Wojtek80 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Witam serdecznie. Jestem świeżakiem jeśli chodzi o modelarstwo RC. Jestem z Wrocławia i chętnie nawiążę kontakt z innymi modelarzami w celu nauki Na początek zainteresowałem się modelami w skali micro. Kupiłem kilka odbiorników do starych samolotów Parkzone, które działają na starym systemie DSM. I tu pytanie, jakie aparatury jeszcze obsługują taki protokół, lub czy ewentualnie jest osoba na forum, która ma taki "rupieć" w szafie i odsprzeda go za symboliczne pieniądze. Jak będę wiedział czego dokładnie szukać to dam post w dziale giełda. Zdjęcie odbiornika poniżej. Pozdrawiam!
d2f Opublikowano 1 Stycznia 2022 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Możesz użyć mpm - multiprotocol module, latwo instalowany w radiach z gniazdem jr, latwo konfigurowalny w opentx 2.3.X i edgetx.Są też aparatury z wbudowanym mpm (Jumper tlite, t16, T8, t12, Radiomaster tx16s //ale nie s.e.//, radio King 18, oraz pewnie inne) Jaką aparaturę masz w tej chwili?
Wojtek80 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2022 Obecnie używam Esky kupione za 50 złotych . Zrobiłem dopiero jeden model z XPS i myślę na kolejnymi. Te nadajniki były kuszące ze względu na kompaktowość i to, że mają już wbudowane serwa. Co do multiprotocol to próbowałem zgrać go z Jumperem T18 znajomego i niestety na żadnej modulacji pod DSM dostępnej w tym radiu się nie dogadały. Stąd moje pytanie. Może radiomaster dał by rade, albo nie openTX tylko EdgeTX, ale nie mam możliwości sprawdzić.
Qzyn Opublikowano 2 Stycznia 2022 Opublikowano 2 Stycznia 2022 22 godziny temu, Wojtek80 napisał: Obecnie używam Esky kupione za 50 złotych . Zrobiłem dopiero jeden model z XPS i myślę na kolejnymi. Te nadajniki były kuszące ze względu na kompaktowość i to, że mają już wbudowane serwa. Co do multiprotocol to próbowałem zgrać go z Jumperem T18 znajomego i niestety na żadnej modulacji pod DSM dostępnej w tym radiu się nie dogadały. Stąd moje pytanie. Może radiomaster dał by rade, albo nie openTX tylko EdgeTX, ale nie mam możliwości sprawdzić. DD, Nowe tzw. wielosystemowe aparatury w rodzaju Jumpera czy tez Radiomastera maja protokoly Spektrum DSM2 i DSMX Żeby obsłużyć stary DSM to chyba jakis stary nadajnik Spektrum z DSM właśnie.... Zewnętrzne moduly 4x1 itp tez tego, czyli starego DSM nie maja z reguly Ogólnie to obsługiwane protokoly transmisji nie sa uzależnione od systemu operacyjnego nadajnika, czyli nie ma znaczenia czy jest to Deviation, openTX, Edge TX..... Wazny jest uklad scalony - w wypadku Spektrum to CYRF 6936 DSM byl pierwszym protokolem na 2.4 G , jaki Spektrum wypuscil , udoskonalony nastepca DSM2 jak widac ze starym protokolem niekompatybilny pozdro JD
Wojtek80 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2022 Dokładnie tak jest Trudno zostanie mi odbiornik jako dawca narządów do mikro serw.
Termos Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 mam chyba stary nadajnik DSM..sprawdze i dam znac..
Wojtek80 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2022 Witam. Byłbym bardzo wdzięczny :)
Rekomendowane odpowiedzi