włókna węglowego i metodą podobną do wykonywania rdzenia skrzydła z "pianki montażowej" to robimy to samo z “polipropylenu spienionego” (EPP) - Expanded Polypropylene (EPP). Zastanawiam się nad możliwością "chałupniczego" spieniania pianki EPP. Ma ktoś rozeznanie na tyle duże aby coś podpowiedzieć? Proces wygląda tak: Formowanie produktu zaczyna się od przemieszczenia granulek z silosu do zbiornika pod ciśnieniem. Materiał jest w nim przechowywany do momentu osiągnięcia ustawionego ciśnienia, a następnie transportowany do ciśnieniowego urządzenia napełniającego (utrzymując cały czas wymagane ciśnienie). Teraz granulki EPP muszą przejść przez 6 etapów produkcji. Kompresja Zamknięcie formy Wypełnienie pod ciśnieniem Dostarczenie pary Chłodzenie Demontaż (wypychanie z formy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Vesla napisał: Zastanawiam się nad możliwością "chałupniczego" spieniania pianki EPP a czym się rózni spienianie granulatu EPP od spieniania granulatu Polistyrenu ? tak tylko pytam o ile dobrze sobie przypominam to w latach 60- 70-tych w czasopismie "Młody Technik" była opisana technologia z wykorzystaniem węglanu amonu jako srodka spieniającego ( wszystko zamienia sie w gaz) ale to chyba strasznie chałupnicza technologia była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Tak to wygląda w fabryce Freewinga. Zwróć uwagę zwłaszcza na to jak robione są formy i jak wyglądają wtryskarki. Próby odtwarzania tego chałupniczo, w warunkach domowych, według mnie, nie maja żadnego sensu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Robiłem w plastikach i wiem jak wyglądają wtryskarki i produkcja form. To jednak produkcja masowa i tutaj wymagane są odpowiednie maszyny i formy z metalu z systemem podgrzewania wewnątrz. Nadal zastanawia mnie proces technologiczny spieniania EPP. Dzięki za ciekawy filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Jest to "nieco" bardziej skomplikowane niż w przypadku wtryskiwania tworzyw styrenowych. Tak wygląda proces technologiczny: https://www.asahi-kasei.co.jp/infofoam/en/sunforce/flow/guide2.html Jeszcze raz - nie ma szans na odtworzenie tego chałupniczo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProEPP Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Pracuję w firmie formującej detale z EPP. Wszystkie formy są wykonywane z monobloku aluminium. Jak długo pracuję nie spotkałem się z formowaniem detali metodami chałupniczymi. Sam proces jest fajnie pokazany na filmiku producenta maszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi