modelarzkobi Opublikowano 23 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Zrobiłem wczoraj wycinarke do styro tylko mam problem bo nie wiem jaki transwormator do tego dać ile amper ma dawać? Zasilacz do kompa chyba za słaby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja mam zasilacz od kompa 6A i mi wystarcza spokojnie do ciecia rdzeni. W zasilaczu masz jeszcze wejscie na 5V i jak ci braknie pradu to tez mozesz podłaczyc do wycinarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja zrobiłem tak: autoransformator zasilał transformator bezpieczństwa 24v/400W. Regulując napięcie wyjśćiowe autotransformatora zmieniałem napięcie na pierwotnym uzwojeniu trafa bezp. co dawało mi płynną regulację temperatury.Żeby było śmiesznie wyciąłem parę rdzeni styro ( na próbę ).I na tym się skończyła moja przygoda ze styro wycinarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Prąd to nie wszystko... Cóż z tego że 5V można obciążcyć nawet 20 albo 30A skoro takie prądy popłyną przy apstrakcyjnie (dla drutu oporowego) wręcz małej rezystancji. Z wlasnych obserwacji wnioskuje że tnąc na nasilaczu od PC maks. dł. drutu to ok. 50 - 60cm (tak było u mnie) Prad wynosił około 2.3A przy ok 12V napięcia "na drucie". a to jak łatwo obliczyć daje niecałe 30W. Jeśli rezyst. drutu oporowego była by mniejsza to i moc z pewnością by wzrosła, można by też wydłużyć obszar roboczy wycinarki (drut). Najprościej chyba będzie zmierzyć rezyst. posiadanego drutu po czym dobrać odpowiednią jego długość i źródło zasilania. Przy większych prądach należy się zaopatrzyć w przewody miedziane około 1,5mm^2 bo inaczej grzejemy także przewody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Zmierzyłem rezystancje drutu i wynosi ok. 6 omów. I ilo amperowy transwormator 12v bym potrzebował :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Rozumiem ze to rezystancja odcinka o długości jednego metra tego drutu, tak? Skoro, drut ma 6Ω to prąd przy zasilaniu z 12V wyniesie 2A, moc zaś wyniesie 2*12 = 24W To chyba za mało na metrowy drut. Ale skracając go do około 70cm to odcinek takiego drutu będzie miał R=4.2Ω, prąd wyniesie (przy 12V) około 2.9A co oznacza ze moc jest równa około 35W. Jak widać może to wystarczyć do cięcia, ale nie koniecznie, zależy to pewnie od średnicy drutu a także od tego jak zmienia się rezystancja drutu wraz ze wzrostem temperatury (rośnie). To wszystko trzeba dobrać doświadczalnie, z pewnością po dołączeniu zbyt dużej rezystancji (długiego drutu) moc będzie zbyt mała, dlatego też zasilacz 12 z PC nie jest idealnym rozwiązaniem, chociaż zapewnia dostateczną obciążalność prądową. Praktycznie każdy zasilacz AT lub ATX spełni te założenia, a jeśli kupować trafo to ja bym proponował 24V i około 100W, takie trafko zapewni komfort wycinania nawet dłuższy drutem aniżeli 1 metr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek205 Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Paweł A swoją drogą jak długie zamierzasz wycinać segmenty? 1m :?: : 0.5m :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Pilski Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Pamietajcie, ze rezystancja drutu zalezy od jego temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Na podstawie moich obserwacji ciecie skrzydła 1m wymaga powolnego przesuwania drutu o dosyć niskiej temp. Inaczej profil nie jest dobrze odwzorowany ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 True, Ertman, true... Po polsku - dobrze godo! Moje obserwacje są podobne, z tym że drut po wsunięciu się w styro dośc mocno ochładza się, więc zapas mocy musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.