KuBuS Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Witam, nastały długie zmiowe wieczory i naszła mnie ochota coś pomodzić.. Wybór padł na Aparaturę Turnigy 9XR Pro - zastanawiam się nad wymianą gimbali na takie z czujnikami hall, mam trochę narzędzi, wiec rzeźba w plastiku w celu dopasowania obudowy nie powinna stanowić problemu. Po rozpoznaniu się jakie gimbale można założyć do tej aparatury widzę, że są popularne 3 modele: 1. FrSky M9 gimbals - Allegro A1392 Hall effect sensors; 2. Jumper Gimbals - bardziej kompaktowy i tańszy niż M9 z takim samym czujnikiem; 3. FrSky PR10 - Taranis Hall sensor; Ma ktoś doświadzczenie i porównanie tych gimbali? Pytam bardziej pod kątem eksploatacji, wytrzymałości i jakości gimbali, niż nakłądu pracy jaki trzeba włożyć w montaż gimbali. Czytałem temat o aparaturach na rok 2021 i opisywane tam gimbale, ale są tam już sporo nowsze radyjka... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Czemu chcesz wymienić gimbale na halla, te co masz wytarły się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 2 godziny temu, KuBuS napisał: nastały długie zmiowe wieczory i naszła mnie ochota coś pomodzić.. Widać że się chłop nudzi,nie lepiej skleić jakiś nowy model?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBuS Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 7 godzin temu, tytan12 napisał: Widać że się chłop nudzi,nie lepiej skleić jakiś nowy model?. Aż tak to widać? ? Aparaturę używam do Quadrocoptera, wiec sklejanie modeli zaczynałbym od zera.. ;/ 8 godzin temu, robertus napisał: Czemu chcesz wymienić gimbale na halla, te co masz wytarły się? Aparaturę mam używkę i nie do końca jestem zadowolony z precyzji-powtarzalności wartości dla środkowej pozycji gimbali.. obecnie w dużym stopniu jest to zależne od której storny przesuwam drążek do pozycji zerowej/centralnej i po puszczeniu drążka jest to w granicach +/-1.3%. Nie wiem czy gimbale na Hall mają lepszą precyzję? Oraz mam taki problem z gimbalem od throttle, że jak przesuwam go na 100% to nagle parametry od osi poziomej (Yaw) skacze przy samym końcu (po ok 95%) z ~0.0 do wartości 13% ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 To może faktycznie wymień, ale na zwykłe, dedykowane do tej aparatury. W 9XPro ja bym nie ładował jakiś dużych pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBuS Opublikowano 30 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 3 godziny temu, robertus napisał: To może faktycznie wymień, ale na zwykłe, dedykowane do tej aparatury. W 9XPro ja bym nie ładował jakiś dużych pieniędzy. Wiem, że czasy świetności tej aparatury już minęły, ale jeszcze niedawno używałem Turnigy 9X, co prawda była to nóweczka i mam wrażenie, że gimbale trochę lepiej się zachowywały.. Wymiana na nowe dedykowane do 9XR pro to z tego co się orientowałem koszy ~45zł/sztuka wiec dokłądając 15zł za sztukę mogę mieć już FrSky PR10 - pytanie tylko takie czy faktycznie warto przejść na czujniki hall? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Jak znalazłes informacje o możliwości takiej przeróbki to rób. Bo wiesz, rozmiary montażowe chocby moga być inne, no i elektrycznie może to nie pasować na zasadzie plug and play. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Miałem zwykłe gimbale z x9dp w 9xr pro i było super.Mam wrażenie, że oryginalne gimbale w drugiej 9xr pro bardzo szybko straciły dokładność w centrum, tak jak u autora wątku.Na dokładność taranis owych nie narzekałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi