Skocz do zawartości

jaki nadajnik obsłuży stary protokół DSM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem świeżakiem jeśli chodzi o modelarstwo RC.

Jestem z Wrocławia i chętnie nawiążę kontakt z innymi modelarzami w celu nauki :)

Na początek zainteresowałem się modelami w skali micro.

Kupiłem kilka odbiorników do starych samolotów Parkzone, które działają na starym systemie DSM.

I tu pytanie, jakie aparatury jeszcze obsługują taki protokół, lub czy ewentualnie jest osoba na forum, która ma taki "rupieć" w szafie i odsprzeda go za symboliczne pieniądze.

Jak będę wiedział czego dokładnie szukać to dam post w dziale giełda.

Zdjęcie odbiornika poniżej.

Pozdrawiam!

PKZ3051_a0.jpg

Opublikowano

Możesz użyć mpm - multiprotocol module, latwo instalowany w radiach z gniazdem jr, latwo konfigurowalny w opentx 2.3.X i edgetx.

Są też aparatury z wbudowanym mpm (Jumper tlite, t16, T8, t12, Radiomaster tx16s //ale nie s.e.//, radio King 18, oraz pewnie inne)

Jaką aparaturę masz w tej chwili?

Opublikowano

Obecnie używam Esky kupione za 50 złotych :).

Zrobiłem dopiero jeden model z XPS i myślę na kolejnymi.

Te nadajniki były kuszące ze względu na kompaktowość i to, że mają już wbudowane serwa.

Co do multiprotocol to próbowałem zgrać go z Jumperem T18 znajomego i niestety na żadnej modulacji pod DSM dostępnej w tym radiu się nie dogadały. Stąd moje pytanie.

Może radiomaster dał by rade, albo nie openTX tylko EdgeTX, ale nie mam możliwości sprawdzić.

Opublikowano
22 godziny temu, Wojtek80 napisał:

Obecnie używam Esky kupione za 50 złotych :).

Zrobiłem dopiero jeden model z XPS i myślę na kolejnymi.

Te nadajniki były kuszące ze względu na kompaktowość i to, że mają już wbudowane serwa.

Co do multiprotocol to próbowałem zgrać go z Jumperem T18 znajomego i niestety na żadnej modulacji pod DSM dostępnej w tym radiu się nie dogadały. Stąd moje pytanie.

Może radiomaster dał by rade, albo nie openTX tylko EdgeTX, ale nie mam możliwości sprawdzić.

DD,

Nowe tzw. wielosystemowe aparatury w rodzaju Jumpera czy tez Radiomastera maja protokoly Spektrum  DSM2 i DSMX

Żeby obsłużyć stary DSM to chyba jakis stary nadajnik Spektrum z DSM właśnie....

Zewnętrzne moduly 4x1  itp tez tego, czyli starego DSM nie maja z reguly

Ogólnie to obsługiwane protokoly transmisji  nie sa uzależnione od systemu operacyjnego nadajnika, czyli nie ma znaczenia czy jest to Deviation, openTX, Edge TX.....

Wazny jest uklad scalony - w wypadku Spektrum to  CYRF 6936

DSM byl pierwszym protokolem na 2.4 G , jaki Spektrum wypuscil , udoskonalony nastepca DSM2 jak widac ze starym protokolem niekompatybilny

pozdro

JD

• 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.