czester Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witajcie mam nową zabawkę i chciałbym wszystko zaktualizować soft aktualny jest 1,041co tu teraz wrzucić i czy bezpośrednio czy jednak poprzez pośredni soft? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Szklana kula pod postacią "Firmware Upgrade grStudio (Version-4.9.3.2) prawdę Ci powie i zrobi wszystko za Ciebie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 No to świetnie program już ściągam (kabelki)są czyli ma się samo zrobić dzieki,pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Czesław, tereny wokół Marciszowa są przepiękne. Powiedz mi gdzie Ty w tym Marciszowie latasz. Jak liczna jest grupa modelarzy lotniczych w Twoim regionie? Jestem od czasu do czasu w Czarnowie i możemy umówić się na wspólne latanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 A różnie latamy w Jeleniej Górze no tam to troszkę nas jest ,a tak częściej to w sześciu mamy wydzierżawiony kawałek ziemi za boiskiem w Czadrowie .Ci co na emeryturach to nieraz 4-6 razy są tam w tygodniu a jak ja to tylko w niedzielę. No i wracając do aktualizacji odbiorniki okazało się że mają najnowsze a nadajnik nie może przejść ostatniego etapu nie wiem już jak to obejść ,próbowałem kilka różnych schematów i nic. System wchodzi w programowanie nadajnika ,wyłącza go i włącza od nowa i po chwili wywala taki błąd:Bootup Packet Receive Fail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 W załączniku przysyłam Ci firmware od wersji 1.041 do 1.055. Zapisz sobie pliki na swoim kompie i aktualizuj ze wskazaniem na swój plik. Skoro Twój aktualny firmware to 1.041 więc zacznij od 1.042, jeżeli nie pójdzie to spróbuj za pomocą funkcji "EMERGENCY". Miałem kiedyś MZ-24 i pamiętam, że zdarzały się problemy podczas aktualizacji. Bywało, że podczas aktualizacji ekran nadajnika zrobił się biały i nadajnik nie reagował na wyłącznik. Trzeba było odłączyć aku. Jak odłączenie aku nie przywróci nadajnika do życia to zrób tak: 1- odłącz aku od nadajnika. 2-włącz nadajnik przełącznikiem ON (przy odłączonym aku). 3-podłącz nadajnik do komputera za pomocą kabla USB. 4- Otwórz Graupner Studio i kliknij „EMERGENCY”. 5- Otwórz właściwy plik bin. 6- Kliknij Pobierz i szybko podłącz aku do TX (gdy pasek postępu się porusza). Masz około 10 sekund na podłączenie aku lub będziesz musiał zacząć od nowa. Daj znać jak Ci poszło. mz-24_1v041_English.bin mz-24_1v042_English.bin mz-24_1v044_English.bin mz-24_1v055_English.bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ok pobrałem popróbuje może cos uda dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 No i się udało zrobiłem trzykrotnie mam teraz wersje 1,057 ,moja wersja która zadziała od razu z podpowiedzi kolegi Rysia 1,pdłączyłem nadajnik 2.Potwierdziłem wybór portu usb 3.Uruchomiłem ,,EMENGERCY.. 4.wybrałem odpowiedni plik ręcznie, i jak zaczął się ładować włączyłem nadajnik ,(ekran się nie uruchamia) 5.Po wgraniu i zatwierdzeniu aktualizacji nadajnik sam się włączył i wszystko gra . Jeszcze teraz rozszyfrować muszę jak mu dograć powiadomienia głosowe i czy do nadajnika czy jednak na kartę sd? poszukam może jakiś modelarz roszyfrował to i są jakieś dzwięki po polsku . Za aktualną pomoc wszystkim bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) FUS (Firmware Upgrade Studio) w wyświetlanym menu ma na samym dole zakładkę LINK. Rozwiń tą zakładkę i pojawi Ci się 8 tematów z których dwa ostatnie służą do zabawy z dźwiękiem. VDFEditor>File>Restore System VDF>MZ-24(S1006)> tutaj wybierz język który Ci odpowiada(polskiego oczywiście nie ma). Następnie wybierz zakładkę Radio>Send announcements to radio. Będziesz miał od tej pory komunikaty systemowe w wybranym przez siebie języku. Idąc dalej korzystasz z ostatniego tematu czyli HOTT TTS i tu możesz nagrać swoje pliki dźwiękowe w języku ojczystym a następnie wykorzystać je podczas programowania nadajnika. Podczas załączania przełącznikiem lub drągiem jakiejś funkcji będziesz miał swój komunikat. To tak w wielkim skrócie. Zapoznaj się i pobaw się tymi rzeczami. Jak będziesz chciał modyfikować oryginalne pliki dźwiękowe to przed modyfikacją zapisz oryginał abyś w razie potrzeby mógł do niego wrócić. Dodam jeszcze, że FW 1.057 umożliwia przejście na płatny FW do wersji MZ-24 PRO. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Ryszard_I Uzupełniłem opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi